Skadene som kan endre utfallet av årets NFL-sesong

New York Giants wide receiver Odell Beckham

Vi er halvveis i NFL-sesongen 2017, og for mange lag er skademarerittet et faktum.

Odell Beckham, Jr. David Johnson, J.J. Watt, Julian Edelman og Aaron Rodgers. Hva har alle disse til felles?

Alle er blant de desidert største stjernene på sine respektive lag, alle har evnen til å avgjøre viktige kamper – og vi vil med all sannsynlighet ikke se noen av dem på banen igjen denne sesongen.

I en kollisjonssport som amerikansk fotball er skader selvsagt en naturlig del av spillet. At det vil oppstå skader i løpet av hver eneste kamp er såpass sannsynlig at jeg antar at TV-kanalene som sender kampene trolig selger reklametid for såkalte «injury timeouts».

Welcome Offer McGregor

Det som likevel er bemerkelsesverdig i årets sesong er mannefallet vi har sett blant ligaens største stjerner. Det virker som om vi nesten hver eneste uke opplever alvorlige, langvarige og ofte sesongavsluttende skader på noen av NFLs største navn.

Nå er vi akkurat midtveis i årets sesong, og for enkelte lag er sjansene for å nå sluttspillet dramatisk endret grunnet skader.

Dagen da Giants mistet «alle» sine receivere

NFL-lag har en roster på 53 mann, og med kun 11 mann på banen av gangen skulle man kanskje tro at det bør være relativt enkelt å fylle en plass når noen går ned med skade.

Problemet er bare at amerikansk fotball kanskje er den sporten i verden med størst spesialisering på hver enkelt posisjon. Hvis nær hele den offensive linjen din går ned for telling i løpet av en kamp, nytter det ikke å sette inn en liten sprett på «bare» 80-90 kg for å fylle tomrommet. Og selv om et lag bør ha nok dybde i troppen til å dekke opp for enkeltskader, kan det være en tøff utfordring å miste flere spillere samtidig.

Dette ble smertelig klart for NFC East-utfordreren New York Giants i uke 5 av årets sesong. I løpet av møtet med Los Angeles Chargers den 8. oktober, en kamp Giants for øvrig tapte 27-22, mistet kjempene fra New York hele fire Wide Receivere til skader.

New York Giants wide receiver Odell Beckham Jr. NFL

New York Giants wide receiver Odell Beckham Jr. (13) ser at Philadelphia Eagles har avgjort kampen mellom Giants og Eagles. Philadelphia vant 24-19.

Det største slaget i trynet for Giants var et sesongavsluttende brudd i ankelen for superstjernen Odell Beckham Jr, men det hjalp heller ikke at både Brandon Marshall og Dwayne Harris pådro seg skader som holder dem ute resten av sesongen.

Heldigvis ser det i det minste ut som at Sterling Shepard, tredjevalget på WR-posisjonen i det minste er på vei tilbake på banen.

Inntil da må quarterback Eli Manning – som leder et lag med kun én seier på de første syv kampene – forholde seg til å kaste ballen til femtevalget Roger Lewis, og det unge Tight End-talentet Evan Engram.

Welcome Offer McGregor

Jo større de er, jo hardere faller de

Uke 5 var en reality check for flere enn bare Giants. I Houston gledet Texans-fans over at forsvarskjempen J.J. Watt – en mann som med sine 196 centimeter og 130+ kilo ser ut til å kunne gjøre stort sett hva han vil på banen – så ut til å være i god form etter å ha tilbragt nesten hele 2016-sesongen på sidelinjen med en ryggskade.

Gleden skulle vise seg å bli kortvarig. Kun åtte minutter ut i møtet med Kansas City Chiefs gikk Watt ned for telling, og måtte hjelpes av banen med tydelige smerter.

Resultatet skulle vise seg å være en fraktur i kneet – og Texans må nok en gang klare seg uten sin store stjerne resten av sesongen.

Da Watt gikk ut med skade i fjor steppet linebackeren Whitney Mercilus opp og ledet Texans-forsvaret med 7,5 sacks i løpet av sesongen. I år faller dette ansvaret på noen andre – Mercilus forlot nemlig også kampen mot Chiefs, og er ute resten av sesongen med en revet brystmuskel.

Houston Texans defensive end J.J. Watt NFL

Houston Texans defensive end J.J. Watt (99) med en stygg skade i kampen mellom Houston Texans og Kansas City Chiefs, NRG Stadium i Houston, TX. Chiefs vant 42-34.

Mange må klare seg uten stjernespillerne

Denne «skrekkuken», uke 5, er et godt eksempel på hvordan én enkelt helg kan endre en hel sesong for lag som Giants og Texans. For andre lag startet derimot skademarerittene mye tidligere.

Miami Dolphins-quarterback Ryan Tannehill måtte operere kneet like før sesongstart, og er ute hele sesongen. Stedsfortrederne Jay Cutler og Matt Moore har på ingen måte imponert, og Dolphins marsjerer nok en gang taktfast mot en intetsigende sesong midt på treet i NFL.

New England Patriots’ stjernereceiver Julian Edelman røk fremre korsbånd i kneet tvert av i første kvarter av årets første pre-seasonkamp, og må stå på sidelinjen og se quarterback Tom Brady dele ut touchdowns til Brandin Cooks, Danny Amendola, Chris Hogan og tight end Rob Gronkowski hele denne sesongen.

Welcome Offer McGregor

Arizona Cardinals-running back David Johnson forlot banen med en skade i håndleddet i sesongens første kamp mot Detroit Lions. Johnson er en av ligaens desidert beste running backer, og Cardinals har slitt uten ham med kun tre seiere på sju kamper. Situasjonen ble ikke bedre da quarterback Carson Palmer knakk armen i møtet med Los Angeles Rams i uke 7. Begge antas å misse resten av sesongen.

Kansas City Chiefs overrasket alle da de tok en overbevisende seier mot New York Patriots i sesongens første kamp. Baksiden av medaljen var tapet av safetyen Eric Berry, som er ute resten av sesongen med en revet achilles.

Minnesota Vikings mistet quarterback Sam Bradford til en kneskade i uke 1. Bradford ble hentet inn i all hast foran fjorårets sesong, da stjerneskuddet Teddy Bridgewater gikk ned med en forferdelig kneskade. Nå som også Bradford er ute er det tredjevalget Case Keenum som styrer skuta. Han har riktignok gjort en god jobb – Vikings leder NFC North med seks seiere på åtte kamper – og det uten running back-talentet Dalvin Cook, som røk korsbåndet i uke 4.

Case Keenum Vikings NFL

Cleveland Browns wide receiver Kenny Britt (18) og Minnesota Vikings quarterback Case Keenum (7) etter Vikings’ seier i London sist helg.

Årets mest uheldige?

Avsnittene over er bare noen få eksempler på hvordan flere av NFLs største navn har blitt rammet av skader denne sesongen. Jeg kunne sikkert nevnt mange fler, og hvis det er navn du savner på listen kan jeg ikke gjøre annet enn å beklage.

Faktum er at det rett og slett er for mange skader til å gå gjennom noe i nærheten av alle sammen. Ifølge nettstedet spotrac.com er det for øyeblikket hele 350 spillere i ligaen som står på «Injured Reserved»-listen.

Uten at jeg skal mene noe om hva som er verst av en wide receiver med røket korsbånd eller en quarterback med brukket arm, tør jeg å påstå at Philadelphia Eagles’ running back Darren Sproles antageligvis er årets mest uheldige spiller på skadefronten.

I kampen mot New York Giants i uke 3 greide nemlig Sproles å brekke armen OG ryke korsbåndet på ett og samme spill!

Philadelphia Eagles Darren Sproles NFL

Philadelphia Eagles running back Darren Sproles (43) løper forbi New York Giants defensive end Olivier Vernon (54) i en kamp mellom Giants og Eagles i Pennsylvania.

Det er nok ekstra bittert for Sproles å stå på sidelinjen å se på lagkameratene diske opp med Eagles’ beste sesong på mange år – ørnene fra Philadelphia leder ligaen med syv seiere på åtte kamper.

Og som ikke det var nok må Sproles nå konkurrere med det nyanskaffede running back-talentet Jay Ajayi når han omsider kommer tilbake fra skadeoppholdet.

Welcome Offer McGregor

Sesongens mest avgjørende skade

Neida, jeg har selvsagt ikke glemt Aaron Rodgers.

Selv om det er mange lag med langt flere spillere på skadelisten enn Green Bay Packers (San Francisco 49ers og New York Jets står begge oppført med 18 spillere på skadelisten) er det enkelt å argumentere for at Rodgers’ skade er sesongens mest avgjørende.

Aaron Rodgers er kanskje den eneste som kan gi Tom Brady konkurranse om tittelen som vår generasjons aller beste quarterback, og da Rodgers ble sendt i bakken av Vikings-linebacker Anthony Barr i uke 6 gikk det nok kaldt nedover ryggen på mange Packers-fans.

Green Bays store stjerne forlot banen med et brukket kragebein, og ser ut til å miste resten av sesongen. Det kan bety store konsekvenser for laget som har dominert NFC North de siste årene.

Green Bay Packers quarterback Aaron Rodgers NFL

Aaron Rodgers er kanskje den eneste som kan gi Tom Brady konkurranse om tittelen vår generasjons aller beste quarterback. Green Bay Packers må nå klare seg uten han resten av sesongen.

Etter en god start på sesongen, med fire seiere på de første fem kampene, har sluttspillhåpet i stor grad falmet for laget som er bygget opp rundt Rodgers arm og hode. Det endte med tap både i kampen mot Vikings, og i påfølgende kamp mot New Orleans Saints, og etter en uke med hvile er det divisjonsrivalen Detroit Lions som står for tur denne helgen.

Det er kamp Packers MÅ vinne for at ikke piffen skal gå fullstendig ut av laget – men det er på ingen måte noen enkel oppgave.

En ting er i hvert fall sikkert: Backup quarterback Brett Hundley, som har tilbragt sine to første år i NFL trygt plassert på benken, har meget store sko å fylle når han nå skal lede Packers resten av sesongen.

 

Hvem mener du blir å se i Super Bowl LII i Minnesota 4. februar? 

 

Tags:

Skrevet av: Magnus Syversen

banner