Sommerkjøpene toppklubbene bør gjøre

Premier League-sesongen 16/17 går mot slutten, og lagenes endelige plassering på tabellen skal fordeles. For enkelte ender sesongen med skuffelse, mens andre lag har prestert bedre enn forventet. En ting er uansett sikkert; samtlige lag vil benytte overgangsvinduet til å forsterke troppen før neste sesong sparkes i gang.

Det betyr at tiden alle fotballsupportere både elsker og hater nærmer seg; «silly season».
De lange dagene mellom sesongene hvor ryktene herjer og man ikke kan stole på noen. Favorittspilleren blir linket bort. Drømmespilleren er visst nok på treningsfeltet for å signere kontrakt i dette øyeblikk. Rivalene er på ny klare til å sprenge banken for å hente den spilleren du virkelig ikke ville at de skal slå kloa i. Er det rart at alle fotballsupportere blir litt småtussete i hodet?

Under «silly season» er det lett å bli frustrert. Hvor mange millioner hårstrå som blir revet ut av fotballskaller som følge av håpløse rykter er ikke godt å si. Antageligvis er det mange nok til at Wayne Rooney kan miste alt håret og få en ny og frodig hårmanke et tresifret antall ganger til.

Toppkamp-redaksjonen har sett på årets staller og kommet frem til de spillerne de seks toppklubbene i Premier League burde kjøpe denne sommeren. Dette er spillere vi mener det er realistisk at den respektive klubben kan kjøpe. Om du er usikker på hvilken spiller din favorittklubb burde hente er det ingen grunn til å være det lengre. Toppkamp gir deg fasiten!

Chelsea – Romelu Lukaku
Chelsea henter nok hjem trofeet i år, selv om Tottenham ikke har gitt opp å ta igjen de blå. Rubelklubben har fremstått utrolig sterke denne sesongen. Etter en svak start på sesongen har manager Antonio Conte bygget et fantastisk kollektiv. London-laget har en jevn og god tropp med få svakheter. Når Conte i tillegg har klart å trylle om middelmådighetene Victor Moses og Marcos Alonso til spillere av ypperste kaliber virker det ikke som denne troppen trenger mange forsterkninger før neste sesong. Eneste bekymring for de blå virker å være ryktene om at toppscorer Diego Costa ønsker å tjene seg styrtrik i Kina fra neste sesong.

Om den sjarmerende spissen skulle finne på å reise østover må naturligvis Chelsea ha inn en erstatter. Vi mener at Romelu Lukaku vil passe dette Chelsea-laget som hånd i hanske – en hanske sydd av fineste italienske lær. Den store belgieren har vært brennhet for Everton denne sesongen. Utviklingen muskelbunten har vist siden han ble solgt fra nettopp Chelsea har vært enorm. I år har det blitt 24 mål på 34 kamper. Det gjør Lukaku til toppscorer i Premier League. Chelsea vil nok forbanne seg over at de ikke fikk med en tilbakekjøpsklausul da de solgte spissen til Everton. Spissen blir nok en særdeles dyr mann, men er det noe Chelsea har nok av, så er det penger. I tillegg til en styrtrik eier har også klubben solgt spillere for enorme summer i de siste overgangsvinduene. Med Lukaku på topp neste sesong tror ikke vi at Chelsea blir nevneverdig svekket selv om Diego Costa skulle bli nysgjerrig på hvordan hund smaker.

Tottenham Hotspur – Alexandre Lacazette

I løpet av få sesonger har Mauricio Pochettino bygget et fantastisk lag. Tottenham har en tropp som fremstår nesten uten svakheter. Her er det klassespillere i alle ledd, og gode erstattere på benken om noen skulle bli skadet. Det eneste man kan utsette på Tottenham sitt lag er at de er fryktelig avhengige av Harry Kane på topp. Før sesongen kjøpte Spurs Vincent Janssen fra AZ i Nederland for å gjøre seg mindre avhengige av nettopp Kane. Flopp er et begrep som blir benyttet i overkant mye, men for Janssen sin tid i Tottenham er det meget beskrivende. Nederlenderen har på 24 kamper kun scoret to mål. Vi i Toppkamp mener at Tottenham bør sende Janssen ut porten. På vei ut kan han vinke til Alexandre Lacazette som vi tror er den perfekte forsterkning for de liljehvite fra London.

Alexandre Lacazette er født i Lyon, Frankrike, og har spilt for klubben med samme navn hele karrieren. På 200 opptredener for den franske klubben har det blitt imponerende 96 mål. I årets sesong har han funnet veien til nettmaskene 24 ganger på 27 kamper. Lacazette er født 28. mai 1991. Han er altså på vei inn i sin beste alder som fotballspiller. Franskmannens spillestil tar opp arven etter andre store franske målscorere som Benzema, Henry og Cantona. Alexandre er nærmest en komplett spiss med svært gode avslutningsegenskaper, gode og eksplosive løp i tillegg til en eminent nærteknikk. Selv om Lacazette er sterk og tett i kroppen kan høyden kanskje være et ankepunkt i en fysisk liga som Premier League. Franskmannen ruver bare 175 centimeter over havet. Forvent derfor ikke at han vinner alt som er av hodeballer. Selv om prislappen naturligvis blir høy er vi overbeviste om at Tottenham har midlene som skal til for å hente franskmannen. Når man har en såpass bra stall som det Spurs har kan man ta seg råd til å sprenge banken for én klassespiller. Og er det noe Lacazette er så er det nettopp en klassespiller.

Liverpool – Kalidou Koulibaly
I skrivende stund ser det ut til at Liverpool kan glede seg til å spille Champions League-fotball neste sesong. Det vil bety at sesongen har vært vellykket for Jürgen Klopps lag. Etter en forrykende start på sesongen fikk Liverpool det fryktelig tungt i januar. De svake resultatene i årets første måned så nesten ut til å koste de røde en av de fire øverste plassene på tabellen. Mangelen på bredde ble et problem for Liverpool i denne perioden. Vi sier det med en gang; De røde fra Beatles-byen trenger en større stall om de skal ha håp om å hevde seg i toppen også neste sesong. Likevel er det spesielt én posisjon laget må forsterkes på. Den sentrale plassen i midtforsvaret.

Denne sesongen har Liverpool hatt fryktelig mange konstellasjoner i midtforsvaret. Matip, Lovren, Lucas og Klavan er de fire som har fått flest kamper sentralt bak. Stopperparet Matip og Lovren holder tidvis et høyt nivå, men må enten Lucas eller Klavan inn for å vikariere blir det tynt. Vi mener derfor at Liverpool bør prøve å få Napoli sin senegalesisk midtstopper Kalidou Koulibaly til å bytte ut pizza med fish & chips. Stopperen er kanskje ikke et så kjent navn for anglofile nordmenn, men han har de siste sesongene vært en sensasjon i Serie A. I fjor fikk stopperen plass på årets lag. Ingen dårlig prestasjon når man spiller i samme liga som Juventus sin pottetette forsvarsrekke. Liverpool er sterkt linket til Southampton-spilleren Virgil van Dijk. Han skal visst nok ha fått en prislapp på nærmere 500 millioner. Da mener vi at det er bedre å investere pengene i Koulibaly. Napoli-spilleren er stor, sterk, rask, god på hodet og taklingssikker. Fart er en utrolig viktig egenskap å ha i midtforsvaret når man spiller den type fotball som Liverpool gjør. Om man sender mange spillere i angrep blir laget ofte satt på prøve i forsvarsleddet når motstanderne kommer på kontra. En rask midtstopper som kan omstille seg kjapt er essensielt. Vi mener Koulibaly er den perfekte spilleren til å fylle den rollen. I tillegg vil han sannsynligvis bli billigere enn sin stopperkollega Virgil van Dijk.

Manchester City – Jan Oblak

City har levert en sesong under pari. Med stjernemanager Pep Guardiola inn før sesongen var det forventet at de lyseblå fra Manchester skulle være med å kjempe om tittelen hele veien inn i år. Slik har det ikke blitt. I stedet har det blitt en kamp for å nå Champions League. En stor del av City sine problemer skyldes to inkompetente keepere. Førstekeeper Claduio Bravo som ble hentet inn før sesongen har vist seg å være veldig svak. Andrekeeper Willy Caballero som tidvis også har fått tillit i buret, har om mulig vært enda dårligere enn sin chilenske kollega. Om Manchester City vil oppover på tabellen neste sesong må førsteprioritet være å hente en keeper som faktisk kan stoppe ballen.

Den perfekte mannen for den oppgaven er Atletico Madrid sin stjernekeeper Jan Oblak. Sloveneren har de siste årene tatt enorme steg som keeper. I disse dager nevnes han i samme åndedrag som Neuer, de Gea og Courtois når verdens beste målmann skal kåres. Nettstedet transfermarkt.com, som blant annet verdsetter fotballspillere, mener sisteskansens verdi er omtrent 330 millioner kroner, men vi tror man må opp mot 500 millioner for å friste Atletico til å selge. Det er uansett en pris City har råd til å betale, og en prislapp Oblak forsvarer. Keeperen ble født i 1993 og er kun 24 år. Her har City potensielt et soleklart førstevalg på streken i 10 år om de legger pengene på bordet!

Paradoksalt nok kan det vise seg at City allerede har redningsmannen i egne rekker. Om Joe Hart gjenvinner tilliten til Guardiola har han vist tidligere at han er en meget patent sisteskanse, men ingenting tyder på at engelskmannen er velkommen tilbake i Manchester.

Manchester United – Antoine Griezmann
De røde fra Manchester har i likhet med sine blå bykollegaer prestert svakere enn forventet i serien denne sesongen. José Mourinho kan takke en bred topp for at de enda henger med i kampen om topp fire. Manchester United har kanskje ikke lenger et lag fullt av stjerner, men de har noen virkelig gode spillere i tillegg til slitere som får jobben gjort. De røde djevlene har også skaffet seg et godt utgangspunkt etter første semifinale av Europa League. Med en fot i finalen virker det som det er mulig at José Mourinho sine menn får spille Champions League neste år. Om United skulle vinne Europa League må det sies å være et godt første år i klubben for Mourinho. Denne sesongen virket United lenge veldig avhengige av Zlatan Ibrahimovic. Før den alvorlige kneskaden svensken pådro seg virket det nesten sikkert at Ibra ville få forlenget sin kontrakt med Manchester-klubben. Det virker ikke lenger som noen selvfølgelighet. Når en 35-åring rammes av en såpass alvorlig skade er det ikke godt å si om han kommer tilbake på toppnivå. Vi blir ikke overrasket om svensken spiller fotball et annet sted, om han i det hele tatt kommer seg tilbake på banen.

Det betyr at Manchester United må ut å hente seg en ny angriper. Marcus Rashford har blomstret etter at han fikk tillit på topp. Unggutten virker å ha egenskapene som skal til for å bli en toppspiller for Manchester, men vi tror at United også må hente en erstatter fra et annet sted enn egne rekker. Toppkamp-redaksjonen er samstemte om at den perfekte spilleren heter Antoine Griezmann. Franskmannen har de siste årene vært en av verdens beste spillere. Han har herjet på topp for Atletico Madrid etter overgangen fra Real Sociedad. Dette blir ingen billig mann, men Manchester United har bevist tidligere at de ikke er redd for å bla opp rekordknusende summer når de har sett seg ut en franskmann de vil ha. Griezmann har så langt denne sesongen scoret 16 mål og vært nest sist på 7 scoringer. Dette er svakere tall enn hva han leverte i fjor. Kanskje har franskmannen godt av å komme seg videre til en ny klubb? Vi tror, håper og mener at Manchester United bør være den nye klubben. For selv om du ikke heier på United er det ikke til å komme bort i fra at Griezmann i Premier League hadde vært en attraksjon!

Arsenal – Et halvt lag

For Arsenal har denne sesongen stort sett kun vært sorgen. På nåværende tidspunkt er det kun seier i FA-cupen som vil redde en ellers miserabel sesong. Det er enda ikke sikkert om manager Arsené Wenger tar et eller flere år på sidelinjen. Noe som kanskje er enda verre enn det er den tilsynelatende misnøyen til stjernespillerne Alexis Sanchez og Mesut Özil. Begge ryktes daglig vekk fra Englands hovedstad. Sviktende form sammenlignet med fjoråret hos blant annet backen Bellerin hjelper heller ikke på situasjonen. I tillegg har den tidligere stjernekeeperen Petr Cech heller ikke holdt sedvanlig høyt nivå denne sesongen. Tsjekkeren blir ikke akkurat yngre, og fyller om få dager 35 år. I disse dager fremstår den en gang så fryktinngytende kanonen mer som en tom vannpistol.

Før årets sesong ble blant annet Granit Xhaka kjøpt inn for en stor sum, men den taklingsglade sveitseren har ikke tatt med seg den gode formen fra Borussia Mönchengladbach. Mye kan tyde på at tempoet i Premier League blir for høyt for den defensive midtbanespilleren. Om ikke Arsenal skal sakke akterut i neste års utgave av den engelske toppdivisjonen må det rekrutteres kraftig. For de andre klubbene var det relativt greit å peke ut én spiller som kunne gå inn og forsterke laget umiddelbart, men for Arsenal sin del er manglene så store at det er vanskelig å prioritere kun en posisjon. Vi mener at Arsenal burde vurdere å hente en ny keeper, en ny back, en ny midtstopper, to nye midtbanespillere og minst en ny spiss. Denne listen tar også utgangspunkt i at verken Sanchez eller Özil forsvinner, noe som virker usannsynlig. Om de spiller fotball et annet sted til høsten blir listen enda mer omfattende.

Vi priser oss lykkelige for at det ikke er vi som har jobben som sportsdirektør i Arsenal. Forsterkningene denne stallen trenger for å bli konkurransedyktig blir både dyre og utfordrende å få kloa i uten å kunne tilby Champions League-fotball.

Comments

comments

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner