Fire tanker om toppkampen: Tottenham mot Chelsea

  • Home
  • Fotball
  • Fire tanker om toppkampen: Tottenham mot Chelsea
Conte Pochettino Chelsea Spurs

Helgens definitive toppkamp i Premier League er London-derbyet mellom Tottenham Hotspur og Chelsea FC. Førsteplassen fra forrige sesong reiser til Wembley Stadium, Tottenham sin nye hjemmebane for sesongen, for å spille mot andreplassen.

Som du nok har forstått elsker vi i Toppkamp, nettopp, toppkamper. Vi har derfor satt oss ned og gjort oss opp fire tanker om hva vi kan forvente oss denne helgen. Når søndagen kommer er det bare å sette godt til rette, finne frem popkornet og jekke seg noe leskende drikke. Dette blir en utrolig spennende kamp som du ikke vil gå glipp av!

Tanke én: En spennende serieåpning

Skeive skøyter på Chelsea
Chelsea åpnet sesongen hjemme mot Burnley. En kamp som burde være for walkover å regne før kampen. De suverene seriemesterne fra i fjor var forventet å starte sesongen med tre trygge hjemmepoeng som var forferdelig svake på bortebane forrige sesong. Det skulle sørge for en god start på sesongen troféet skal forsvares. Slik gikk det ikke.

Et tidlig rødt kort på Gary Cahill sørget for at arbeidsvilkårene ble vanskeligere enn nødvendige for de regjerende mesterne. Det dro Burnley fullt utnytte av. Det var nok ikke bare vi i Toppkamp som satt med haka mellom anklene da Sam Vokes headet inn 0-3 like før pause. Et resultat det var umulig å se for seg før kampstart.

I andreomgang var det et annet Chelsea-lag som kom på banen. Til tross for spill ti mot elleve tok Chelsea tak i kampen. Spesielt etter at Alvaro Morata kom inn på spissplass for Michy Batshuayi begynte det å svinge av De blå fra London. Det var den tidligere Real Madrid-spilleren som sørget for den første reduseringen da han ekspederte ballen i mål. 1-3-scoringen ga Chelsea et snev av håp om at et comeback var mulig.

Eksperter og forståsegpåere, oss i Toppkamp inkludert, har vært usikre på om Morata er god nok til å fylle de store skoene Diego Costa har etterlatt seg. Hvis innhoppet mot Burnley bare var forsmaken på hva spanjolen vil bidra med har Chelsea-supporterne mye å glede seg til.

Med litt under femten minutter igjen fikk en spiller fra Chelsea nok en gang se det røde kortet. Denne gangen var det midtbaneelleganten Cesc Fabregas som fikk en tidlig dusj. Laget ledet av Conte ga likevel ikke opp. De fortsatte presset mot Heaton i Burnley sitt mål. Sluttspurten var likevel ikke nok. Til tross for nok en redusering, denne gangen signert David Luiz, ble det tap for Chelsea i serieåpningen. Tre tapte poeng og to røde kort må bekymre Antonio Conte.

«Same same but different»
På flere måter minnet Tottenham sin serieåpning mot Newcastle om Chelsea sin match. En storfavoritt som slet med å bryte ned en mindre motstander. Det var helt frem til et rødt kort satte sitt preg på kampen. «Same same but different».

Forskjellen kom av at det i Tottenham sin kamp var motstanderne som ble redusert til ti spillere. Vi var vitne til en overraskende jevn førsteomgang. Det som først og fremst utpreget seg var at Newcastle måtte se to spillere forlate banen med skade. Likevel hadde Spurs problemer med å bryte ned et kompakt Newcastle. Følelsen av at hjemmelaget kanskje kunne få med seg et poeng mot favoritten var absolutt til stede.

Den følelsen varte bare til andreomgang var tre minutter gammel. Det var da kampen på mange måter fikk sin avgjørelse. Med fullt overlegg tråkket Jonjo Shelvey på Spurs sin stjernespiller Dele Alli. Dommeren hadde ikke annet valg enn å trekke opp det røde kortet fra lommen. En fortjent dom etter hjernedød oppførsel fra midtbanemannen med den blanke issen.

Det ble mer rom for Tottenham etter det røde kortet. Det var meget rettferdig da Dele Alli kunne åpne årets scoringskonto. Om noen skulle være i tvil; engelskmannen blir målfarlig i år også. Bare ni minutter senere ble det nettsus for Spurs igjen. Denne gangen var det backen Ben Davis som sendte ballen i mål. Danske Christian Eriksen var arkitekten som slo de målgivende pasningene på begge målene. Pasningsmaestroen startet sesongen på best tenkelig vis.

