Skalk lukene, det er derby-bonanza

Denne helgen er det intet mindre enn fem derby som går av stabelen i de største ligaene i Europa. Da skal man som kjent kaste tabellen, og det kan av til virke som også regelboka får seg en luftetur. Det blir ikke alltid like vakkert, men underholdningen er det aldri noe å utsette på.

Everton – Liverpool

Startskuddet går i Merseyside 13:30 på lørdag. Da barker Everton og Liverpool sammen i «The friendly derby». Mens Jürgen Norbert Klopp og Liverpool kommer fra et fantastisk resultat mot Manchester City i midtuka, kommer Everton fra et 1-3 tap hjemme mot samme lag. På tross av at Everton ikke på noen måte har prestert glitrende under Sam Allardyce ligger de kun seks poeng bak den «forventende» syvendeplassen.

Liverpool på sin side ligger trygt plassert innenfor topp fire. Derfor har de returoppgjøret mot Manchester City neste uke som sin største prioritering. Mohamed Salah gikk av banen på onsdag med en kjenning i lysken og er uaktuell. Roberto Firmino gikk av etter 70 minutter og vil nok starte oppgjøret. Det samme gjelder kaptein Jordan Henderson som må stå over City-kampen med karantene. Bortsett fra disse vil nok Klopp rotere mye. Spesielt på midtbanen og på høyreback er laget tynnslitt. Det vil nok ikke overraske mange om Nathaniel Clyne får sitt comeback i denne kampen.

Manchester City – Manchester United

Senere på lørdagen, nærmere bestemt 18:30 smeller det i Manchester. Manchester City tar imot Manchester United i en duell som kanskje handler like mye om Pep Guardiola mot José Mourinho. Begge har levert en solid sesong i serien og Manchester by innehar to to øverste plassene på tabellen. Men der Guardiola har spilt seg til tabelltopp med feiende angrepsfotball, har Mourinho hatt en mer kynisk og kalkulert vei mot trofeer.

Han har bevist før at også den veien fører til Rom. Men da bilen havarerte i allerede i Sevilla ble det alt annet enn jubel i baksetet. Mourinho spiller en fotball som er avhengig av titler. Selv om de fortsatt kjemper om det gjeveste cuptrofeet i England, er ikke det nok til å tilfredsstille supportere som ble skjemt bort av Sir Alex Ferguson.

 

Til helgen venter det en ny duell mellom Jose Mourinho og Pep Guardiola.

 

Det er disse enkeltkampene han kan rette på inntrykket. Som da han han fikk Klopps heavy metal-fotball til å se ut som et nyoppstartet danseband som hadde sin første gig på et avsidesliggende samfunnshus for bare noen uker siden. Og timingen før å møte ligaens beste hjemmelag kunne knapt vært bedre.

Manchester City har tre mål å ta igjen på Liverpool i returoppgjøret i Champions League, og kommer nok til å rullere på laget med det i tankene. I tillegg stiller de uten sin argentinske stjernespiss Sergio Aguero. Mourinho har derimot en skadefri tropp, med unntak av Daley Blind. Her ligger det meste tilrette for at portugiseren skal få pyntet på den lite imponerende statistikken mot Pep Guardiola.

Sampdoria – Genoa

Lørdagen avsluttes i Genoa med «Derby della Lanterna», oppkalt etter de symbolske fyrtårnet i byen. Da Sampdoria tar imot Genoa på deres felles hjemmebane, Stadio Luigi Ferraris. Begge lagene fikk en opptur forrige runde. Genoa kom fra fire kamper uten seier da de slo Cagliari 2-1 hjemme, mens Sampdoria tok en meget imponerende 2-1 seier borte mot Atalanta.

Selv om det bare er to lag i mellom dem på tabellen, ligger Sampdoria 13 poeng foran byrivalen. Mye av grunnen til det er Sampdorias fantastiske hjemmestatistikk. De har tatt 32 av 47 poeng på eget gress. Kun Napoli, Juventus og Inter har plukket flere poeng. Genoa på sin side plukker flere poeng borte enn hjemme, så det er mye som tyder på at det blir et tett derby ved Italias nordkyst.

Real Madrid – Atletico Madrid

På søndag rettes øynene mot Spania og Real Madrid mot Atletico Madrid. Barcelona virker å suse inn til et nytt seriemesterskap, mens Valencia og Madrid-duoen må kjempe om andreplassen. Der er Atletico i førersetet. De har en fire poengs luke ned til byrivalen.

Begge lagene var involvert i Europa-cup i midtuka. Real Madrid overkjørte Juventus 3-0 borte og er i realiteten videre til semifinale i Champions League. Atletico Madrid slo Sporting 2-0 hjemme og har med det god kontroll på avansement i Europa League. Med andre ord vil begge lagene stille toppet i dette oppgjøret.

 

Cristiano Ronaldo

 

Som om oppgjøret ikke er interessant nok fra før, er det en liten kuriositet at det er laget som scorer mest på hjemmebane (2.93 i snitt) mot laget som slipper inn nest færrest på bortebane (0.67 i snitt) som entrer Santiago Bernabeu søndag 16.15.

Chelsea – West Ham

Derby-helgen avsluttes i London 17.30. Da tar Chelsea tar imot West Ham på Stamford Bridge. David Moyes kommer fra et veldig godt resultat forrige runde med 3-0 over Southampton, og tok med det et stort skritt vekk fra nedrykksstriden. Chelsea måtte derimot se Spurs gå seirende ut av forrige helgs Nord-London-derby, og kanskje forsvant også sjansene for topp fire i det oppgjøret.

Det spekuleres i hvorvidt Antonio Conte vil trene Chelsea neste sesong, og det kan iallfall virke som lufta har gått litt ut av ballongen. Laget sprudler ikke offensivt, men det som kanskje er verre for italieneren er at de har sluttet å holde nullen.

Det er dårlig nytt når de får besøk av en østerriker som er i scoringsform. Ni mål på de siste tretten kampene han har spilt i ligaen er fasit for Marko Arnautovic, mannen som senket Chelsea i motsatt oppgjør. Dette blir spilleren Chelsea må temme dersom de skal snu den dårlige formen inn mot semifinalen i FA-cupen mot Southampton om et par uker.

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Kim Midtlie

banner