Trønderfest på ekte Rosenborg-vis i Milano – Del 4 av 10

  • Home
  • Fotball
  • Trønderfest på ekte Rosenborg-vis i Milano – Del 4 av 10

AC Milan vant enkelt 4-1 i Trondheim. At Rosenborg skulle vinne på San Siro mot et av verdens beste klubblag trodde ingen…

Året før hadde Rosenborg brutt en barriere da de kvalifiserte seg for mesterligafotball for første gang. I en relativt «enkel» gruppe med lag som Spartak Moskva, Legia Warszawa og Blackburn endte de til slutt på en litt skuffende 3.plass, men det var, heldigvis for Rosenborg og resten av fotball-Norge, bare starten på ett av mange eventyr i Europa.

I kvalifiseringen slo de nå ut sterke Panathinaikos, men får en enda tøffere trekning denne sesongen:
AC Milan, Porto og IFK Göteborg.

– Vi hadde for mye respekt for lagene vi møtte. De var liksom for gode, forteller Nils Arne Eggen til NRK.

God start

Men denne høsten skjer det ting – Rosenborg slår IFK Göteborg 3-2 på bortebane i den første kampen, men får seg en smekk på lanken hjemme mot Milan, og taper 1-4.

Det fortsetter litt tråere, med tap i begge kampene mot et suverent Porto, før det blir tre etterlengtede poeng i hjemmemøtet med IFK Göteborg hjemme.

Porto overlegne

Porto vinner gruppen lett, mens Rosenborg må ta tre poeng på San Siro for å ta seg videre. Det var det ingen utenfor Rosenborg-garderoben som kan si de trodde på.

Rosenborg måtte altså vinne mot et lag med verdensstjerner som Franco Baresi, Paolo Maldini, Dejan Savicevic, Roberto Baggio, Zvonomir Boban og mange – mange flere.

– For oss var det stas å bare komme dit. Det å få lov til å spille på stadion der (San Siro), var stort for oss, forteller Steffen Iversen.

Der og da trodde de færreste trønderne at NRK 20 år senere skulle ha en stor artikkel om «Mirakelet i Milano», men suksesstreneren Nils Arne Eggen fikk de selvsagt inn på det sporet etter hvert.

– Til Nils å være, så var han fryktelig rolig før kampen. Han holdt egentlig ikke noe spillermøte. Han sa til oss: – Ut å ha det morsomt, gutta!, forteller «Litj-Ivers» videre.

– Da begynte det å snike seg inn en følelse, i hvert fall hos meg, at kanskje ikke dette var helt umulig, legger Iversen til.
Målmaskinen Harald Martin Brattbakk og flere fikk nå troa.

– Nils Arne Eggen overbeviste oss om at det faktisk var mulig å slå AC Milan, mimrer Harald Martin Brattbakk.

Brattbakk i hovedrollen

Milan starter best og har ballen det meste av tiden, men uten å være veldige farlige. Det blir derfor et stort sukk på tribunene når Harald Martin Brattbakk sender Rosenborg i føringen etter litt klabb og babb, og en klinisk avslutning rett før halvtimen er spilt.

«Selvfølgelig»

Milan svarer, som de største lagene alltid gjør, på overtid i første omgang, ved den franske spissen Christophe Dugarry. Rosenborg hadde nok tatt uavgjort til pause, men man skulle trodd at lufta og håpet gikk litt ut av avansement-jagende trøndere ved den scoringen. Tro kan man som kjent gjøre i kirken.

Andreomgangen starter relativt pertentlig, og det er ikke mange øyeblikk man husker før Vegard Heggem steg opp omringet av AC Milan-drakter etter et fantastisk løp.

Harald Martin Brattbakk ser vingen stikke i bakrom, hvor han på smått mirakuløst slår Franco Baresi og Paolo Maldini, i tillegg til keeper Rossi i hodeduell, og stusser inn en 2-1-scoring som sent vil glemmes.

Rosenborg rir av stormen og er sensasjonelt videre til kvartfinale mot Juventus.

– Alt i fotball handler om din egen dyktighet. Hvis den er god nok, så slår du alle, fastslår Nils Arne Eggen.
Steffen Iversen minnes flere ting:

– Jeg husker veldig godt da vi skulle kjøre fra stadion. Hele laget sitter i bussen, og vi ser flere tusen supporter fra Italia stå utenfor. Vi tenker: Herregud, nå sitter vi i saksa, forteller Iversen til NRK og legger til:

– Men så åpnet det seg plutselig en vei for oss, og alle italienerne stod å klappet til oss da vi kjørte bortover veien. Da fikk man gåsehud. Etter at vi hadde passert, så vi at veien bare lukket seg igjen. Da skjønte vi at det ikke var vi som var i trøbbel, men AC Milan, smiler Iversen.

I kvartfinalen blir det 1-1 hjemme mot Juventus, men med 2-0 tap borte er eventyret over for denne gang.

Se mer her:
Høydepunkter fra mirakelet i Milano

Og hør noen kommentarer her:
Intervjuer etter en av tidenes største norske idrettsbragder

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: paris

banner