«Söta bror» har blitt «stora bror»

Vanligvis er det vi nordmenn som reiser over grensa på jakt etter billig flesk, øl og snus, men i kveld er rollene byttet. Det er svenskene som fyller bussene og reiser til Oslo i jakten på billige poeng.

For selv om kveldens kamp på Ullevål kun er en vennskapskamp skal det likevel utdeles poeng, poeng til FIFA-rankingen. De poengene blir viktige når gruppene til EM-kvalifiseringen skal trekkes.

Historisk overtak for Sverige

Til tross for at ingen land byr på kortere reisevei til utlandet enn våre naboer i øst blir kveldens oppgjør kun den syttende kampen mellom Norge og Sverige. Fasiten på de seksten første oppgjørene er nedslående med norske øyne. Sverige har ni seiere, Norge har kun vunnet fire ganger og tre av oppgjørene har endt med uavgjort. Det ser altså ikke lyst ut for Norge i kveld om vi ser på hva de tidligere oppgjørene mot de «gule og blå» har bydd på.

Innledningsvis skrev vi om FIFA-rankingen. Det menes mye og mangt om hvor nøyaktig den er når det kommer til å si hvor godt et landslag faktisk er, men realiteten er at rankingen legger føringen for seedingnivå når gruppene skal trekkes til kvalifiseringen til mesterskap. For å si det enkelt; Jo høyere du er på rankingen, jo lettere motstandere trekker du. Altså er det viktig med en god plassering på FIFA-rankingen.

Viktige poeng til FIFA-rankingen

Kaster vi øynene på rangeringen for landslag er det lett å se at kveldens oppgjør også kan få et trist utfall om du heier på gutta i røde drakter. Det er lenge siden de gylne tidene på 90-tallet da Drillos var plassert så høyt som fjerdeplass på rankingen. Den fjerdeplassen er noe vi her i Norge er fryktelig stolte av. En gang var vi en fotballstormakt, men også her blitt vi slått av svenskene. I 1994 var «söta bror» så høyt oppe som tredjeplass. I dag ligger Sverige på en 34.plass, men broderlandet vil nok klatre høyere etter at de tok en imponerende seier mot Frankrike sist fredag. Griezmann, Pogba og de andre franske stjernene ligger for øvrig helt oppe på en sjetteplass på rankingen. Kun Tyskland med sin tredjeplass er rangert høyere av de europeiske landene.

Norge derimot ligger over 50 plasser lengre ned på rankingen sammenlignet med svenskene. Trygt plassert mellom fotballminiputtene Gabon og Qatar er våre beste menn plassert på en 87.plass. Det er historisk lavt for Norge. Mens Sverige sendte hjem det nest beste landslaget i Europa med null poeng, klarte Norge bare uavgjort mot et fryktelig svakt Tsjekkia. Tsjekkerne ligger nede på 44.plass, nøyaktig ti plasser bak kveldens motstander. Om Lägerback sine menn ikke begynner å vinne kamper snart kan det se veldig stygt ut når kvalifiseringsgruppene til EM i 2020 skal trekkes. I den sammenhengen er altså kveldens kamp viktig selv om det kun er en vennskapskamp. Norge må benytte hver anledning til å samle verdifulle poeng, men i kveld er Sverige store favoritter.

Toppkamp oppfordrer derfor alle som har muligheten til å børste støv av gamle vikinghjelmer og kubjeller for så å løse billetter til kveldens kamp på Ullevål! De norske gutta trenger støtten mer enn noen gang. I tillegg er det vel lite som er deiligere enn å sende svenskene tilbake over grensa som sønderknuste «kjöttbullar»?

Comments

comments

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner