Wenger out?

Etter søndagens Nord-London-derby er det klart; Tottenham havner over Arsenal i Premier League for første gang siden 1994/95-sesongen. Det betyr at Gunners-fansen ikke får sin
St.Totteringham´s Day i år, og ropene om ”Wenger out” tiltar i styrke.

Ikke nok med at Arsenal havner bak Tottenham denne sesongen, det ser også ut til at de feiler på det som har vært Arsene Wengers varemerke; topp 4-plassering og spill i Champions League. 20 ganger på rad har franskmannen loset Arsenal inn blant de fire beste i ligaen. Det er intet annet enn imponerende. Selv om brorparten av Arsenal-fans respekterer Wenger og hans prestasjoner er det flere og flere som kaster seg på retorikken om at ”Nok er nok.”. Og kanskje er det nok for Arsene nå. Mannen med de lange boblejakkene er tross alt blitt 67 år gammel.

Wenger er som kjent på utgående kontrakt denne sesongen. Franskmannen skal ha ytret ønske om å bli, men per dags dato er verken det ene eller andre bekreftet av klubben. Selv om Spurs-fansen sang ”We want you to stay” til Wenger i søndagens derby er det en viss risiko for at det faktisk er over for Wenger i Arsenal. Vi i Toppkamp er ikke snauere enn at vi har sett på de heteste kandidatene til sjefsstolen på Emirates, dersom Wenger blir vist døren.

Diego Simeone – Atletico Madrid
Argentinske Simeone er av mange regnet for å være den beste kandidaten til å erstatte Wenger. Under hans vinger har Atletico Madrid vokst til å bli en reell utfordrer til titler, både i Spania og i Europa. Det har blant annet blitt et ligagull, seier i Europa League og to tapte finaler i Champions League med Simeone ved roret. På sine drøye fem år i Atletico har Simeone altså tatt klubben til tre finaler i europeisk cupspill. Det er én mer enn Arsene Wenger har fått til i løpet av sine 21 i Arsenal. Under Simeone er Atletico blitt kjent for et forrykende forsvarsspill, der motstanderen knapt får tid til å puste. Man skal passe seg for å sammenligne epler med pærer, men i Premier League 16/17 har Arsenal sluppet inn 42 mål på 33 kamper, mens Atletico har sluppet inn 25 baklengs på 35 kamper i La Liga. Kanskje er Simeone mannen som kan få skikk på de defensive problemene i Arsenal og ta de til en finale i Europa?

Thomas Tuchel – Dortmund
Tyske Tuchel fikk den vanskelige jobben med å fylle Jürgen Klopps sko i Dortmund, slik han også gjorde i Mainz 05, da Klopp gikk til Dortmund. Tok i sin tid Mainz til en høyst respektabel 5.plass og to kvaliker til Europa League, mens det i Dortmund er blitt sølv i både cup og liga. Tuchel er en manager med forkjærlighet for offensiv fotball, noe som gjenspeiles i at Dortmund scoret flest mål i gruppespillet i Champions League i inneværende sesong, med 21 mål. Tyskeren henter unge, talentfulle spillere og lar de få sjansen. Emre Mor, Ousmane Dembele og Alexander Isak, for å nevne noen. Dette er en filosofi de helt sikkert ser blir videreført på Emirates om Wengers tid skulle være forbi. I motsetning til Wenger, som er en stabukk når det kommer til taktikk, er Tuchel mer fleksibel i sin tilnærming. Selv om de ofte stiller i en 3-5-2-formasjon kan det fort bli til en 5-3-2, eller 3-4-3, avhengig av kampbildet. Skulle situasjonen kreve det er han ikke redd for å prøve andre innfallsvinkler, som da Dortmund overrasket Bayern Munchen i november med en frekk 3-3-2-2-formasjon og vant 1-0. Uten tvil en spennende manager som vil kunne nå nye høyder i Arsenal.

Massimiliano Allegri – Juventus
Italienske managere har gjort det skarpt i England de siste sesongene, og i Allegri kan Arsenal få sin del av den italienske genialiteten som Leicester og Chelsea har nytt godt av. Styrer Juventus mot sitt tredje strake ligagull i Serie A og skal spille finale i Coppa Italia mot Lazio i juni. Vinner Juventus denne blir det også tredje strake. Før han kom til ”Den gamle dame” rasket han med seg et ligagull, ligasølv og ligabronse på tre og en halv sesong i Milan. Er i motsetning til Wenger fleksibel om situasjonen skulle behøve det, og har både 4-4-2, 3-5-2 og 4-2-3-1 på samvittigheten denne sesongen. Selv om Allegri også sies å være sta er han ikke verre enn at han forstår at det som funker, det funker. I Arsenal bekymrer man seg for om klubbens to største stjerner, Mezut Özil og Alexis Sanchez, spiller for klubben neste sesong. Skulle Allegri ta over er det tilsynelatende ingenting å frykte. Da Allegri var i Milan mistet han Zlatan Ibrahimovic, Alessandro Nesta, Thiago Silva, Clarence Seedorf, Filippo Inzaghi og Antonio Cassano i løpet av en og samme sommer. Allikevel tok han Milan til en 3.plass påfølgende sesong. I Juventus har han sett Andrea Pirlo, Paul Pogba, Carlos Tevez og Arturo Vidal forsvinne, uten at det har vippet de ned fra tronen i Italia.

Eddie Howe – Bournemouth
Manageren som virkelig har fått fram det beste i vår egen Joshua King er den yngste på vår liste. Han er også tilsynelatende det eneste engelske alternativet Arsenal har. Tok Bournemouth opp fra League One til Premier League på tre sesonger og har gjort laget fra sørkysten til et bra fotballag i Premier League-sammenheng. Under Howe er Bournemouth blitt et solid kollektiv med høy intensitet i presset og et godt pasningsspill. Spillestilen, kombinert med at han er en ung engelskmann kan muligens friste styret i Arsenal til å satse på ”The next big thing”. Howe går for å være en manager som er veldig dyktig en-til-en med spillerne sine. Kanskje er Eddie Howe mannen som kan få spillere som Theo Walcott og Alex Oxlade-Chamberlain til å nå sitt maksnivå?

Patrick Vieira – New York City FC
40 år gamle Vieira spilte 279 kamper for Arsenal, vant tre ligagull og FA-cupen fire ganger. Han var kaptein på laget som ble kjent som ”The Invincibles” i 2003/04-sesongen, da de ikke tapte en eneste kamp i Premier League. Det skorter dog litt på managererfaring for Vieira, med to år som sjef for reservelaget til Manchester City og litt over en sesong som manager i New York City FC. Til tross for lite erfaring virker det som om Vieira har en klar plan for sin managerkarriere, og han ønsker å lære så mye som mulig før han tar det siste steget. Derfor er han nå i New York City FC, der han får utvikle seg i fred uten å måtte betale dyrt for eventuelle feil. I løpet av sin karriere har Vieira har hatt Wenger, Fabio Capello og José Mourinho som trenere, så at han har plukket opp et og annet verdt å videreføre er høyst sannsynlig. Det er litt søkt, men vi er allikevel nødt til å stille spørsmålet; kan en av klubbens store legender i nyere tid være Wengers arvtaker?

Comments

comments

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner