Et tilbakeblikk på en annerledes uke

Med fare for å bli historieløs; en av de rareste og mest spektakulære idrettsukene noensinne har passert. Jeg legger godvilja til, og tar med søndagen.

En kanadier vant 5-mila i VM på ski, Therese Johaug har fått dopingdommen sin anket, Nicklas Bendtner har signert for Rosenborg, og Barcelona tryllet frem et comeback uten sidestykke da det gjaldt som mest mot Paris Saint Germain.

Det gjeveste som kan vinnes på langrennski skulle avslutte et mesterskap som, på herresiden, kun hadde gitt oss gull på stafetten. Med Northug «ute av bildet» var bordet dekket for en Martin Johnsrud Sundby som har gjort som han ville i skisporet de tre siste årene. Unntatt i mesterskap.

Image result for Martin Johnsrud

Foto: Forosperu

Han benektet selv at det hvilte en forbannelse over han, og det tror ikke jeg heller. Dog må det jo være et eller annet som gjør at verdens beste skiløper aldri har tatt et individuelt mesterskapsgull. Jeg tror (min ekspertise bunner i at jeg var forbanna god på ski i sele bak fattern da jeg var fire) det handler om at resten av verdenseliten sparer det lille ekstra til mesterskap. Der treningsmaskinen Johnsrud Sundy gir alt i hvert eneste renn, har løpere som Ustujugov, Northug og Niskanen et ekstra gir når det skal kjempes om edelt metall. Ustujugov endte som Russlands VM-konge, og formen han viste er det forståelig at han ble vanskelig å slå på fellesstarter. På Sundys kanskje beste distanse, 15 kilometer med individuell start, må skuffelsen ha vært stor da han var 17,9 sekunder bak Niskanen i mål. På 5-mila ble det også snakket om at Sundby burde avsluttet roligere, slik at Northug (som hang imponerende med i 48,5 kilometer) ville hatt en sjanse. Den dagen Sundby ikke gir alt slik at Petter Northug kan vinne gull, tror jeg han slutter som skiløper.

Jeg skal ikke legge meg så altfor mye borti Johaug-saken, men det må sies at hun i det minste er skyldig i grov uaktsomhet. Vi nordmenn ville aldri stolt på forklaringen hvis den kom fra en russer, finne eller svenske. Det kan ikke være sånn at fordi Therese Johaug er søt, norsk og verdens nest beste skiløper, så skal hun dømmes mildere enn alle andre.

Related image

Foto: Polfoto 

En jeg tipper ikke aner hvem Therese Johaug er, heter Nicklas Bendtner. Den tidligere Arsenal-spilleren skapte denne uken sjokkbølger da det ble klart at han skulle spille i Eliteserien for Rosenborg. Rosenborg? Ja, Rosenborg. Bendtner (29) har hatt en innholdsrik karriere, som for alvor startet i den røde delen av Nord-London. Han har bøttet inn mål for det danske landslaget, samtidig som han har skapt overskrifter for sine utenomsportslige aktiviteter. Kåre Ingebrigtsen sa i et intervju med TV2 at dersom dansken skulle finne på å bli tørst i Trondheim, sender de «Mini» på byen som barnevakt. Problem løst.

Det var ikke bare i Trondheim det ble skapt sjokkbølger denne uken. Barcelona hadde noe som virket å være et umulig utgangspunkt før returkampen mot Paris Saint Germain i Champions League. De skulle tross alt møte et av verdens beste fotballag. De ledet 3-0 tidlig i andreomgang, og da så franskmennene utrolig skjelvne ut. Cavani så ut til å redde dagen for det franske hovedstadslaget med sin redusering drøye 20 minutter før slutt. Nå trengte Barcelona tre nye mål. Neymar Jr tok det på sin regning. Vidunderbarnet fra samba-nasjonen lot klokka runde 87 spilte minutter før han startet. Først dunket han et vakkert frispark i krysset fra hjørnet av seksten, deretter ekspiderte han en utrolig billig straffe i nettet bak Kevin Trapp, og avsluttet mirakelet med å kippe gjennom Sergio Roberto på blank kasse. Camp Nou, kommentatorer, TV-tittere og resten av fotballverdenen eksploderte.

Vi kommer til å huske den en stund.

Skrevet av: paris

banner