Går vi inn i en tid med superfights i UFC?

  • Home
  • MMA
  • Går vi inn i en tid med superfights i UFC?

Når kjente UFC-fightere (gjerne mestere) fra forskjellige vektklasser møtes, har vi med en superfight å gjøre. Dette har egentlig skjedd svært få ganger UFC. Spørsmålet er om lett tungvektsmester Daniel Cormiers kommende kamp mot tungvektsmester Stipe Miocic marker starten på en ny trend. 

Pengene rår

UFC er først og fremst business, dernest idrett. Kamper bestemes like ofte på bakgrunn av potensiell interesse i befolkningen som de på bakgrunn av sportslige prestasjoner. Det er derfor superfights er mulig. Hvis UFC ser at en kamp kan generere store pengesummer, er det ikke så viktig om den ene eller andre fighteren har gjort seg fortjent til kampen eller ikke. Da er det avgjørelsen til de mektige mennene Sean Shelby og Dana White som avgjør hva vi får se på TV.

Trykk her for økt odds på UFC222
.

Tidligere superfights

Vi skulle få Anderson Silva vs. Georges St-Pierre (GSP) og Jon Jones mot Brock Lesnar, men disse kampene fant aldri sted sted, men det vi imidlertid fikk se var daværende lettvektsmester BJ Penn vs. daværende weltervektmester GSP gå mot hverandre i 2009. Hypen foran kampen var stor, og proffene var usikker på hvem som skulle vinne. Det endte med å bli en meget kontroversiell kamp.

Det er lov å påføre fighterne vaselin i ansiktet mellom rundene, men strengt forbudt andre steder. Det er her mange mener GSP brøt reglene. I videoen over (beklager dårlig kvalitet) ser du GSP bli påført vaselin i ansiktet, men det ser ut til at restene blir gnidd utover bryst, skuldre og rygg. BJ Penn mente at GSP ble fryktelig glatt som en følge av dette, og anklagde han for juks. Kampen sluttet da hjørnet til BJ Penn kastet inn håndkleet etter runde fire, men GSP fikk ikke noen straff i etterkant.


Utover spetakkelet som var GSP vs BJ Penn 2, har vi ikke sett altfor mye som kan karakteriseres som superfights. Royce Gracie som er å finne i UFCs Hall of Fame gjorde et etterlengtet comeback mot weltervektmester Matt Hughes tilbake i 2006. Denne kampen hadde superfight-potensial, men Matt Hughes var så overlegen at de fleste husker den først og fremst som en gedigen mismatch.

Er superfights en bra ting?

Champion

Mye skal klaffe for at superfights skal bli noe av. Ingen må bli skadet, fightere må forlate komfortsonen som er deres egen divisjon og UFC må tillate det. Noen superfights er nok også bedre i fantasien enn i realiteten.

Man må også vurdere om det er rettferdig overfor andre fightere i samme divisjon. Var det rettferdig at GSP fikk hoppe rett fra pensjonisttilværelsen til tittelkamp mot Michael Bisping i en divisjon førstnevnte aldri hadde konkurrert i? Er det rettferdig overfor utfordrerne i lett tungvekt at Daniel Cormier får gå tittelkamp i tungvekt, mens han får beholde beltet i vektklassen under?

I likhet med mye annet her i verden, må det vurderes i det konkrete tilfellet. Både lett tungvekt- og tungvektsdivisjonen er tynn og mangler klare tittelutfordrere. Derfor kan det argumenteres for at Miocic vs. Cormier egentlig er et riktig trekk av UFC, både sportslig og finansielt sett. Svenske Alexander Gustafsson (lett tungvekt) var derimot ikke veldig fornøyd med avgjørelsen til Cormier og UFC. Alex kan imidlertid gjøre lite med situasjonen, da UFC som nevnt setter penger høyere enn rettferdighet.

Se boostet odds på UFC222

Potensielle superfights

TJ Dillashaw (bildet over) gjenerobret tittelen i bantamvekt i november i fjor, etter en vakker knockout av Cody Garbrandt. Nå vil han gjøre som Conor McGregor, og holde to UFC-belter samtidig. Han skal imidlertid ikke opp i vekt. Planen hans er å slanke seg helt ned til 115 pounds (52 kg) og utfordre fluevektmester Demetrious Johnson.

Johnson har av oss blitt omtalt som “den egentlige kongen av UFC”, og han sitter i dag på rekorden for flest tittelforsvar på rad i UFC med 11. Demetrious har virket lite gira på å møte Dillashaw, men kan se ut til å ha endret mening. La oss håpe han aksepterer tilbudet om UFC kommer løpende med dollarsedlene.

Cyborg vs. Nunes

I have agreed to fight @amanda_leoa July 7th in Las Vegas as part of #UFC226 and #InternationalFightWeek. I am now waiting for my manager to work with the @ufc on a bout agreement so we can make #CyborgVNunes #TheSuperFight official. #CyborgNation us versus them! =========================== Eu concordei em lutar contra @amanda_leoa 7 de julho em Las Vegas como parte de #UFC226 e #InternationalFightWeek Agora estou aguardando que meu manager trabalhe com o @ufc em um acordo para que possamos fazer o #CyborgVNunes #TheSuperFight oficial. #CyborgNação nós contra eles!

A post shared by CRIS CYBORG

Disse to brasilianske kvinnene er begge suverene mestere i sine divisjoner, henholdsvis fjærvekt- og bantanvektsdivisjonene. Cyborgs divisjon er til og med så tynn at UFC ikke har noen offisiell ranking for den ennå.

Cris Cyborg har imidlertid fått bekreftet tittelkamp mot UFC-debutant Yana Kunitskaya den 3. mars. Skal vi tro Betsafe, er Kunitskaya ingen trussel for henne. Cyborg-seier spilles for øyeblikket til mikroskopiske 1.10 i odds. Dersom hun forsvarer beltet sitt med suksess, får vi potensielt to superfights ved UFC 226 i sommer. Det høres ut som en het og underholdende sommernatt!

Hva synes du om fenomenet superfights? Hvilke superfights drømmer du om å få se i MMA-buret?

Tippe på UFC222? Trykk her!
.

Tags:

Skrevet av: Torstein Sørholt

banner