Toppkamps tanker om Premier League

Joshua King Bournemouth Premier League

Premier League er blitt syv runder gammel. Helgen markerte slutten på langslagspausene og VM-lagene er bortimot klare. Derfor passer det fint med en salgs fot i bakken, hvor vi gjør oss noen tanker om hva vi har opplevd så langt – før vi retter blikket mot runde åtte og hatkampen Liverpool mot Manchester United. Her er Toppkamps tanker om Premier League.

John Stones har blitt en forsvarsbauta

Da Pep Guardiola og hans Manchester City klasket 50 millioner pund i bordet for å sikre seg John Stones fra Everton sommeren 2016, var det mange som undret seg om den unge engelskmannen ville ta steget. Etter hvert som sesongen skred fram og Stones spilte dårlig den ene kampen etter den andre var det mange som trodde City hadde kjøpt en ganske stor katt i en sekk.

Mye gikk på tverke for John Stones i City-drakt forrige sesong. Denne sesongen ser det dog langt bedre ut for den unge engelskmannen.

Og der Stones tidvis så ut som en klumsete katt på banen forrige sesong er han nå helt sjef i forsvaret til City. De lyseblå fra Manchester har så langt bare sluppet inn 2 mål i ligaen, og Stones har bekledd en av de tre stopperplassene hver kamp. Der har han vokst til å bli tryggheten selv, og rydder opp det lille som kommer av farligheter mot et så langt gnistrende City.

Champions League offer

Klopp nekter å lære av egne feil

De røde fra Merseyside kjempet seg endelig tilbake i topp fire forrige sesong, og denne sesongen skulle de for alvor bli en utfordrer til ligatittelen. Veien dit er lang om man skal slippe inn mål på omtrent hver tredje dødball man får mot seg i løpet av en kamp. Visst har Liverpool et dødelig angrep, med Mané, Firmino, Salah og Coutinho, men om man tillater seg å slippe inn et til to unødvendige mål hver kamp blir det ikke mye edelt metall for gutta fra Anfield.

En manglende evne til å forsvare seg på defensiv dødball var gjennomgangsmelodi i Liverpool forrige sesong også, og det var forventet at Klopp ville bruke tid på å rette opp i dette i løpet av pre-season. Den tiden ble i så fall ikke utnyttet særlig godt, for sesongen var nøyaktig 8 minutter gammel da Watford scoret et dødballmål ved Stefano Okaka. Siden er det blitt flere baklengs på defensiv dødball for Liverpool, blant annet da Watford utlignet til 3-3 tre minutter på overtid og de tre poengene ble til ett. Det virker rett og slett ikke som om Klopp gidder å lære av egne feil.

Les også: Rashford knuser Liverpools stjernekjøp

Liverpool Watford

Ballen på vei over streken etter en dødball i kampen mot Watford.

Wembley-spøkelset hjemsøker fortsatt Spurs

Dette punktet er halvt spøk, halvt alvor. De lærde strides om hvorvidt en stadion virkelig kan ha innvirkning på et lags prestasjoner. Når det kommer til Spurs på Wembley, er det sannelig ikke godt å si. På sesongens første syv kamper har Tottenham spilt fire bortekamper og tre hjemmekamper. Så langt er fasiten etter tre kamper på Wembley; ingen seire, to uavgjort og ett tap. Tapet kom mot regjerende mester Chelsea, men de to uavgjortkampene er verre å bortforklare. 1-1 mot Burnley og 0-0 mot Swansea. Ikke akkurat kruttsterkt, og man kan kanskje stille spørsmålstegn ved formen til de liljehvite fra London. Men nei, borte er de nemlig helt suverene, og står med fire seire av fire mulige. Forstå det den som kan.

Spøkelse eller ei, det lugger på hjemmebane for Spurs.

Champions League offer

Burnley on fire

Apropos hjemmebane. Burnley var overraskende sterke på hjemmebane forrige sesong, og vant 10 av 19 kamper hjemme på Turf Moor. Borte var de dog merkelig svake, og fikk bare med seg syv poeng fra bortekamper forrige sesong. Det som tilsynelatende var noe av en barriere for Sean Dyche og hans menn er denne sesongen knust til pinneved. På sesongens første syv matcher har Burnley nemlig tatt 12 poeng og ligger på en fin 6.plass. Utrolig nok er åtte av disse poengene tatt på bortebane, og de burgunderrøde har allerede forbedret poengfangsten fra bortebane. Legger man til at man så langt har slått Chelsea og Everton borte, samt tatt poeng mot Tottenham og Liverpool på henholdsvis Wembley og Anfield blir prestasjonen ytterligere forsterket.

Vi gleder oss til å se hvor dette ender!

Burnley tok en solid borteseier mot Everton på søndag.

Det var ikke så vanskelig å erstatte Diego Costa

Chelseas toppscorer forrige sesong havnet etter en liten flørt med kinesisk fotball i januarvinduet til slutt ute i kulden hos Antonio Conte. Selv om Costa spilte resten av sesongen i blå drakt var det lite som tydet på at Conte ville nøle med å erstatte han da sommeren kom. Som sagt så gjort, Costa fikk trene med reservene og inn kom Alvaro Morata fra Real Madrid. Fallhøyden er stor når man velger å sette ut sitt desiderte førstevalg på topp, og mange trodde Conte ville få trøbbel med å erstatte målmaskinen.

Morata Toppscorer

Alvaro Morata har vist seg som en målfarlig mann for Chelsea.

Moratas ankomst ble møtt med skepsis fra både den ene og den andre kanten, og det ble sådd uante mengder tvil om hvorvidt han kom til å takle den tøffe, britiske fotballen. Jammen ser det ut til at Morata vet akkurat hvordan britisk fotball skal takles, for på sine syv første kamper i Premier League står han bokført med seks fulltreffere.

Frank de Boer – raskere enn sin egen skygge?

Crystal Palace gikk offensivt til verks da en ny manager skulle hentes inn i sommer, og de landet på nederlenderen Frank de Boer. De Boer var kjent som en seig og beinhard forsvarsspiller da han selv var aktiv, men jammen er han ikke blitt noe av et olja lyn etter han la støvlene på hylla. Han er altså ekstremt rask når det kommer til å miste jobben. 77 dager og fem kamper ble det som sjef for Palace. Det, mine damer og herrer, det er rekord. Ikke bare er dette færrest antall kamper for en manager i Premier League, han er også den første fast ansatte manageren i Premier League som ikke får se laget sitt score mål før den forlater klubben.

Champions League offer

Hva skjedde, Bournemouth?

De svarte og røde fra Englands sørkyst var den store overraskelsen forrige sesong, og anført av manager Eddie Howe og vår egen Joshua King spilte de god fotball og vant kamper. Sommeren ble tilsynelatende brukt godt, og Bournemouth så styrket ut da den nye sesongen ble sparket i gang. Det ga grobunn til tanken om at Bournemouth kunne ta ytterligere steg denne sesongen, og kanskje kjempe om spill i Europa. Om så skal skje er de nødt til å få den berømte bakenden i gir, for på sesongens første kamper har de bare rasket med seg fire poeng. Den eneste seieren så langt kom hjemme mot nyopprykkede Brighton, da vant de 2-1. Utover det er det blitt fem tap, og vi klarer ikke helt få grepet på hva som har skjedd med laget som imponerte oss i fjor.

Verken Joshua King eller Bournemouth har fått det til å stemme denne sesongen.

Wenger burde gitt seg mens leken var god

Ropene om Arsené Wengers avgang tiltok i styrke fra Arsenals egne fans forrige sesong. For første gang i hans over 20 år som sjef for The Gunners havnet de utenfor topp 4, og mange mente tiden var moden for nytt blod og nye kluter. Slik ville ikke sjefen sjøl ha det, og franskmannen signerte en ny toårskontrakt i slutten av mai. Det, Arsené, det skulle du aldri ha gjort. Du skulle tatt med deg den pokalen du fikk for å vinne FA-cupen, satt deg på første fly til den franske rivieraen mangedoblet det ukentlige inntaket av god vin.

Etter de tre første kampene i Premier League var det tildragelser til katastrofestemning i Arsenal-leiren. Det hjalp selvfølgelig lite at man hadde fått en leksjon i angrepsfotball da de tapte 4-0 for Liverpool i tredje runde. En håpløs start med en seier og to tap på de tre første er blitt rettet opp noe, men det virker å være alt for stor avstand mellom Arsenal og de beste topplagene.

Tenk så fint det hadde vært om du hadde gitt deg mens leken var god, Arsené.

 

Har du flere tanker rundt Premier League-sesongen så langt? Del de gjerne med oss i kommentarfeltet under! 

 

Tags:

Skrevet av: Niclas Kjøde

Niclas elsker fotball, og fotball elsker Niclas. Det er i alle fall det Niclas sier til seg selv for å legitimere all den tiden han bruker på fotball. Øvrige idretter følges også, om fotball ikke er å oppdrive.

banner