To svenske giganter braker sammen

Malmö FF mot Djurgården.
Mandagens toppkamp kan bli svært betydningsfull for gullkampen i Sverige.

Malmö FF er regjerende mester og det er få lag som har kapasitet til å dytte de «himmelblå» ned fra tronen. Vi i Toppkamp-redaksjonen ser strengt tatt kun tre utfordrere: IFK Göteborg, Djurgården og AIK.

I vinter er det definitivt Djurgården som har forsterket seg best. Etter overgangsvinduet har hovedstadslaget fått litt av en sentrallinje i form av Andreas Isaksson, Jonas Olsson, Kim Källström samt Gustav Engvall. I siste kamp så vi laget fra Stockholm vinne 3-0 mot Elfsborg, og vi ble mektig imponert. De tre førstenevnte spillerne har alle en lang proffkarriere bak seg. Til sammen har de hele 288 landskamper for Sverige. I mange tilfeller kan man være redd for at det er gutter som har kommet hjem for sent, og at de nå bare skal avslutte karrieren med å fylle opp lommeboka litt ekstra. Her virker det derimot som om det er tre gutter som fortsatt har mye å gi.

Andreas Isaksson er en rutinert og god keeper. Han har en enorm rekkevidde og pondus, men er selvfølgelig ikke like stabil og god som på sitt toppnivå for noen år siden. Han holder likevel fremdeles høy allsvensk klasse. Jonas Olsson kjenner alle i Norge fra sin kompromissløse spillestil i Premier League. Stopperen vinner omtrent alt som er i luftrommet. Han så meget bra ut i kampen mot Elfsborg. Han var livsfarlig på dødballer, men spørsmålet er hvordan Olsson klarer seg mot raske spisser i Allsvenskan – som er mindre fysisk enn andre ligaer. Olsson mister toppkampen mot Malmö grunnet skade, men kommer til å bli en meget viktig brikke i laget denne sesongen. Kim Källström har nok en av de mest presise venstreføttene i hele Skandinavia, og playmakeren blir særdeles sentral for Djurgården. Han holder fortsatt landslagsklasse. Denne sesongen vil han både score mål og være nest sist på mange scoringer. Det er likevel ikke bare de rutinerte spillerne vi har latt oss imponere av. Nykommer Felix Beijmo ser også meget lovende ut. Høyrebacken kom fra Brommapojkarna i vinter. La det være sagt først som sist; han kommer snart til å spille for en bedre klubb ute i Europa. Djurgården fremstår som vinneren av overgangsduellen i vinter. De ser ut til å være det laget som har foresterket troppen mest og har nok redusert kvalitetsforskjellen mellom seg og Malmö.

Seriestarten har vært så som så for Djurgården. De ser ut til å trenger litt tid til å spille inn laget. Så langt har det blitt 1-1-1 etter tre kamper. Malmö FF har 2-1-0 og er fortsatt gullfavoritter, men i denne kampen vil Djurgården få en pekepinn på om de er i nærheten av Malmös gullnivå. Malmö har seriens beste spisspar i Markus Rosenberg og Pawel Cibicki, samt en kreativ Oscar Lewicki på midtbanen. Nordmennene Jo Inge Berget, Andreas Vindheim og Magnus Wolff Eikrem spiller også for det regjerende mesterlaget. Den norske trioen er på ingen måte selvskrevne i et sterkt mannskap med en veldig jevn og god stall. Malmö åpnet med sterke 1-1 borte mot IFK Göteborg, fulgte opp med en imponerende 2-0-seier mot GIF Sundsvall i hjemmepremieren og var bunnsolide da de slo Halmstad med 3-0 på bortebane i den 3. serierunden.

Når Djurgården spiller på sitt best har nok de samme toppnivå som sine gullrivaler fra Sør-Sverige, men vi er mer usikre på stabilliteten.  Det som kjennetegner et gullag er at de vinner også på mindre bra dager. Den egenskapen er vi usikre på om Djurgården besitter.  Vi tror Malmö kan slå Djurgården på mandag selv med kun en ok dag på jobb, men skal Djurgården vinne så må nok de opp mot sitt beste.

For spenningen i Allsvenskan får vi håpe gjestene har dagen når de to lagene møtes på Swedbank Stadion.

Comments

comments

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner