UFC 222: Denne fighten kommer for tidlig for Ortega

  • Home
  • MMA
  • UFC 222: Denne fighten kommer for tidlig for Ortega

Det var ikke dette kortet vi så for oss da main fighten ble presentert av UFC for et par måneder siden. Champion Max Holloway, som etter tapet for Conor McGregor 17. august 2013, hadde vunnet tolv strake kamper og har forsvart beltet i fjærvektsklassen to ganger – først vant han det mot Anthony Pettis, før han har forsvart det to ganger på et halvt år mot Jose Aldo. 

Nå skulle han forsvare beltet mot utfordrer Frankie Edgar, en fighter som var mester i lettvektsklassen for hele åtte (!) år siden. Da slo han BJ Penn, og forsvarte beltet i to kamper, før han tapte mot Benson Henderson. Senere har han gått to tittelkamper mot Jose Aldo i fjærvektsklassen, hvorav han har gått tapende ut av begge.

Men den tittelkampen mellom Holloway og Edgar ble ikke faktum. En skade på Holloway gjorde at han måtte trekke seg fra stevnet, akkurat som mellomvekt-mester Robert Whittaker måtte gjøre før UFC 221.

Inn har Brian Ortega kommet, en fighter som har vunnet alle av sine 13 kamper i MMA-buret, og alle sine fem UFC-kamper. Conor McGregor meldte faktisk at han hadde stilt seg til rådighet og sa han kunne ta kampen mot Edgar på kort varsel, men Edgar-campen sa at det bare var løgn, alt sammen. Hvem som snakker sant skal ikke vi legge oss opp i, men noe merkelig virker det å være.

Uansett – fighten mellom Edgar og Ortega hadde ikke vært stor nok til å headline et UFC-stevne som ikke er Fight Night, så flere MMA-journalister meldte at det var usikkert om UFC skulle 1) skrinlegge hele stevnet og booke fightene på kortet til en annen gang, eller 2) prøve å finne et annet main event.

Heldigvis for fansen ble de enige om nummer to. Cris Cyborg, som dominerte mot Holly Holm 31.desember og viste hvorfor hun er den beste MMA-fighteren på kvinnesiden per dags dato, sammen med Amanda Nunes, takket ja til å møte en fighter som aldri før har fightet i UFC:

28 år gamle Yana Kunitskaya.

Russeren har ikke en kjemperekord – 10 seirer og 3 tap – og har faktisk rekorden 2-2 på sine fire siste kamper. Vant senest i august mot Raquel Pa´aluhi i tittelkampen i Invicta FC, en kamporganisasjon, på enstemmig dommeravgjørelse. Nå får hun altså – etter bare en seier «på rad» – tittelkamp i UFC, mot den ubestridte eneren Cris Cyborg. Rimelig spesielt, og det sier litt hvor få kvinnelige fightere det er i UFC.

LES OGSÅ: Det ryktes at Cyborg og Nunes skal gå en superfight til sommeren

I denne saken tar vi en nærmere titt på Edgar-Ortega og Cyborg-Kunitskaya.

Frankie Edgar – Brian Ortega

Fjærvektsklassen

Frankie Edgar: 27-5-1 MMA, 16-5-1 UFC

Brian Ortega: 13-0-1 MMA, 5-0-1 UFC

For en kjempekamp dette her blir, selv om det ikke var den som egentlig skulle være kampen på dette stevnet!

Ortega takket ja til kampen etter at Holloway måtte trekke seg. Ortega er en av de fighterne UFC dyrker som superstjerner, og som de matcher opp mot litt svakere motstandere for å få de opp og frem. Litt som de gjorde med Sage Northcutt, men det gikk ikke akkurat knirkefritt med to tap på de siste fem kampene. Men Ortega virker mer som «the real deal» – hans elleville submission på Cub Swanson var en for historiebøkene (se video under). Nå skal Ortega opp mot en betydelig bedre motstander, som tidligere har vært UFC-mester.

Vil påstå såpass at Edgar har vært ganske undervurdert over en lengre periode, selv om han har vært i sporten lenge og har en bra rekord. Den soon-to-be UFC Hall of Fameren har også vært UFC-mester, men det er flere år siden nå (fra 2010-2012). Han har aldri tapt på knockout eller lignende, kun ved dommeravgjørelse, ved fire ganger i et UFC-bur. Er også en skikkelig UFC-veteran: hans første kamp var på UFC 67, for 11 år siden! Edgard har i tillegg nå to seirer på rad over Jeremy Stephens og Yair Rodriguez. Likevel er det verdt å merke seg at forrige fight var så langt tilbake som i mai 2017, mens Ortega sist gikk i desember 2017.

Tror Edgard er for teknisk og for «skilled» her for den fortsatt ganske så ferske Ortega, om vi snakker i UFC-sammenheng. Om et år hadde denne fighten kanskje vært vanskelige å spå, men når de møtes til helgen, tror vi det blir en klink seier for Edgard.

Toppkamp tror: Frankie Edgard, decision.

Klikk her økt odds på UFC!

Cris Cyborg – Yana Kunitskaya

Tittelkamp om fjærvektsbeltet

Cris Cyborg: 15-1-1 MMA, 4-0 UFC

Yana Kunitskaya: 10-3-1 MMA, 0-0 UFC

Hva er det egentlig å si om denne fighten? Cris Cyborg er en ufattelig stor favoritt i denne kampen, og det er jo fullt forståelig. Den eneste gode fjærvektfighteren i kvinneklassen i UFC er jo Cyborg. Bare det å finne en motstander for Cyborg er imponerende, hvem vil møte dette brasilianske monsteret, liksom? Hun er en livsfarlig god fighter som har vunnet sine siste 19 fighter på rad. Likevel har hun bare hatt fire UFC-fighter, tre knockouts og seneste nå på enstemmig dommeravgjørelse over Holly Holm. Eneste argumentet man kan bruke mot Cyborg er at hun ikke har så mange kamper i UFC og kanskje kan bli litt nervøs av det å fighte i verdens største kamporganisasjon, men det har jo ikke veldig mye å si, når hun møter en fighter som aldri har gått en kamp i UFC.

Kunitskaya debuterer i UFC natt til søndag, og for en motstander å gjøre det mot! Hun har rekorden 2-2 på sine fire siste kamper. Vant senest i august mot Raquel Pa´aluhi i tittelkampen i Invicta FC, en kamporganisasjon, på enstemmig dommeravgjørelse. Vanskelig å si så veldig mye om denne ferske UFC-fighteren som kastes rett til ulvene for å fighte mot kanskje tidenes beste UFC-fighter i Cyborg. Russeren går opp en vektklasse for å møte Cyborg, noe som i seg selv er ganske bisart. Og det for å møte kanskje den beste kvinnelige UFC-fighteren verden har sett, noen sinne.

Dette blir ingen kamp. Denne tipper vi er over innen minuttet, kanskje også før. Hatten av til Cyborg for å redde dette stevnet, men selve kampen blir ingen høydare. De fleste venter på Amanda Nunes-Cyborg i sommer. Da snakker vi! I mellomtiden kommer Cyborg til å checke av at hun har klart å defende beltet sitt nok en gang, og det garantert på overbevisende vis.

Toppkamp tror: Cyborg-knockout, første runde

Klikk her økt odds på UFC!
Tags:

Skrevet av: Even Lübeck

banner