Her er det du må vite om hatkampen Old Firm

  • Home
  • Fotball
  • Her er det du må vite om hatkampen Old Firm
Old Firm Rangers Celtic

Helgen bringer oss fotballgodbiter på løpende bånd, men i godteposen er det en kamp som stikker seg litt ekstra ut. Oppgjøret er nesten 130 år gammel, spekket av blod, tårer og vilje. To giganter i skotsk fotball, følelser utenpå drakta og fanskarer som bokstavelig talt sloss for laget. Det er tid for Old Firm.

Rivalene Celtic og Rangers møtes i det som er syvende runde av Skotsk Premiership 2017/18. Seiersvante Celtic topper tabellen etter seks spilte kamper og står med fem seire og en uavgjort. Rangers har hatt en sesong til å spille seg varm i trøya igjen i den øverste divisjonen i Skottland. Denne sesongen har de startet greit og ligger på en 3.plass med 11 poeng, fem poeng bak ledende Celtic.

Rangers er klubben som har kommet tilbake fra økonomisk ruin, degradering og skam. Nå er de tilbake i toppen av skotsk fotball, men de gir seg garantert ikke før de har detronisert sine arge rivaler i Celtic.

Det er ikke alltid bare enkelt å komme seg til eller fra stadion. Her eskorteres Rangers-fans av Politiet.

Styrkeforholdet fortsatt skjevt

Da Rangers ble degradert til skotsk tredjedivisjon på grunn av håpløs økonomi i 2012 var det mange som fryktet at Old Firm ville forsvinne helt, med unntak av en og annen cupkamp. Klubben mistet de beste spillerne sine og veien tilbake til toppen virket lang og hard. I fjor gjorde Rangers comeback på øverste nivå i Skottland og havnet på en fin 3.plass i returen. Til tross for at de nå er i ferd med å etablere seg som et topplag igjen er styrkeforholdet fortsatt skjevt.

Celtic er det beste laget i Skottland og har vært det i en rekke år. Før inneværende sesong har de klart å beholde Scott Sinclair, Moussa Dembele og Leigh Griffiths. Disse tre sto for 50 ligamål forrige sesong og er viktige bidragsytere i Celtics offensive spill. Sinclair har fortsatt der han slapp forrige sesong og står med tre mål på fem kamper så langt. Alle tre er for øvrig kampklare til derbyet.

Rangers på sin side virker å ha funnet en aldri så liten gullklump i Finland i sommer. 21 år gamle Alfredo Morelos fra Colombia ble hentet for om lag 1 million pund fra HJK Helsinki, og har imponert med seks mål på seks kamper så langt. Utover det har de et jevnt lag som med litt hell kan utfordre toppen i ligaen.

Celtic er kanskje det beste laget på papiret, men disse kampene er alltid vanskelige å spå utfallet av. Og nå som Rangers har fått fatt i en målfarlig mann på topp kan det fort koke ned til hvem som får den beste starten.

Alfredo Morelos har fått en kjempestart i Rangers-drakta med sine seks mål på seks kamper.

Historien om Old Firm

Oppgjøret mellom de to storlagene fra Glasgow har historisk sett alltid vært en enorm kamp i skotsk fotball. Det har stort sett handlet om to lag i Skottland, to lag milevis foran resten av lagene i ligaen, og som tidvis har vært på høyt europeisk nivå. Rangers og Celtic er både de største og mest suksessfulle klubbene i Skottland.

Dette er en av grunnene til at Old Firm er et såpass heftig lokalderby. I tillegg var Rangers det aller første laget Celtic spilte mot, helt tilbake i 1888. Det er altså snakk om et oppgjør med nesten 130 års historie, og på de årene har det blitt hele 408 kamper mellom lagene. Et fascinerende faktum er at det er nokså jevnt i antall seire; Rangers har 159, Celtic 151. De resterende 98 kampene har naturlig nok endt uavgjort.

Politisk og religiøs sekterisme

Det intense rivaleriet mellom Celtic og Rangers kommer ikke bare som resultat av to lag som kjemper med hverandre sesong etter sesong. Det har også rot i to klubber og supportergrupperinger med vidt forskjellige syn på livet, både politisk og religiøst.

Glasgow har vært en stor by og et knutepunkt i mange hundre år, hvilket tiltrekker seg folk fra fjern og nær. Sekterisme defineres populært som en sterkt følelse av tilhørighet i en spesiell sekt eller gruppe, med et negativt syn på de som ikke er en del av denne sekten eller gruppen. I tilfellet Celtic – Rangers manifesterer denne sekterismen seg i en konflikt mellom katolikker og protestanter. Skottland har i dag en katolsk befolkning på om lag 16%, og disse er noe konsentrert i områder i og rundt Glasgow. Disse er ofte etterkommere av irer som forlot Irland under hungersnøden på midten av 1800-tallet, eller andre irer som har utvandret til Skottland fram mot vår tid. Disse holder med Celtic, banna bein.

En Celtic-fan viser tydelig at han heier på både de grønne og hvite og paven.

Rangers sine supportere er i overhengende grad protestanter, og disse to folkegruppene har ikke for vane å enes om alt. En annen vesentlig forskjell på de to grupperingene er deres støtte til Den britiske tronen. Mens de i Rangers er gode borgere av Storbritannia og støtter tronen i London, er de av mer opprørsk art i Celtics supporterskare. Dette kommer tydelig fram om man biter seg merke i flaggene de to fangruppene har med seg på kamp. Celtic-supportere knyttes ofte til det irske flagget, mens de på Ibrox Stadium har lange tradisjoner for å henge opp ”Union Jack”, det britiske flagget.

Det er med andre ord duket for en heidundranes forestilling både på banen og tribunen når sesongens første Old Firm-derby sparkes i gang denne helgen – en kamp du kan se her: 

Skotsk Premier League

23.09.2017 | 13:00

Spennende spill

Spennende spill på banen tilbyr ofte spennende spill på oddsen, og denne kampen er intet unntak. Selv om det historisk sett er jevnt i disse oppgjørene er det vanskelig å komme unna et favorittstempel på Celtic. Med det sagt så er det fortsatt tidlig i sesongen, og begge lag kan komme til å gjøre skjebnesvangre feil. Dette gir oss tro på at denne kampen har noen mål i seg, og våre forslag bærer derfor preg av det. Det hjelper selvsagt også på at dette er ligaens to mestscorende lag så langt.

Alle odds er hentet fra Betsafe.

Over 2,5 mål – 1.63

Både Celtic og Rangers er kapable til å score mål, og selv om denne kampen ”bare” skulle ende 2-1 er det nok til at man blir premiert med dette spillet.

Bortelag over 2,5 mål – 3.05

Celtic er faktisk kapable til å score tre mål helt på egenhånd, også i denne kampen. De scoret 106 mål i serien forrige sesong, hvilket gir et målsnitt på 2,8 per kamp. I og med at de har beholdt de tre som scoret 50 ligamål forrige sesong bør det være gode muligheter for at de klarer ett hver i denne kampen. Det bør i alle fall ikke stå på tenningsnivået inn mot kamp.

Resultat + Begge lagene scorer: Celtic + Ja – 3.35

Dette er et veldig spennende spill med en fin odds. Celtic har favorittstempelet, og det med rette, i tillegg skal de spille mot et heltent Rangers som kommer til å følge Celtic hele veien. Celtic kan finne på å ta en knepen seier her, men Rangers kommer mest sannsynlig til å finne veien til nettmaskene.

 

Klikk her for flere topptips denne helgen!

Hva mener du om helgens Old Firm? Skriv gjerne i kommentarfeltet under. 

 

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Niclas Kjøde

Niclas elsker fotball, og fotball elsker Niclas. Det er i alle fall det Niclas sier til seg selv for å legitimere all den tiden han bruker på fotball. Øvrige idretter følges også, om fotball ikke er å oppdrive.

banner