Vinn eller forsvinn for Klopp

Jurgen Klopp Liverpool

Da Jürgen Klopp ble annonsert som Liverpool-manager med brask og bram i oktober 2015 hadde han et klart budskap om hva han ønsket å gjøre med klubben og dens supportere;

«We have to change doubters to belivers. Now.»

Eller på norsk:

«Vi må endre tvilerne til å bli troende. Nå.»

Klopp-timisme på Anfield

Og Klopp lyktes med sin retorikk. De siste sesongene har det vært mer optimisme å spore i den røde delen av Merseyside, og de som hadde tvilt ble troende. Det ble markant endring i lagets spill, og tyskerens fotballfilosofi, «heavy metal football», som hadde gitt Borussia Dortmund stor suksess begynte også å bli Liverpools foretrukne kampplan.

Første sesong som styrmann på Liverpool-skuta ga mye vind i optimistenes seil. I februar ble det spilt Ligacup-finale mot Manchester City. En kamp Pool var nære med å vinne, men City holdt hodet litt kaldere i straffesparkkonkurransen. Liverpool viste likevel at de var i stand til å ta seg til finaler. Noe som er en forutsetning om du ønsker å være med å kjempe om trofeer.

Bragden gjentok laget da sesongen ble avsluttet med spill i finalen av Europa League, men Liverpool tapte som kjent finalen 3-1 mot et godt Sevilla-lag. Selv om begge finalene endte med tap var det lovnader om at noe var på gang på Anfield.

Viaplay_PPV_Brækhus_Lauren

Andre sesong startet på forrykende vis for den tyske læremesteren og hans elever. Liverpool fikk en pangstart på sesongen og var med å kjempet helt i toppen av ligaen. Skulle dette bli året? I januar brast gulldrømmen. Sviktende form sørget for at laget måtte nøye seg med å kjempe en hard kamp om fjerdeplassen, men tradisjonslaget i rødt kom seirende ut av duellen med Arsenal.

Endelig skulle laget tilbake der de hører hjemme, i verdens gjeveste klubbturnering, Champions League. Overgangsvinduet skulle benyttes til å forsterke troppens sårbarheter. Sårbarheter som var åpenbare for alle som hadde fulgt Liverpool siden Klopp sitt inntog i oktober 2015. Dette skulle bli sesongen Liverpool virkelig skulle hevde seg i kampen om ligatittelen sesongen gjennom.

I etterpåklokskapens navn kan vi si at Klopp ikke gjorde de nødvendige grepene som trengs for å sikre seg gulltroppen. Behovet for en midtstopper av høyere klasse enn Dejan Lovren er og var åpenbart.

For i sitt forsvarsspill ser det ikke ut som spillerne har lært en ting under Klopp. De samme feilene koster laget poeng i kamp etter kamp. Er det læremesteren eller hans studenter som har skylden når de samme tabbene blir gjentatt til det kjedsommelige?

Coutinho Salah Klopp Liverpool

Belivers to doubters

Da manageren ble presentert som ny trener for Liverpool var supportere, spillere og pressen alle enige om at tyskeren måtte få tid. Det var ikke ansatt en mirakelmann som kunne knipse for å rette på alle feilene i klubben. Det ville ta tid.

Nå har Klopp fått tid. Tid til å gjøre laget til sitt eget lag. Årets sesong ville bli testen på om tyskerens prosjekt på Anfield er vellykket.

Dessverre for Klopp har sesongstarten vært langt fra så positiv som man kunne håpe. Nå begynner igjen kritikerne og pessimistene å murre i skyggene av Anfield igjen. Er de som Klopp hadde fått til å tro på vei til å bli tvilere igjen?

Før kampen mot Maribor denne uken beskrev den tidligere slovakiske landslagsspilleren Zlato Zahovic Klopp som «en god trener som ikke vinner titler».

Jurgen Klopp Liverpool

«Det høres ut som jeg er en karismatisk, morsom taper,» svarte Klopp da han ble spurt om hva han syntes om beskrivelsen fra Zahovic. Det som var mest tydelig med svaret til Klopp var likevel ikke ordene han sa, men måten han sa dem på. Det store gliset var borte. Gliset som nærmest har vært tyskerens varemerke og kjennetegn gjennom hele managerkarrieren. Gliset som vi har sett mindre og mindre til den siste tiden. Det er et tydelig bevis på at den populære treneren kjenner på presset.

