Tallenes tale: Herrera er bedre enn Kanté på alt

  • Home
  • Fotball
  • Tallenes tale: Herrera er bedre enn Kanté på alt

Fotballen er full av såkalte «unsung heroes». Spillerne som gjør jobben driblefantene, feinschmeckerne og primadonnaene skyr. De takler, løper opp motstanderen, setter i gang angrep, drar av en mann, tar et gult kort for laget, går først i krigen og slår den avgjørende pasningen som åpner forsvaret. De er spillerne som ikke alltid får den rosen de fortjener, eller blir omtalt som den klassespilleren de egentlig er.

En av disse «unsung heroes» bærer navnet Ander Herrera. Spanjolen er blitt en av José Mourinhos mest betrodde menn i Manchester United. Denne sesongen har Herrera virkelig tatt steget opp i kategorien for «Klassespillere». Det finnes også spillere som befinner seg i en helt annen situasjon enn Herrera, de som rir på en enorm bølge av medgang. Alle er enige om at disse spillerne er helt spesielle, og alt det de foretar seg blir trukket fram som ypperste verdensklasse. Chelseas N´Golo Kanté er en slik spiller. Visst er Kanté en god fotballspiller, faktisk er han bedre enn de fleste. Likevel sitter man igjen med en følelse av at den franske midtbanespilleren kanskje får mer skryt enn han fortjener. Det har liksom blitt en trend at alle skal synes at Kanté er så utrolig god.

Nylig stakk Chelsea-spilleren av med prisen for «Årets beste spiller». Denne prisen vant han foran spillere som Harry Kane, Eden Hazard, Zlatan Ibrahimovic og Alexis Sanches. Og selvfølgelig; Ander Herrera. Spørsmålet er om det egentlig var fortjent? Vi har tatt en titt på statistikken for årets sesong. En statistikk som viser at Kanté kanskje ikke er så suveren som alle skal ha det til. Ja, N´Golo Kanté er et råskinn av en fotballspiller, men i Premier League er det en spiller som slår franskmannen på de aller fleste områder. Attpåtil spiller den spilleren i samme posisjon, og rolle, som den franske midtbanekrigeren. Den mannen er Manchester Uniteds «unsung hero»; Ander Herrera.

La oss begynne med det grunnleggende; kampene. I sesongen 2016/17 har Herrera så langt notert seg for 2180 spilleminutter, fordelt på 26 kamper. Kanté på sin side står oppført med 2778 minutter spilletid og 31 kamper. Spanjolen har altså spilt færre kamper enn sitt franske motstykke. Man skulle tro at dette ga Kanté en fordel når det kommer til statistikk. Mer tid på banen gir mer tid til å markere seg. Likevel gir ikke spilletiden særlig positivt utslag for Kanté når man dykker ned i tallenes verden.

 

 

I løpet av minuttene midtbaneterrierne har vært på banen for sine respektive lag har Herrera slått 1875 pasninger, Kanté har, til tross for langt flere minutter spilt, rukket et dusin flere pasninger og står bokført med 1887. Kanté sin ekstra spilletid tilsvarer over seks kamper mer på banen enn Herrera, men likevel har han altså kun slått tolv flere pasninger. Av de 1887 pasningene Kanté har slått er 17 av de for «nøkkelpasninger» å regne. En nøkkelpasning er pasningen som slås til en spiller som får avsluttet. Altså en pasning som ville blitt stående som en målgivende om avslutningen hadde blitt omsatt i scoring. Herrera har slått nesten dobbelt så mange som Kanté. Spanjolen har 29 «nøkkelpasninger».

I dag finnes det statistikk på det aller meste, og «sjanser skapt» er også en kategori. Man skulle kanskje tro at nøkkelpasninger og «sjanser skapt» er det samme, men slik er det altså ikke. Med «sjanser skapt» menes det at spilleren er en avgjørende del av sjansen laget kommer til. Det kan være spilleren vinner ballen i en gunstig posisjon, slår et farlig innlegg, eller slår pasningen som åpner opp hele forsvaret. Kanté har skapt 18 sjanser for sitt Chelsea. 18 er på ingen måte et dårlig tall for en spiller som i all hovedsak skal briljere som ballvinner dypt i banen for sitt lag, men Herrera har samme rolle i Manchester United. Mannen fra Bilbao er også en eminent ballvinner, men til sammenligning har han skapt 35 sjanser for de røde fra Manchester. Altså; 17 flere sjanser, på 598 færre spilte minutter enn Kanté.

Som nevnt er Kanté kanskje aller mest kjent som en for sine egenskaper som ballvinner, men statistikken viser at han også her har trøbbel med å hamle opp med Herrera. Kanté har vunnet 40% av duellene han har vært involvert i. Herrera kan på sin side banke i bordet med enda bedre tall; han vinner 47% av sine dueller. Videre følger enda mer nedslående nytt for spilleren som ble kåret til Premier Leagues beste. Han kommer også til kort i statistikken over avskjæringer; Herrera 79 – Kanté 74, blokkeringer; Herrera 7 – Kanté 4 og til slutt klareringer; Herrera 58 – Kanté 44.

Herrera er altså bedre enn Kanté på en hel haug av parametere alle mener franskmannen er best i ligaen på. I løpet av færre kamper og minutter slår han flere nøkkelpasninger, skaper flere sjanser og har flere, og bedre defensive, involveringer enn Kanté. Det sies at tall aldri lyver. I så fall ser det ut til at Herrera er en bedre spiller enn Kanté.

Er franskmannen overvurdert? Får han mer ros enn det prestasjonene skulle tilsi? Tallenes tale er klar. Herrera slår Premier Leagues beste spiller på alt franskmannen visstnok er best på. Da må han vel også være bedre? Eller er fotball mer enn bare tall og statistikk?

 

Hvem er best i dine øyne?

 

Comments

comments

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner