Super Bowl 52: Søndag skal det hele avgjøres

Super Bowl 52

Scenen er klar, lysene er tent og publikum venter i spenning. Søndag kveld skal kampen om Lombardi-trofeet avgjøres, når New England Patriots og Philadelphia Eagles står ansikt til ansikt i Super Bowl 52.

64 preseason-kamper, 256 seriekamper, 10 playoff-kamper og én Pro Bowl. Til sammen 331 kamper er unnagjort siden Arizona Cardinals og Dallas Cowboys åpnet NFL-ballet den 3. august i fjor.

Nå gjenstår kun den viktigste av dem alle: Super Bowl 52.

Mens et heldig fåtall – om lag 66.655 ivrige fotballfans – vil fylle U.S. Bank Stadium i Minneapolis til randen, forventes det at godt over 110 millioner amerikanere samles rundt tv-skjermen for å følge kampen søndag kveld.

Her i Norge har flere puber landet over fått innvilget utvidede åpningstider, slik at også vi kan se fotballfesten som sparkes i gang kl. 00.30 natt til mandag, norsk tid.

Betsafe Super Bowl

«The G.O.A.T.» jakter sin sjette triumf

Før sesongen startet skrev undertegnede en artikkel med tittelen: «Kan Brady lede Patriots til nok en suksess?»

Svaret får vi på søndag. Lite overraskende er det dynastiet fra New England, med Tom Brady i spissen, som skal forsvare æren til American Football Conference (NFL) i kampen om Lombardi-trofeet.

Tross tap i åpningskampen mot Kansas City Chiefs seilte fjorårets Super Bowl-mestere stødig gjennom sesongen med 13 seiere av 16 mulige. I sluttspillet gjorde de kort prosess av Tennessee Titans, før en nesten like imponerende opphenting som mot Atlanta Falcons i Super Bowl 51 sikret en knepen 24-20-seier over Jacksonville Jaguars.

Nå tar den 40 år gamle stjernequarterbacken Brady sikte på å hente hjem sin sjette Super Bowl-ring, og samtidig sementere sin status som «the G.O.A.T.» («Greatest of All Time»).

Eagles’ første Super Bowl på 13 år

På motsatt banehalvdel står Philadelphia Eagles – laget som nådeløst knuste Minnesota Vikings’ drøm om å bli det første laget i NFL-historien til å delta i Super Bowl på hjemmebane.

I likhet med Patriots svevde ørnene fra Philadelphia gjennom sesongen med 13 seiere, mye takket være storspill fra quarterback Carson Wentz og et av de beste defensene i NFL. Mange fans fryktet det verste da Wentz røk korsbåndet i uke 14, men med backup-QB Nick Foles ved roret greide Eagles likevel å avslutte sesongen som det beste laget i National Football Conference.

I sluttspillet måtte Eagles krige seg til seier, 15-10, mot Atlanta Falcons – før Foles virkelig fikk vist hva han er god for da laget feide Vikings av banen med sifrene 38-7 i NFC Chanmpionship-kampen.

Nå håper Foles å gjenta bragden, når hans Eagles skal kjempe om Super Bowl-seier for første gang siden 2004-sesongen. Den gang ble det tap, 24-21, mot nettopp Tom Brady og New England Patriots.

Vil Philadelphia-fansen endelig få en sårt etterlengtet revansj?

Betsafe Super Bowl

Brady har oddsen og erfaringen på sin side

Det er ikke til å legge skjul på at oddsen for å hente hjem Lombardi-trofeet er i Patriots’ favør. Brady og trener Bill Belichick har de siste 17 årene bygget opp et dynasti NFL aldri har sett maken til tidligere – og har deltatt i Super Bowl hele syv ganger siden gjennombruddet i 2001-sesongen.

For å sette det hele i perspektiv: Med sine syv opptredener har Tom Brady deltatt i like mange Super Bowls som samtlige 53 mann på rosteren til Eagles!!!

Blant de grønnkledde fra Philadelphia er det kun safetyene Malcolm Jenkins, Corey Graham og Chris Maragos*, linebacker Dannell Ellerbe, wide receiver Torrey Smith, defensive end Chris Long og running back LeGarrette Blount som har opplevd hvordan det er å stå på fotballens største scene.

Til gjengjeld har også samtlige av disse vunnet Super Bowl. De to sistnevnte, Long og Blount, sikret seg ringer senest i fjor – da som medlemmer av New England Patriots.

Erfaring i seg selv er selvsagt ikke nok til å avgjøre en kamp, og alle piler peker mot nok en klassiker av en Super Bowl.

(*Chris Maragos er for øyeblikket på skadelisten, og vil ikke delta i årets Super Bowl.)

Superbowl Patriots Falcons

Defense blir avgjørende for Eagles

Det er kanskje litt vel optimistisk å håpe en reprise av fjorårets vanvittige finaleoppgjør, men med en god gameplan kan Doug Petersons Eagles gi Belichick, Brady og resten av Patriots kamp fra første til siste sekund.

Solid forsvarsspill kommer utvilsomt til å være en avgjørende faktor for Eagles. De grønnkledde har et av NFLs beste defenses, og det var interception returnert til touchdown som snudde kampen og startet nedhøvlingen av Vikings i NFC-mesterskapet.

Dersom Eagles skal ha noen som helst sjans må de sette press på Brady, få ham ut av rytmen og hindre ham i å gjøre det han gjør bedre enn noen annen: Å dele ut baller til sine receivere som om det var sukkertøy.

Og viktigst av alt: De må stoppe monstertrucken av en tight end med navn Rob Gronkowski.

Greier de det blir det opp til Nick Foles å lede ørnenes offense taktfast nedover banen og inn i målsonen. Har Super Bowl-debutanten det som skal stil for å overvinne Patriots-dynastiet?

«Any Given Sunday»

Filmen som er best kjent for Al Pacinos legendariske motivasjonstale har et tydelig budskap i tittelen: Hver eneste gang du går på banen kan alt skje.

Det er nettopp dette som er sjarmen med med amerikansk fotball. Alt kan skje, og det skal ikke mer enn ti sekunder til for å snu tap til seier.

Jeg kan fortelle deg at oddsen er i favør Patriots, og jeg kan fortelle deg om Bradys overveldende erfaring sammenlignet med Foles og Eagles. Jeg kunne saumfart det vide internett og samlet side opp og side ned med statistikker. Jeg kunne sammenlignet lagenes historie i detalj for å finne frem til den sannsynlige vinneren, og jeg kunne hentet frem obskure fun facts som at Patriots aldri har tapt en Super Bowl mot et lag med en fugl som maskot.

Men når alt kommer til alt er det kun én ting som gjelder: Hvilket lag vil mest, kjemper hardest og spiller best når alt skal avgjøres på søndag?

Skrevet av: Magnus Syversen

banner