Presset av å lede et lag som hadde slitt tungt den siste tiden. Siden august hadde laget før oppgjøret i Slovenia kun vunnet én kamp. Sjansesløseri, tabber i eget forsvar og manglende evne til å tvinge ut resultater i tette oppgjør hadde vært fasiten for Liverpool så langt denne sesongen. Det har kostet poeng. Alt for mange poeng for et lag som ønsker å være med helt i toppen.

Heldgvis for Klopp løsnet det mot Maribor. Endelig lyktes Liverpool foran mål. Mersysiderne ga seg ikke før motstanderens keeper hadde hentet ballen ut av egne nettmasker syv ganger. Det er rekord i Champions League på bortebane. Etter kampen var gliset tilbake for Klopp, og kanskje også troen om at det nå også vil løse i Premier Leauge.

For er det noe Liverpool trenger er det nettopp det. Laget ligger allerede ni poeng bak Manchester City som topper tabellen. Det etter kun åtte kamper. Skal Liverpool komme seg tilbake i posisjon til å kjempe om ligatittelen, er det en fryktelig lang vei å gå.

Viaplay_PPV_Brækhus_Lauren

Nå, Klopp. Det er nå det gjelder!

Den lange veien kunne ikke startet med et mer utfordrende steg enn det som venter på søndag. På motsatt banehalvdel står nemlig Tottenham Hotspur, en formidabel motstander. Selv om Tottenham på flere måter er en marerittmotstander på dette tidspunktet i sesongen kan man også se på dem som drømmemotstandere.

Etter den oppløftende kampen mot Maribor har Liverpool-laget fått fornyet tro på egne ferdigheter. Kan de ta med seg den optimismen inn mot møtet med laget ledet av Mauricio Pochettino kan Liverpool være i stand til å få med seg et godt resultat. Det kan bli en pangstart på en snuoperasjonen som må skje.

Tottenham - Liverpool

22.10.2017 | 17:00

Event is not available

Bet on upcoming events
Kan Klopp og Liverpool stoppe Kane og resten av Tottenham-toget på Wembley?

De siste årene har Liverpool hatt et meget godt tak på Tottenham. Liverpool er ubeseiret på de siste ti oppgjørene mot de liljehvite fra Nord-London. Forrige gang Spurs kunne juble for seier hadde de Harry Redknapp på sidelinjen, og Liverpool var ledet av Roy Hodgson.

Likevel, historie og statistikk hjelper bare så mye. Det er nå det gjelder for Klopp. En seier mot Tottenham ville vært en stor uttalelse om at Liverpool ikke er klare til å gi opp denne Premier League-sesongen enda, men det blir ikke lett.

Spurs er nemlig i god form og har kun tapt ett oppgjør i Premier League så langt denne sesongen. På tirsdag tok laget ett imponerende poeng borte mot Real Madrid på Santiago Bernabeu. Spilleren som har scoret flest mål for Tottenham denne sesongen er som vanlig Harry Kane. Han var også svært involvert i ledermålet Spurs scoret mot Real Madrid. Etter at august ble tilbakelagt har storscoreren vært i sedvanlig målform. Det burde bekymre Liverpool og deres sårbare forsvar. Skal Liverpool forlate Wembley med tre kjærkomne poeng i gymbaggen må Harry Kane holdes i sjakk.

Harry Kane Tottenham Spurs

For Klopp vil oppgjøret med serietoeren fra i fjor være definerende for sesongen. Tap betyr at årets Premier League-sesong på mange måter er over for Liverpool. I alle fall med tanke på å ta gullet, og det etter bare ni serierunder.

Skulle Liverpool vinne derimot er optimismen tilbake. Tre poeng kan bli starten på et fantastisk comeback fra laget fra Merseyside.

Det høres kanskje banalt ut, men så viktig er denne kampen for Klopp, spillerne og supporterne av Liverpool! Alt står på spill…

Så, Klopp. Hva er du og laget ditt laget av? Det er nå det gjelder!

 

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner