Tallenes tale: Lukaku viktigere for United enn hva Salah er for Liverpool

  • Home
  • Fotball
  • Tallenes tale: Lukaku viktigere for United enn hva Salah er for Liverpool

Til helgen venter vårens kanskje viktigste Premier League-kamp; hatoppgjøret mellom Manchester United og Liverpool. Vi har tatt en titt på hvor mange poeng Salah og Lukaku har bidratt med for sin respektive klubb, og konklusjonen er sjokkerende!

Både Liverpool og Manchester United kjemper en innbitt kamp om å komme på 2.plassen i Premier League, og i så måte vil helgens kamp bli et virkelig nøkkeloppgjør, ettersom det bare skiller 2 poeng mellom klubbene før slaget på Old Trafford. Vinneren av kampen vil ta et stort steg mot Champions League-spill neste sesong, og begge lag er avhengig av at deres toneangivende angrepsstjerne har dagen når kampen sparkes i gang klokken 13:30 på lørdag.

Egyptisk prins og belgisk hoffnarr?

Før sesongen investerte begge klubbene tungt på overgangsmarkedet for å slå kloa i en offensiv spiller. Liverpool la store penger på bordet for å sikre seg Mohamed Salah fra Roma, og Manchester United viftet med en enda større seddelbunke for å lokke Everton til å skille lag med sin belgiske stjernespiss, Romelu Lukaku.

Sesongen har fortonet seg ganske forskjellig for de to superangriperne. Salah har gjennom hele sesongen blitt hyllet for sine prestasjoner på det grønne gresset. Etter overgangen fra italiensk fotball har 25-åringen på sitt andre forsøk tatt Premier League med storm, og han har blitt overøst med omtrent like mange komplimenter som det er sandkorn rundt pyramidene i Giza. Det er bred enighet om at Salah har vært en av hovedårsakene til Liverpool sin gode sesong.

Salah har tatt Premier League med storm denne sesongen.

Historien for Lukaku har vært en ganske annen. Muskelbunten fra Belgia har tidvis blitt møtt med sterk kritikk for sitt spill, og på sosiale medier har United-spilleren av enkelt blitt latterliggjort. Han har blant annet blitt beskyldt for å kun score uviktige mål, og flere har hevdet at Lukaku kun finner veien til nettet når kampene allerede er avgjort. I så måte kan man si at hans offensive bidrag dermed ikke har vært like viktige som Salah sine målpoeng i Liverpool.

Vi har tatt disse påstandene i nærmere øyensyn. For hvor mange færre poeng ville klubbene hatt, om alle poeng sikret av mål og assist fra stjernespillerne hadde blitt fjernet? Altså om man fjerner alle målpoeng duoen har bidratt med for sine klubber denne sesongen. Da hadde for eksempel en kamp som endte 3-2, blitt satt til 2-2 om Salah eller Lukaku bidro med målpoeng på en av scoringene, og det ville igjen gitt klubben -2 poeng på tabellen.

Resultatet vil nok overraske deg, og tallene maler et langt mer nyansert bilde over Lukaku sitt bidrag for United denne sesongen enn hva kritiske fans på internett vil ha det til!

Liverpool utenfor topp 4 uten Salah

Men la oss starte med Liverpools angrepsstjerne. Så langt har egypteren bidratt med 24 scoringer i Premier League for laget fra Beatles-byen, og det gjør ham til delt toppscorer i ligaen sammen med Spurs-spissen Harry Kane.

Første scoring for sesongen kom allerede i åpningskampen mot Watford. Kampen endte 3-3, og uten scoringen fra Salah ville oppgjøret endt 3-2 til Watford. Ett minuspoeng for Liverpool allerede i første serierunde.

Videre fulgte flere kamper hvor mål og assists fra Salah ikke var avgjørende for kampen, men mot Burnley sikret et mål av Salah 1-1 og nok ett poeng for Liverpool. Første trepoenger Liverpool hadde gått glipp av kom mot Leicester der kampresultatet ble 3-2. Salah scoret Liverpools første mål, og uten hans nettkjenning ville kampen endt 2-2.

De neste gangene Salah-mål var avgjørende var i 1-1-kampen mot Chelsea, 1-1 mot Everton og 3-3 mot Arsenal. Her ville uavgjort blitt til tap og ett poeng mindre i alle tre oppgjør om det ikke var for Liverpools målfarlige egypter.

Første oppgjør hvor Salah ene og alene sikret tre poeng var i andre møte med Leicester. I 2-1-seieren scoret Salah begge mål, og uten ham ville det endt med 0 poeng for Liverpool her. Samme poengfangst ville det også blitt i Liverpool sin imponerende seier mot Manchester City. Salah hadde målgivende pasning på Liverpool sitt 3-1-mål, før han selv satte inn 4-1. Kampen endte som kjent 4-3 til Liverpool, men uten Salah hadde det blitt 3-2 til Guardiolas gutter.

Med scoring og målgivende pasning sikret Salah 3 poeng for Liverpool mot Manchester City.

Med scoring og målgivende pasning sikret Salah 3 poeng for Liverpool mot Manchester City.

Også mot Spurs og Southampton ville Liverpool tatt henholdsvis ett og to færre poeng uten sin angrepsspiller. Mot Spurs ville uavgjort blitt tap, og mot Southampton ville seier blitt uavgjort.

Totalt har 10 mål og 2 målgivende fra Salah fått direkte påvirkning for Liverpool sin poengfangst denne sesong, og totalt ville Liverpool stått med hele 15 mindre poeng uten Salah. Det ville plassert Merseyside-klubben på 5.plass. Liverpool ville vært á poeng med Arsenal, men foran på bedre målforskjell. Opp til Chelsea på 4.plassen ville det vært hele 8 poeng uten krølltoppen fra Afrika.

Lukaku overgår Salah

Som vi nevnte innledningsvis har flere beskyldt Lukaku for å score i hovedsak uviktige mål for United, og det inntrykket kommer nok av Manchester-spissen sine bidrag tidlig i sesongen. På de fem første kampene scoret Lukaku i hele fire av kampene, men kun i én av kampene var scoringen avgjørende for Djevlene sin poengfangst. Det var i 2-2-kampen borte mot Stoke i 4.serierunde. Der sendte Lukaku United i ledelsen med sin 2-1-scoring, og uten den scoringen ville United tapt ett poeng.

Også i 6.serierunde viste Lukaku seg avgjørende for Manchester United. Belgieren scoret kampens eneste mål i 1-0-seieren over Southampton, og det sikret United tre poeng. Tre poeng som kun ville vært ett om det ikke var for Lukaku sin nettkjenning.

Men dette er ikke neste gang hvor United har vunnet 1-0 etter en involvering av Lukaku. Også mot Spurs og Bournemouth vant United 1-0 etter at deres spiller nummer 9 hadde målpoeng. Mot Spurs hadde spissen målgivende, mens mot Bournemouth fant han selv veien til nettmaskene. At det ble 3 poeng i stedet for 1 i disse kampene kan vise seg å bli gull verdt når status for sesongen skal gjøres opp i mai.

I den 18.serierunden skulle Lukaku igjen bli avgjørende. Den utskjelte spissen scoret det første målet i hva som skulle bli en 2-1-seier for De røde djevlene, og mot Burnley borte i den 24. serierunden hadde igjen Lukaku børstet støv av pasningsfoten. Da serverte han Martial som scores kampens eneste mål.

Neste gang Lukaku skulle vise seg særs viktig for United var i toppkampen mot Chelsea. London-laget tok ledelsen 1-0, men Lukaku insisterte på at alle poengene skulle være med tilbake til Manchester. Først scoret han 1-1, før han satte opp 2-1-scoringen til Jesse Lingard. Beligeren som «kun scorer uviktige mål» sørget med det for at 0 poeng ble tryllet om til 3.

Romelu Lukaku, her i duell med Christensen på Chelsea, ble helt avgjørende for at Manchester United kunne reise fra Stamford Bridge med tre poeng.

Romelu Lukaku, her i duell med Christensen på Chelsea, ble helt avgjørende for at Manchester United kunne reise fra Stamford Bridge med tre poeng.

Den seneste anledningen hvor Lukaku var avgjørende for kamputfallet var gårsdagens oppgjør mot Crystal Palace. Lukaku scoret det viktige 2-2-målet i kampen som til slutt endte med 3-2 til Manchester United.

Legger man sammen alle Lukaku sine poengavgjørende målinvolveringer utgjør det hele 16 poeng for Manchester United. Altså ett poeng mer enn hva Salah har skaffet for Liverpool. Realiteten er altså at Lukaku sine bidrag denne sesongen er større og viktigere enn hva «haterne» vil ha det til på sosiale medier. Tallenes tale er klare; Lukaku er viktigere for United enn hva Salah er for Liverpool.

På lørdag vil Lukaku få en ny sjanse til å motbevise kritikerne igjen. Synes du Lukaku har fått ufortjent mye kritikk denne sesongen? Og hvem tror du går seirende ut av helgens uhyre viktige kamp?

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner