Start satser mot toppen

Det er store ting på gang i Start om dagen. Klubben endte desidert sist i fjorårets Tippeliga, men nå har de planen klar for å kjempe seg tilbake til toppen av norsk fotball. Og det skal man sannelig ikke se bort ifra at sørlendingene klarer.

Tidlig i juli inngikk Start et samarbeid med ”Start en drøm AS”, en investorgruppe som har sagt seg villig til å investere titalls millioner kroner i klubben. I motsetning til mange andre investorer ønsker disse å bidra med mer enn bare penger i klubbkassa. I tillegg til kapital skal de bidra med kunnskap og bygge en fremtidsrettet organisasjon.

I følge Christopher Langeland, styreleder i ”Start en drøm AS”, har teknologi og data aldri vært mer viktig, og sammen skal de gjøre Start best på det han refererer til som ”big data”. Kort fortalt all mulig nyttig informasjon om en fotballspiller, der alt fra pasningsprosenter, antall løp per kamp og til og med søvn kan tas høyde for i analyse.

Det høres kanskje søkt ut, men dette kan faktisk være grunnlaget Start trenger for å ta steget opp i toppen igjen.

 

En god start

Til forskjell fra andre klubber som plutselig får mye penger mellom hendene velger Start å først styrke administrasjonen i klubben, og torsdag 3.august holdt Start en pressekonferanse der Tor-Kristian Karlsen ble presentert som klubbens nye sportsjef. Karlsen er en dyktig fagmann med lang fartstid i store europeiske klubber, og vil bli en ressurs som Start kommer til å nyte godt av.

Klubben selv er fornøyde med å ha landet en så profilert personlighet til jobben som sportsjef.

– Start er utrolig stolte over å få den kompetansen på laget. Han har en analytisk tilnærming, et enormt nettverk og god erfaring, opplyste Even Øgrey Brandsdal, tidligere administrerende direktør i Start, nå adm.dir. i ”Start en drøm AS”, på nevnte pressekonferanse.

Tor-Kristian Karlsen fikk en drømmestart hos sin nye arbeidsgiver, da Start slo Mjøndalen 2-1 på Sør-Arena forrige lørdag. Her fra pressekonferansen der han ble presentert som klubbens nye sportssjef. Foto: NRK.

Karlsen skal visstnok ha avslått et tilbud om en lignende stilling i Vålerenga for å ta jobben i Start, så entusiasmen virker å være tilstede hos både klubb og den nyansatte sportssjefen. En viktig faktor for ethvert vellykket samarbeid.

– Jeg håper å bidra med støtte til Steinar og resten av trenerteamet, spesielt på spillerlogistikk. Og etter hvert i alle sportslige ledd. Hvordan vi tar vare på spillere og lager et system rundt dem. Hvordan vi utvikler talentspeiding, og arbeider med talentfulle spillere her i agderregionen også, fortalte Karlsen.

Signeringen av Tor-Kristian Karlsen kan ende opp med å bli den viktigste signeringen Start noen gang har gjort, for den videre satsingen skal bygge på nettopp analytisk tilnærming til fotball.

Dette trekket vitner om at klubben har tenkt å ”skyndte seg sakte”, og styrker troen på framtidig suksess i Start i Toppkamp-redaksjonen.

 

Skal bli best med ”Moneyball”

Sist gang Start var i toppen av norsk fotball var oppskriften 11 mann med bein av stål, pisket fram av en energisk Tom Nordlie. Nå er det teknologi og ”big data”, eller ”Moneyball”, som er i hovedsetet. Uttrykket ”Moneyball” har sine røtter i amerikansk baseball, der Billy Beane, General Manager i Oakland A’s, brukte dataprogrammer og statistikk for å finsikte nye spillere. Med en slik tilnærming kan man potensielt finne gode spillere som er verdsatt lavere enn hva statistikken vitner om. Med andre ord; undervurderte spillere. I grunn selve oppskriften på et godt kjøp, og klaffer det for Start kan det bli mange gode kjøp i årene som kommer.

– Når man kjøper en spiller i dag, så handler det om å redusere risikoen for feilkjøp. Det er ingen som kan treffe alltid, men man kan i alle fall gjøre det som skal til for å ta en best mulig avgjørelse. Jeg tror vi kommer til å skille oss ut i norsk fotball, og så kommer helt sikkert klubber til å følge etter, fortalte Brandsdal på pressekonferansen tidlig i juli.

Christopher Langeland og Even Øgrey Brandsdal skal bidra til å ta Start tilbake til toppen av norsk fotball. Foto: Steffen Stenersen.

Fordelen med å hente en god spiller til en rimelig sum sier seg selv. Man får mye for pengene, samt at potensialet til å tjene gode penger på å selge spilleren videre er stort.

Da Liverpool ble kjøpt av New England Sports Ventures (nå Fenway Sports Group) i 2010, kom de nye eierne inn med en ambisjon om å lykkes med ”Moneyball”. Dette fungerte heller dårlig, men vi tror sannsynligheten for suksess er langt større i Start. Årsaken til dette er i våre øyne såre enkel. Nivået på klubb og liga er mye lavere i Start, derfor er det flere spillere som er aktuelle (gitt at det finnes flere ”middelmådige” fotballspillere enn ”ganske gode”). Nivået på klubb og liga gjør også at eventuelle middelmådige spillere Start får tak i, som viser seg å være gode, har langt flere steder å dra. Med det som utgangspunkt kan man se for seg at Start, om de lykkes, vil kunne selge en eller to spillere med god fortjeneste hver sesong. Det skulle gi nok penger i kassa til å holde denne karusellen gående i lang tid. I alle fall helt til resten av klubbene i Norge kaster seg på teknologibølgen.

 

Ikke bare fryd og gammen

Selv om det er stor stemning på Sør-Arena i disse dager er det ikke alt som er på plass helt enda. Per i dag har Norges Idrettsforbund (NIF) som regel at privatpersoner ikke skal ha innflytelse i den sportslige driften av en klubb. Klubber kan fint ha investorer og rike onkler, men disse kan etter den særnorske ”dualmodellen” spytte penger i klubben, men ikke bestemme hva pengene skal brukes til. Med sitt samarbeid med ”Start en drøm AS” har Start i per definisjon sluppet privatpersoner til i den sportslige driften av klubben. Dette strider egentlig med NIF sin regel, men NIF har sammen med Norges Fotballforbund jobbet med et alternativ til dualmodellen over en lengre periode. Hvis NIF gir endelig klarsignal kommer Start og ”Start en drøm AS” seg rundt denne regelen, som en del av et prøveprosjekt med oppstart i januar 2018.

Vi i Toppkamp tror uansett at dualmodellen har godt av å utfordres litt, og håper på suksess for både klubb og prøveprosjekt. Om klubber som Start ved hjelp av ny teknologi og villige investorer kan ta steg opp fra dypet og inn i toppen av norsk fotball, er dette noe som på sikt vil styrke hele den norske fotballen. To-tre dårlige kjøp før en sesong kan gjøre stor skade for en klubb med relativt lite budsjett, i verste fall kan det sende klubben ned en divisjon og videre ned i økonomisk gjørme. Dårlige valg er nettopp det Start ønsker å unngå med sin nye satsing. På pressekonferansen der samarbeidet mellom Start og ”Start en drøm AS” ble presentert understreket Brandsdal det faktum;

– Det handler om å gjøre de riktige tingene med et langsiktig perspektiv. Vi har et mål om å rykke opp i år, men det er ikke krise om vi ikke gjør det. På sikt vet vi at dette kommer til å gjenspeile seg i resultater. Når vi først kommer opp i Eliteserien, har vi ambisjoner om å gjøre gode valg som gjør at vi kan ta forholdsvis store steg på kort tid, forklarte Brandsdal.

Vi tror at et Start med Tor-Kristian Karlsen i spissen og teknologi og kapital i ryggen kan være en vinneroppskrift, og ønsker klubben lykke til!

Comments

comments

Skrevet av: Niclas Kjøde

Niclas elsker fotball, og fotball elsker Niclas. Det er i alle fall det Niclas sier til seg selv for å legitimere all den tiden han bruker på fotball. Øvrige idretter følges også, om fotball ikke er å oppdrive.

banner