Tidenes vikingtokt i Marseille – Del 5 av 10

  • Home
  • Fotball
  • Tidenes vikingtokt i Marseille – Del 5 av 10

La oss mimre tilbake til norsk fotballhistories kanskje vakreste øyeblikk. Tidenes beste norske landslag mot selveste Brasil i verdensmesterskapet i fotball.

Det norske laget startet mesterskapet med to skuffende kamper. 1-1 mot Skottland og 2-2 mot Marokko betydde at Brasil måtte slås i Marseille, på ikoniske Stade Vélodrome. Kattens lek med musa? Nei, ikke helt. I fotball slår heldigvis ofte innsats kvalitet.

0-0 lenge

Kampen startet i et begredelig tempo, og det var lite som skjedde før klokken viste 78 spilte minutter. Da dukket stjernespissen Bebeto opp og sendte Brasil i føringen med en klinisk avslutning. Da så det mørkt ut for den planlagte vikingtokt.

Her ville mange landslag falt helt sammen og begynte å tenke på hjemreise samt fotballferie, men historien ville det som kjent annerledes.

– Vi hadde troen hele tiden. For å gå videre måtte vi score to ganger, og det greide vi. Faktisk kunne vi ha scoret flere ganger, mimres midtbaneesset Kjetil Rekdal til Dagbladet.

Spilleren som til de grader skulle få hovedrollen og for alltid skyte seg inn i det norske folks fotballhjerter.

Fem minutter etter Brasils ledermål så ordnet Tore André Flo en utligning. Norge var bare ett mål fra et sjokkresultat.

Norsk straffe

Fem minutter senere etter kunstscoringen til r, så ble Tore André Flo holdt i feltet og Norge fikk straffe.
I de tusen hjem i Norge så var det mengder som ikke våget å se, men Kjetil Rekdal har alltid vært god fra straffemerket og denne gangen var han iskald og sikker som «banken». Norge ledet 2-1.

– Det kunne ikke vært skrevet et bedre manus til kampen. Å slå Brasil isolert sett er kanskje ikke ekstremt, men det at vi først lå under og kom tilbake. Det gjør det helt spesielt, sier Arne Scheie som kommenterte kampen og den populære TV-kommentatoren rangerer det faktisk som det største idrettsøyeblikket i Norge.

Året før hadde Norge slått Brasil med 4-2 i en treningskamp så de regjerende verdensmesterne var advart, men det hjalp lite.

Spillerne hadde troen

Vi visste det var mulig. Det hadde vi bevist året før, sier Ronny Johnsen som spilte i en backfirer med Henning Berg, Dan Eggen og Stig Inge Bjørnebye. Vikingtokten i Marseille sendte Norge videre til åttedelsifinale mot Italia, men her ble det et bittert 1-0 mot «Azzuri».
Brasil på sin side reiste seg og slo i tur og orden ut Chile (4-1), Danmark (3-2) og Nederland (etter straffekonkurranse) – før vertsnasjonen Frankrike ble for tøffe i finalen med klare 3-0.

– Jeg husker det som om det var i går. Alt ved kampen, gleden vi kjente etterpå. Alt sitter godt i kroppen, forteller Arne Scheie til Dagbladet. Og det er vel ingen nordmenn som har glemt hvordan de feiret triumfen i Marseille – akkurat som generasjonen før snakker om hvor de var da Oddvar Brå brakk staven, så snakker 70- og 80-tallistene om hvordan de feiret Kjetil Rekdals straffescoring.

Det var St. Hans-aften og nydelig vær mange steder i Norge – og en utrolig vakker sommernatt for festglade nordmenn.

Se scoringene fra kampen, og hør Arne Scheie miste hodet.

I neste artikkel skal vi se på et klubblag som ikke bare sjokkerte en gang, men flere ganger…

Tags:

Skrevet av: paris

banner