Zlatan til La Galaxy – og hva kunne passe bedre?

  • Home
  • Fotball
  • Zlatan til La Galaxy – og hva kunne passe bedre?

Det fenomenale supersvensken er på vei til Hollywood, der han og hams historie kanskje alltid har hørt hjemme.

Etter mange år på toppen, mange lange år i rampelyset, er Zlatan Ibrahimovic nå nesten mer et kulturelt fenomen enn et menneske. Han er en mann, han er en myte og han er en legende. Og når myten vokser og markedsføringsmaskinen durer og går, sklir myte og virkelighet sammen i en eneste stor Zlatan-saus.

Den fabelaktige selvbiografien, Jag är Zlatan Ibrahimović, har spilt sin rolle i å bygge den mytiske figuren Zlatan – selv om forfatter David Lagercrantz har erkjent at de mange gullkornene ikke akkurat kom direkte fra supersvensken. «Nøkkelen var at jeg ikke jobbet som en journalist. Jeg siterte han ikke. Dersom du vil finne noe som høres ekte og autentisk ut, så er det siste du må gjøre å sitere. Jeg tror ikke jeg har noen ekte sitater fra han. Jeg prøvde å fange en illusjon av han, å finne historien».

Kanskje fant også Lagercrantz en sannhet. Zlatan selv skal først ha vært rasende, og konfrontert forfatteren med ting fra boken som han i virkeligheten aldri hadde sagt, men Lagercranz sier selv at Zlatan etter hvert forstod hva han hadde prøvd å gjøre. «Nå om dagen tror han selv at det er hans historie», sa Lagercranz til The Telegraph i 2015.

I den forstand er Lagercranz en meningsfelle med den tyske filmskaperen Werner Herzog, som en gang sa at «derom vi fokuserer på fakta blir vi alle revisorer. Dersom du oppdager at ja, her og der, har et fakta blitt modifisert eller oppdiktet, da vil det være en revisors triumf å fortelle meg dette. Men vi jobber med belysning i tjeneste av en dypere sannhet, av en ekstatisk sannhet, for noe vi kan oppleve nå og da i stor literatur og stor filmkunst».

Zlatan med boken om ham selv.

Klar for å lage show i Hollywood

Historien om Zlatan Ibrahimovic, den spinkle gutten fra Rosengård som vant en prinsesse, opptil flere kongeriker og en hel haug med pokaler, er en historie som hører hjemme i den store literaturen. Dersom narrativet har blitt bøyd, massert og massert her og der, så er det en sak for revisorene. Og nå, da han i alder av 36 og etter en alvorlig skade, har kommet til et punkt der kroppen ikke lenger holder for europeisk toppfotball, så er det vanskelig å se for seg en bedre avslutning på Zlatans karriere enn et par år i MLS.

Fotball i USA er lett å mobbe, men Major League Soccer har kommet en lang vei de siste årene. Interessen vokser sakte men sikkert, og publikumssnittet er nå så å si det samme som i Serie A. Nivået er fortsatt litt diffust: Et forholdsvis lavt lønnstak sammen med regelen som sier at man kan ha tre spillere på laget som man har lov å betale hva man vil betyr at kvaliteten på spillerne i en gjennomsnittlig MLS-kamp er spektakulært ujevnt.

De aller fleste lag i MLS har et par spillere som ville gått rett inn på mange lag i de beste ligaene i Europa, men de beste har også en håndfull spillere som hadde slitt i vår egen eliteserie. Tendensen er at de gode spillerne ofte er å finne fremover på banen, mens de mer suspekte dukker opp i forsvaret. Resultatet er ofte artige, uforutsigbare og nokså tøysete fotballkamper. Men de beste øyeblikkene i MLS er ofte spektakulære, og ligaens medie-maskin pumper disse små klippene ut på sosiale medier med stor entusiasme og kjærlig omhu.

En sentral del av Ibrahimovic-historien er hvordan han, i barndommen, vokste opp i Rosengård og i praksis lærte fotball av å spille mot eldre, røffere gutter utenfor leilighetsblokken der han bodde. Han satte seg i respekt ved å gjøre kule triks, ved å imponere og lage show. Det er en fotballutdannelse som alltid har sittet igjen i Zlatans spillestil: Mye av sjarmen med svensken har alltid vært at han ofte tar ulogiske, men potensielt spektakulære valg. En kavalkade av Zlatan Ibrahimovic sine beste mål vil være iøyenfallende ikke bare på grunn av hans ferdigheter, men også på grunn av hans tendens til prøve ting som er ulogiske og irrasjonelle – og så lykkes.

Snart er det Zlatan Ola Kamara kan klemme etter nettsus for LA Galaxy.

Ekstrem vinnervilje

Zlatan Ibrahimovic er en krevende person å ha i en fotballklubb. Da han ankom i Paris Saint-Germain i 2012 var han umiddelbart dypt misfornøyd med både maten og treningsfasilitetene, og han ga president Nasser al-Khelaifi klar besjed om at situasjonen ikke var akseptabel for en klubb som siktet på europa-eliten. Klubben svarte med å begynne planleggingen av et nytt treningsanlegg og å forbedre mat-tilbudet. Og man kan velge å se dette som et eksempel på at Zlatan er en diva og at Zlatan er vanskelig, men hans iboende vranghet var her et utslag av en ekstrem vinnervilje. Zlatan vil vinne, han vil være best, og han krever derfor mye av folkene rundt seg.

MLS har et velfortjent rykte som en gamlehjem for akterutseilte stjerner, men mange europeiske stjerner har oppdaget at det kan være et svært krevende gamlehjem. Den konstante og ofte lange reisingen tærer mer på kroppen enn mange er forberdt på, og selv om det sportslige nivået er diffust så er det veldig mange fysisk robuste spillere i MLS – og veldig mange dommere som tillater mye rart. Europeiske stjerner må også belage seg på at de nå vil få medspillere som ikke akkurat holder det nivået de er vant til.

Noen har taklet disse utfordringene og funnet gode fotballiv i USA, mens andre har slitt tungt. Vinnerskallen Zlatan vil møte uvante problemstillinger og store frustrasjoner, men i LA Galaxy blir han også midtpuntket, lederen, mannen som skal bære laget. Det er en rolle han virker å trives i.

Zlatan har alltid vært de store øyeblikkenes mann, og han kommer til en liga der øyeblikkene dyrkes. Han har alltid tatt stor plass, og har kommer til et land der de store personlighetene dyrkes. Og Zlatans myte har ofte truet med å overskygge mannen, hans liv og karriere en manifestasjon av uendelige guttedrømmer. Nå kommer han til en by der, mer enn noe annet sted i verden, drømmene dyrkes, fanges og selges.

Et mer passende punktum på en uvanlig, uforlignelig og utrolig karriere, er det vanskelig å tenke seg.

 

Trykk på bildet for å se økt odds fra Betsson.

 

Tags:

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner