Dominic Solanke – Liverpools nye stjerneskudd

  • Home
  • Fotball
  • Dominic Solanke – Liverpools nye stjerneskudd

For få dager siden skjøt Dominic Solanke England U20 til et historisk VM-gull. Med seg i kofferten fra Sør-Korea måtte han også gjøre plass til Gullballen, da han ble kåret til turneringens beste spiller. Det kan virke som om Liverpool, knappe to uker før denne bragden, har sikret seg en spiller langt over det kaliberet de forventet når Solanke ble signert.

Mens Liverpool-supportere danser jenka i gledesrus, river Chelseas fans seg i håret av frustrasjon. Nok en gang har de latt en lovende unggutt snike seg ut av porten på Stamford Bridge. Solanke føyer seg inn i rekken bak Kevin de Bruyne og Romelu Lukaku, som begge har tatt store steg etter de forlot Chelsea. Overgangsvinduet er ikke åpnet enda, men allikevel ser det ut til at Liverpool allerede har gjort sesongens beste transfer.

Lys framtid

Mye tyder på at Solanke kan bli den første gullfuglen Liverpool har skutt siden de sikret seg Philippe Coutinho på billigsalg i 2013. Brasilianeren vant aldri noen Gullball i et U20-VM, men Solanke er ikke i dårlig selskap når tidligere vinnere ramses opp. Javier Saviola, Lionel Messi, Sergio Agüero og Paul Pogba har alle stukket av med samme pris. De har senere bygd seg enorme karrierer basert på prestasjonene fra U20-VM. Det var etter at de dominerte mesterskapet verden for alvor fikk øynene opp for det skyhøye potensialet spillerne besatt. Ingen av disse blir i dag malplasserte av å settes i kategorien for spillere i ypperste verdensklasse. Det vi har sett av snart 20 år gamle Solanke så langt viser prov på at han også har det som skal til for å bli en like toneangivende fotballspiller som de ovennevnte.

Dominic Ayodele Solanke-Mitchell ble født den 14.august 1997 i Basingtoke, England. Chelsea snappet ham opp i tidlig alder, og der har han utviklet seg til å bli en smart, sterk, teknisk, rask og hardtarbeidende angriper. Selv om han ruver 186 cm over bakken er han kvikk i bena og dyktig til å finne rom bak forsvaret. Primært spiller han spiss, men han kan også figurere som en hengende sådan.

I løpet av sin tid i Chelsea har han scoret bra med mål både på aldersbestemte lag, det ble blant annet 15 fulltreffere på 24 kamper for Chelsea U23 før han ble lånt ut til Vitesse Arnhem i Eredivisie. Solanke, den gang 18 år gammel, gjorde sakene sine bra i Nederland, og noterte seg for syv mål og en assist på 26 kamper. Det for et lag som endte opp på 9.plass i Eredivisie. Spilleren viste allerede da at han var klar for å ta steg, men Chelsea er ikke kjent for å satse på unge spillere, og nå kan det ha kostet de dyrt nok en gang.

På grunn av at hans kontrakt med Chelsea går ut 30.juni kan Solanke bli en billig ervervelse for Liverpool. Helt gratis blir det selvfølgelig ikke, da Liverpool må ut med en utdanningskompensasjon til Chelsea. Det blir uansett en fraksjon av prisen de måtte ha betalt om Solanke satt på en lang kontrakt. Da overgangen ble bekreftet ble det sagt at Solanke skal spille med Liverpool U23 kommende sesong. Etter hans prestasjoner i U20-VM er ikke dette like sikkert. Spørsmålet alle stiller seg nå, sikkert også i lokalene på Melwood, er; Har man råd til å la denne gutten vente et år til før man slipper han løs på øverste nivå?


Solanke vil få muligheten

Liverpools giftigste spiss forrige sesong heter Roberto Firmino og er egentlig en offensiv midtbanespiller. Bortsett fra Firmino var Divock Origi frisk til tider, før det stokket seg helt på slutten for belgieren med et søskenbarn i buret på Åråsen. Liverpool har som kjent en av Englands mest kliniske avsluttere i stallen, men Daniel Sturridge er etter alle solemerker på vei vekk fra Liverpool. Solanke kan fort vise seg å bli engelskmannens arvtaker ikke bare på klubblaget, men også landslaget, de neste årene.

I mangel på gode alternativer på topp kan 19 år gamle Solanke være som sendt fra oven for Liverpool i neste sesong. Ikke nok med at de skal spille i tre hjemlige turneringer, de kommer til å kvalifisere seg til en europeisk turnering, enten Champions League eller Europa League. Perioder med tre kamper i uka vil komme både en og to ganger, og da er det viktig med alternativer. Solanke slår oss ikke som en som lar muligheter gå fra seg, og hvis det ikke er noe alvorlig galt med spåkula vår skal du ikke se bort ifra at unge Solanke slår ned som et lynnedslag for Liverpool neste sesong. Unggutten innehar de kvalitetene Jürgen Klopp ser etter i en angriper; fart, vilje, teknikk og klokskap. Klopp er heller ikke fremmed for å gi de unge og lovende sjansen på førstelaget, så her blinker det skarpt i en gyllen mulighet for Dominic Solanke. Spilleren viste i U20-VM at han besitter et unikt talent som er helt i verdenstoppen for spillere på sin alder. Sjansen på topp for Merseyside-laget kan komme fortere enn det unggutten aner.

Og når den kommer vil Solanke være klar, spillere av hans kaliber med et slikt unikt talent er som oftest det!

 

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Niclas Kjøde

Niclas elsker fotball, og fotball elsker Niclas. Det er i alle fall det Niclas sier til seg selv for å legitimere all den tiden han bruker på fotball. Øvrige idretter følges også, om fotball ikke er å oppdrive.

banner