Dette tror NFL-ekspertene om Super Bowl LII

SuperBowl 52

Den 52. utgaven av Super Bowl nærmer seg med stormskritt – Philadelphia Eagles møter New England Patriots på Minnesota Vikings´ hjemmebane U.S. Bank Stadium. Eagles banket Vikings 38-7 hjemme i Philadelphia etter å ha ligget under 0-7 tidlig, mens Patriots avgjorde på tampen hjemme mot Jacksonville Jaguars og vant til slutt 24-20. 

I denne saken har vi pratet med en haug norske NFL-eksperter og NFL-entusiaster, som kommer med deres tanker om oppgjøret. Vi har stilt de tre spørsmål – hvorfor de tror Eagles kommer til å vinne, hvorfor de tror Patriots kommer til å vinne, og hva de tror om oppgjøret.

Panelet består av Mattis Holt, Morten Bjerkelund, Jermund Berg, Jørgen B. Hoff og Mikael Trolie.

Betsafe Super Bowl

Derfor kommer Philadelphia Eagles til å vinne Super Bowl?

Mattis: Fordi de har det beste laget. Hvis du ser bort fra quarterbackposisjonen så har Philadelphia Eagles et soleklart bedre lag enn New England Patriots. De har bedre defensiv linje, bedre offensiv linje, mer eksplosive våpen i angrep, og raskere spillere i forsvar. Hvis du i tillegg legger til at Ron Gronkowski trolig mister kampen med hjernerystelse så har Eagles virkelig en sjans. Men så er det Nick Foles mot Tom Brady da…

Morten: Eagles er vel på papiret underdogs mot allmektige New England, men etter en bunnsolid grunnsesong og to sterke seire i sluttspillet, er det noen aspekter Patriots bør frykte. Jeg synes Philadelphia er et av de mest mentalt sterke og fysiske lagene i NFL. De spiller stort sett alle kampene sine med solid tenning og høyt energinivå. Særlig de to siste hjemmekampene på Lincoln Financial Field har vært eksempler på det. Eagles har størst mulighet hvis de klarer å spille energisk og aggressivt fra start av, og med momentum på sin side, kan de få til mye på begge sider av ballen. Klarer de å kontrollere tempo i kampen, så kan de virkelig få Super Bowl 52 inn i sitt spor. Hvordan skal de gjøre det? Da må de aller helst skape turnovers defensivt, og få igang løpespillet offensivt. Offensivt har Eagles vært gode når de klarer å variere mellom runningbackene Blount, Ajayi og Clement, som alle har ganske forskjellig løpestil.

Jermund: Dersom Nick Foles er den samme Nick Foles han var mot Minnesota Vikings, så har Philadelphia Eagles i aller høyeste grad en sjanse til å slå New England Patriots. Eagles-laget er godt besatt de fleste steder, og de hadde full kontroll på et Vikings-lag som spiller-for-spiller er bedre i flere ledd enn hva Patriots er. Head coach Doug Pederson har vist seg å være en strålende taktiker, og det er vanskelig å for seg at Eagles blir utklasset på et taktisk plan.

Betsafe Super Bowl

Jørgen: Tom Bradys to nederlag i Super Bowl-sammenheng kom begge mot to New York Giants-lag som maktet å sette ham under et kontinuerlig og ubehagelig press, som tvang ham ut av den gode flytsonen han så ofte befinner seg i. Den kvaliteten besitter definitivt også årets utgave av Philadelphia Eagles, som kanskje mønstrer den aller beste defensive fronten i hele NFL for tiden. Det gjør dem i stand til å angripe Brady med bare fire mann, og dermed vie sju mann i coverage, som gjør at de ikke havner i undertall mot Patriots’ receivere, som igjen begrenser pasningsalternativene. Med færre alternativer offensivt, vil det bli vanskeligere for Patriots å score, og samtidig gi Nick Foles og Eagles-angrepet en sjanse til ikke bare å holde følge, men å stikke fra på poengtavla.

Mikael: Philadelphia Eagles har siden sesongstart kanskje vært ligaens beste lag. Med solid forsvarsspill, og quarterback som har levert på MVP-nivå, endte Eagles opp med 13-3 i regular season. Men i uke 13 pådro Wentz seg en korsbåndsskade og Nick Foles måtte inn å spille resten av sesongen. Det var mange som tvilte på Phillys muligheter i playoffs med Foles som quarterback, men han har i løpet av de siste ukene stilnet de fleste kritikerne.

Nøkkelen til Eagles-seier ligger i forsvarsspillet, som har vært lagets store styrke denne sesongen, der de kun har tillatt 17 poeng i sluttspillet. Om de er i stand til å presse Brady med deres four-man rush, har de gode muligheter. Det er viktig at nøkkelspillere som Graham og Cox klarer å dominere i D-line. En annen defensive styrke for Eagles er løpsforsvaret, som har vært blant de aller beste i ligaen denne sesongen. I den offensive delen av spillet for Eagles, blir løpsspillet spesielt viktig. Running back-duoen i Jay Ajayi og LeGarrette Blount kan virkelig få satt Pats-forsvaret på prøve. Den offensive linjen til Eagles har uten tvil vært blant ligaens beste denne sesongen, med spillere som Kelce, Johnson, Wisniewski og Brooks. Selv om Foles har imponert i sluttspillet, har vi også i løpet av de fem ukene sett hvor variabel han kan være i prestasjonene. Men om han fortsetter der han slapp mot Vikings, så har Eagles virkelig gode muligheter.

Philadelphia Eagles Darren Sproles

Derfor kommer New England Patriots til å vinne Super Bowl

Mattis: Vel, de er Patriots. De har Tom Brady. De har Bill Belichick. All ære til Doug Pederson for det han har gjort i Philly i år, men han er ikke i nærheten av Belichick når det gjelder å legge en perfekt kampplan. Når Belichick og Patriots får en ekstra uke på å forberede seg, da taper de sjelden. Det er faktisk bare Giants som har klart det. Nå kan du si at kampplanen mot Falcons i fjor var helt på jordet, men da viste Belichick hans andre store kvalitet – endre totalt på kampplanen underveis. Han hadde en Plan B. Det er rett og slett nesten umulig å slå Patriots når de kan planlegge i 14 dager.

Morten: Personlig mener jeg det er liten tvil om at New Englands største fordel i denne kampen er kvalitetsforskjellen på lagenes quarterbacker. Tom Brady er tidenes mestvinnende, og til tross for at han begynner å dra på årene viser han at han fortsatt har evnen til å snu og avgjøre kamper. Sist i AFC Championship Game, satt jeg med følelsen av at Brady kom til å ha lite problemer med å lede laget sitt inn i end-zone, da Patriots fikk ballen tilbake sent i fjerde quarter på stillingen 20-17 i favør Jacksonville. Nick Foles, som kommer til å starte denne kampen i stedet for skadede Carson Wentz, har vært varierende de siste månedene. Til tross for at han spilte sitt livs kamp i NFC Championship Game, blir dette en helt annen kamp. Personlig tror jeg Patriots får god tid til å legge en bra plan for å stoppe Foles og Eagles’ recievere.

Betsafe Super Bowl

Jermund: Det er er veldig lett å komme med argumenter for at New England Patriots kommer til å vinne. Tidenes beste quarterback, tidenes beste head coach og tidenes beste tight end. Punktum finale. Selv om Tom Brady denne sesongen begynte å vise prov på at tiden er nær ved å innhente ham, var han enorm da Patriots trengte ham som mest mot Jacksonville Jaguars.

Jørgen: Tom Brady og Bill Belichick er i sin åttende Super Bowl sammen. Det gir dem et helt unikt erfaringsgrunnlag og fordel overfor en motstander mer eller mindre blottet for erfaring fra den største scenen i amerikansk fotball. Det skal med andre ord utrolig mye til å overraske og overrumple tidenes mest sukessrike trener-quarterback-duo. Riktignok har Eagles en klar fordel defensivt, men det overveies av kvalitetsforskjellen på de to lags quarterbacker. Jacksonville Jaguars – et lag med mange av de samme defensive kvalitetene som Eagles – møtte en Brady med en oppkuttet tommel, og etter hvert også uten hans fremste pasningsvåpen Rob Gronkowski i Championship-runden uten å lykkes. Eagles må derimot innstille seg på et Patriots-angrep som fyrer på alle sylindre.

Mikael: Det sies ofte at «defense wins championship», det er isåfall ikke godt nytt for Patriots. De forsvarene som har lykkes best mot Patriots denne sesongen, er de som har greid å sette press på Tom Brady. På den defensive linjen får Flowers, Guy, Brown og Lee ansvar med å stoppe angrepet til Eagles. Offensivt har Patriots mange våpen som blir viktige mot forsvaret til Patriots. Cooks som kom fra Saints før sesongen har gjort det bra, og Danny Amendola har virkelig funnet formen i sluttspillet. Men den viktigste brikken til Patriots i det offensive er uten tvil tight end Rob Gronkowski, som er ligaens beste i sin posisjon. Om han spiller, og Brady lykkes med å finne han, så kan det bli en lang dag på jobben for Eagles-forsvaret.

New England Patriots og Tom Brady

Hvordan tror du Super Bowl LII ender?

Mattis: New England er store favoritter til kampen, og det bør de være også. Quarterbackduellen er overlegen, men det Nick Foles viste mot Vikings bør gi Eagles-fans et visst håp. Spørsmålet er: Kan han gjøre det to uker på rad – og kan han gjøre det mot Patriots – i sin første Super Bowl? Jeg tror presset blir for stort for Foles, og Patriots vil vinner komfortabelt. Philadelphia bør score minst 25 poeng for å vinne – og det tror jeg ikke de klarer.

Morten: Flere sterke comeback-seire, som fjorårets Super Bowl mot Atlanta Falcons og årets AFC Championship Game, viser at hovedtrener Bill Belichick og både den offensive og defensive kordinatoren hos Patriots har kreativiteten til å velge den riktige taktikken og spillene, når det drar seg til mot slutten av kampene. Også forsvaret har klart å heve nivået i avgjørende situasjoner. Patriots tar denne.

Betsafe Super Bowl

Jermund: Det er synd ikke Eagles har med seg alle profilene til denne kampen. Et Philly-lag med Carson Wentz og right tackle Jason Peters kunne gitt Patriots betydelig mer trøbbel på flere fronter. I stedet er det slik at Bill Belichick får to uker på seg til å gjøre forsvaret sitt klart til å spille mot Nick Foles. Det er gode nyheter for de som håper Patriots vinner sin sjette Super Bowl med Brady og Belichick. Jeg tror New England Patriots står igjen som vinner av Super Bowl LII.

Jørgen: Det kommer trolig til å bli mye snakk om hvordan nederlagsdømte New York Giants klarte å stoppe Brady, Belichick og Patriots i både Super Bowl 42 og 46 i opptakten til den 52. utgaven av finalekampen mellom AFC og NFC. Likhetstrekkene til årets Eagles-mannskap er der også, men Tom Brady er på ingen måte den samme. Tross sine 40 år, er han stadig i utvikling, og er ikke lenger like avhengig av å ha en «clean pocket» rundt seg for å opprettholde sitt ultrahøye presisjonsnivå. Ingen er bedre til å forutse motstandernes trekk på «line of scrimmage» og å gjøre nødvendige justeringer ut i fra det. Selv om et meget kompetent Eagles-forsvar tidvis kommer til å gjøre livet surt for Brady, er det neppe nok til å stoppe ham.

Mikael: Begge lag har gode muligheter til å vinne. Eagles er kanskje ligaens mest komplette lag, men må nok likevel finne seg i å være underdogs. Men om Foles kan opprettholde statistikken han har hatt postseason med 75% vellykkede pasninger og unngå kaste interceptions, har Eagles gode muligheter. Tom Brady er klar til å avslutte sin 18 sesong i NFL. Han har i løpet av sin karriere tatt de fleste rekorder, og med seier mot Eagles, har han vunnet Super Bowl hele seks ganger. Spår en jevn kamp i Minneapolis med mye poeng. 37-30 i favør Patriots.

Superbowl Patriots Falcons

Tags:

Skrevet av: Even Lübeck

banner