På overtid kunne Harry Kane lagt på til 3-0, men alle vet jo at den engelske landslagsspissen ikke scorer i august. Skuddet gikk i stanga og ut. Det bekymrer nok ikke Tottenham-manager Pochettino som fikk starten på sesongen han håpet på. Selv om resultatet nok satt litt lengre inne enn han skulle ønske.

FA Premier League

Tottenham - Chelsea

20.08.2017 | 17:00

Event is not available

Bet on upcoming events

 

Tanke to: Er troppene gode nok?

Store mangler hos Chelsea
Var det en ting som ble klart i Chelsea sin kamp mot Burnley var det mangelen på bredde i troppen. Chelsea måtte starte kampen med unggutten Jeremie Boga på midtbanen. En spiller selv den mest ivrige fotballsupporter kanskje har gått glipp av. Unggutten har vært i klubben siden 2015 og var i fjor på utlån til Granada i Spania.

For et hvert lag er skader på sentrale spillere vanskelig å tekke opp, men når Chelsea manglet Hazard, Pedro og Moses fra gullaget i fjor, i tillegg til nykommeren Bakayoko, ble det fryktelig tynt. Benken Chelsea stilte med i kampen mot Burnley må være den svakeste siden Abramovitsj kjøpte seg inn i klubben. Willy Caballero, Andreas Christensen, Kenedy, Charly Musonda, Kyle Scott og Fikayo Tomori er navn som skremmer ingen. Da man så reservene satt man igjen med en følelse at det kun var Morata, som var siste spiller på benken, som kunne komme inn å gjøre en forskjell.

Det bør bekymre Conte mer enn tre tapte poeng i serieåpningen. Skal laget ha håp om å forsvare seriegullet må det forsterkes. I år skal laget også kjempe i Champions League. En turnering alle vet nevnte Abramovitsj setter høyt. Flere kamper betyr naturlig nok høyere slitasje på spillerne. Da er man avhengige av å supplere med kvalitet fra benken. I så måte er det uforståelig at Chelsea lot midtbanespilleren Nemanja Matic gå til konkurrenten Manchester United. Han er definitivt en mann som kunne gjort en jobb i kampen mot Burnley.

Stille sommer hos Tottenham
For Tottenham har heller ikke sommeren bydd på store investeringer. De har riktig nok en vesentlig større og bedre tropp enn Chelsea, men likevel er det alltid være rom for forbedringer. Spesielt etter at de solgte Kyle Walker til Manchester City for en enorm sum. Det ser nå riktig nok ut til at de henter Davinson Sánchez fra Ajax. Han blir i så fall sommerens første forsterkning for Tottenham. Sánchez er en midtstopper fra Colombia som kom til Ajax fra Atlético Nacional i 2016. Han hentes nok først og fremst for å få utvikle seg videre i London-klubben.

Selv om colombianeren er en spennende signering sitter man ikke igjen med å tenke at dette var den siste brikken i Pochettino sitt puslespill. Tottenham gjorde det godt i fjorårets serie til tross for spill i Europa, men laget gikk ut tidlig. De kom på tredjeplass i Champions League gruppen sin. Senere ble det tap i første utslagsrunde i Europa League. Målet i år må være å komme lengre. Mye lengre. For et lag med Tottenham sine ambisjoner holder ikke fjorårets prestasjon mål. Skal de være med å kjempe om tittelen i både Champions League og Premier League burde Pochettino ha flere alternativer i troppen.

De siste dagene av overgangsvinduet må benyttes
For begge lag blir det viktig å bruke de to siste ukene av overgangsvinduet godt. Tottenham bør se mot å tilføre én eller to kvalitets spillere som kan utgjøre forskjellen senere i sesongen. For Chelsea er det ikke like lett. De må både ha kvalitet og kvantitet. Det er en vesentlig vanskeligere situasjon å være i. Heldigvis har Antonio Conte de dype lommene til den russiske eieren Roman Abramovitsj. Oljemilliardæren har aldri vært redd for å bruke penger når det trengs.

Mayweather McGregor

Tanke tre: Wembley en problembane for hjemmelaget

Som kjent skal ikke Tottenham spille sine hjemmekamper på White Hart Lane i år. Allerede dagen etter 2-1-seieren mot Manchester United 14. mai forrige sesong startet arbeidet med å rive den ærverdige stadion. En ny storstue skal reises på samme sted. Det betyr at Tottenham skal spille sine hjemmekamper i år på Wembley Stadium.

Historien viser at Spurs har hatt store problemer med å spille hjemmekamper på landslagsarenaen tidligere. I fjor spilte De liljehvite sine kamper i Europa på banen. Kampstatistikken viser at det ble én seier, to tap og ett uavgjortresultat. Ikke imponerende. Enkelte har gått så langt som å påstå at det hviler en forbannelse over banen for Tottenham sin del. På fire hjemmekamper på Wembley slapp Spurs inn seks mål. Til sammenligning tok det dem tretten kamper i ligaen å slippe inn det samme antallet mål på White Hart Lane forrige sesong. Forbannelse eller ikke, det er skremmende tall!

En av årsakene til Tottenham sine problemer på Wembley kan skyldes at gressmatten er vesentlig større enn på White Hart Lane. Forrige sesong spilte serietoeren på Premier League sin miste bane. Gressmatten på White Hart Lane var 100m x 67m. Baneflaten på Wembley er til sammenligning 105m x 68m. Det utgjør hele 550 kvadratmeter ekstra.

Pochettino elsker å spille hardtpressende fotball. Når motstanderen skal løpes og presses i senk utgjør den ekstra størrelsen på banen en utrolig forskjell. At laget klarer å tilpasse seg den nye hjemmebanen tidlig vil være meget avgjørende for Tottenham sin sesong. Klarer de ikke det vil det føles som de spiller alle kampene på bortebane. Selv om terminlisten hevder noe annet.

Tottenham-Chelsea Premier League

Tanke fire: Hvem skal jeg spille på?

«Hvem vinner?» er spørsmålet alle stiller seg før den viktige kampen. Seier eller tap betyr alt for begge her. Skulle Tottenham vinne er de allerede seks poeng foran sin største konkurrent fra forrige sesong. Selv om Chelsea kom dårlig ut fra hoppkanten i fjor også fikk de etterhvert styr på skiene og kunne fly ned til gull, men årets sesong blir nok ikke like tilgivende. Seier kan bety alt for at Chelsea makter å forsvare seriegullet.

Siden 2015 har lagene møttes syv ganger. Hjemmelaget Tottenham har vunnet to ganger, Chelsea har vunnet tre ganger og to av kampene har endt uavgjort. Det vitner om et jevnt oppgjør uten en klar trend. I fjor ble det én seier hver i ligaen, men Chelsea trakk det lengste strået på hjemmebane i semifinalen av FA-cupen.

I denne kampen er det Tottenham som holdes som oddsfavoritter. Betsafe som er en aktør som tilbyr oddsspill på nett har 2.11 på hjemmeseier. Noe som virker lavt med tanke på Spurs sine Wembley-problemer. Til sammenligning får du 1.71 på at det enten blir Chelsea-seier eller uavgjort. Med et heltent Chelsea-lag fyrt opp av en hissig Antonio Conte som ønsker å revansjere det svake resultatet i serieåpningen tror vi at Chelsea i det minste får med seg poeng. Da virker dette dobbeltsjansespillet å tilby meget god verdi.

I de siste fem kampene mellom lagene har det blitt scoret tre mål i snitt. I serieåpningen var Chelsea som nevnt tidligere involvert i fem mål. Forsvarsspillet i den kampen var ikke videre virke imponerende. Har ikke Conte fått skikk på spillerne ligger det til rette for mange mål i denne kampen også. Spiller du på over 2.5 mål får du 1.90 i odds hos Betsafe. For oss i Toppkamp virker det som et spennende spill.

London-derbyet er også kjent for å bli hissig. I semifinalekampen mellom de to lagene sist sesong ble det utdelt hele fire gule kort. Anthony Taylor er mannen som har fått i oppdrag å blåse i fløyta i dette oppgjøret. Mannen er ikke akkurat kjent for å være beskjeden med kortene. Sist han dømte Chelsea ble det syv gule kort og ett rødt. Fire av de gule, og det røde kortet, ble tildelt Chelsea. Seks gule kort var fasit da han sist dømte Tottenham. I oppgjøret mellom West Ham og Spurs gikk to av de gule kortene Tottenham sin vei. Det er altså ikke utenkelig at kortstokken får kjørt seg i denne kampen også. Hos Betsafe får du 6.00 i odds på at Victor Moses får gult kort. For en spiller som bekler vingbacken virker det utrolig høyt. Det var Moses som fikk to gule, og så rødt, forrige gang Taylor dømte Chelsea.

Les også: Topptips: Slik sikrer du gevinsten på Liverpool mot Palace

FA Premier League

Tottenham - Chelsea

20.08.2017 | 17:00

Event is not available

Bet on upcoming events

Event is not available

Bet on upcoming events

Event is not available

Bet on upcoming events

FA Premier League

Tottenham - Chelsea

20.08.2017 | 17:00

Event is not available

Bet on upcoming events

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner