Slik gikk det med tenniskometen i 2017

  • Home
  • Annet
  • Slik gikk det med tenniskometen i 2017

2017 var et glimrende år for Casper Ruud, og selv om Norges tennishåp avsluttet sesongen en god del plasser lengre nede på verdensrankingen enn han var tidlig i fjor sommer, kan man påstå at året har vært spennende på utviklingsfronten. 

Det er bare et drøyt år siden Ruud ikke fantes på listen over de topp 500 i verden. I juni var den unge tennisproffen helt oppe på 108.plass i verden, og kunne nesten se navnet sitt på topp 100-listen. Utviklingen til Ruud har med andre ord vært strålende de siste 18 månedene.

– 2017 var ett veldig spennende og godt år for Casper. Han fikk prøve seg i tre Grand Slam kvalifiseringer samt spilt hovedturneringen i to ATP masters 1000, ATP500 i Rio, ATP 500 Barcelona, og ATP 500 Washington. Dette har gitt han god erfaring og latt han få kjenne på hvor nivået ligger på spillere helt opp i toppen, skriver far til Casper, Christian Ruud, i en mail til Toppkamp.

Våpen i verdensklasse

Som tennisspiller er fysikken ekstremt viktig, noe som det norske talentet har forbedret de siste årene.

– Jeg synes Casper Ruud har utviklet seg meget bra det siste året. Han virker å stadig bli sterkere fysisk, noe som er meget viktig både på kort og lang sikt. Det er viktig både med tanke selve tennisen, men også med tanke på å holde seg mest mulig skadefri i mange år fremover, skriver Ola Bentzen i Eurosport Norge, i en mail til Toppkamp.

Tenniskometen har alltid hatt en sterk forhand, men tenniseksperten ser stadig utvikling.

– Serven har også stadig blitt bedre, og fungerer tidvis som et våpen i spillet hans nå. Dette har nok også sammenheng med den stadig bedre fysikken. Forhanden har alltid vært bra, men har gjennom det siste året blitt enda bedre. Et våpen i verdensklasse på gode dager. Det er helt avgjørende i moderne topptennis å ha ett eller flere våpen. Det er alltid områder å utvikle videre, og for å hevde seg enda litt bedre mot flere ulike spillertyper blir det viktig å utvikle blant annet servereturen, fortsetter Bentzen.

 

Casper Ruud jubler over seier i Rio.

Casper Ruud jubler over seier i Rio.

 

Kan nå topp 100

Spørsmålet om når han kan nå topp 100 er naturlig litt vanskelig å vite nøyaktig. Jeg tror helt klart det er mulig i år. Det var små marginer som gjorde at han ikke greide det i 2017, skriver Bentzen.

Rankingen han har nå litt sårbar, med tanke på at han må forsvare mange poeng når vi kommer til ATP 500 turneringen i Rio om noen uker, der Casper kom til semifinalen i fjor.

– Om han ikke vinner noen kamper i den turneringen (eller en annen turnering samme uken), vil han kunne falle et godt stykke ned på rankingen, utenfor topp 200. Om det skjer, som ikke er helt usannsynlig, så kan det kanskje være mer realistisk å nå topp 100 neste år. Men ser vi på fjorårs-sesongen er det også perioder der han ikke plukket så mange poeng. Særlig i siste halvdel av 2018 vil det bli færre poeng å forsvare, og dermed store muligheter for å klatre oppover på rankingen, påpeker Bentzen.

– Først og fremst hadde det vært fantastisk om han nå klarer å kvalifisere seg til hovedturneringen i Australian Open, noe kun hans far Christian har greid før han som nordmann. Om Casper greier det blir det en kjempestart på 2018 sesongen. Det er absolutt mulig at han kan greie det. Kvalifiseringsgruppen han har havnet i er overkommelig selv om hver kamp er tøff, skriver tenniseksperten.

Hektisk program?

Casper Ruud klarte ikke å kvalifisere seg til US Open i sommer, selv om han var kun fire plasser fra direkte kvalifisering.

– Utover sommeren så ble det tøffere, mange gode challenger-spillere også, og Casper går på noen litt sure tap. Det går nok litt utover selvtilliten, samt han kanskje føler seg litt presset da han er nære en topp 100 plass på ATP.

Casper var litt sliten da høsten kom og får ikke de resultatene han ønsket, hvilket gjør at andre halvdel av året ble litt skuffende, skriver Christian Ruud.

Året 2017

– Gjennombruddet kom som du vet i Rio, hvor han kom til semifinale etter to seire over topp 100-spillere.
Utover våren var det mye tøff motstand og det ble noen første runde tap. Men Casper viser klasse i Barcelona hvor han har settballer mot Ramos Vinolas, som er en topp 20-spiller, skriver Christian Ruud. 

Casper Ruud fikk en liten opptur i midten av november, da han slo Alessandro Giannessi i en oppvisningskamp. Ifølge ATPs hjemmeside ligger Ruud som nummer 137.

Med tanke på Ruuds prestasjoner, må man ta i betraktning at tennistalentet kun ble 19 år gammel, to dager før julaften. For en som ikke var på topp 500-listen for under to år siden, og som ligger på topp 150 på ATPs hjemmesider, har hatt en veldig godkjent utvikling.

Det er selvfølgelig kjedelig at vårt store norske talent falt noen plasser ned i høst, men det kan gi ekstra motivasjon til å forbedre neste sesong.

– Jeg vil si at alt i alt var det ett veldig bra år hvor han fikk masse erfaring. Casper er dedikert til tennisen sin og han er godt igang med ett nytt år, så får vi se hvordan det utvikler seg framover, avslutter Ruud.

 

Tror du at Casper greier topp 100 iløpet av 2018?

 

 

Tags:

Skrevet av: Magnus Haga Kvale

Hatt Premier League sykdommen siden jeg var to. Hjertet mitt er i den røde delen av Manchester. Er jo også interessert i tennis, generell ballsport, litt kampsport og bilsport da.

banner