Da Rosenborg holdt oktoberfest i Dortmund – Del 6 av 10

  • Home
  • Fotball
  • Da Rosenborg holdt oktoberfest i Dortmund – Del 6 av 10

I vår gjennomgang av fotballens ti største mirakler har vi tidligere skrevet om Rosenborg sin fantastiske triumf over Milan, men det er en prestasjon av trønderne som overgår kampen i Italia. Tre år senere reiste RBK for å spille mot det tyske storlaget Borussia Dortmund.

De færreste trodde Rosenborg kunne vinne denne kalde oktoberkvelden. En seier til Rosenborg før kampen ga høy odds, men oddsen på at Rosenborg skulle vinne 0-3 var langt, langt høyere. Rosenborg klarte likevel mesterstykke. Trønderne beviste at lidenskap og tro på egne ferdigheter kunne slå selv den høyeste odds.

Etter kampen strålte Nils Arne Eggen like mye som hans disiplers prestasjoner strålte på banen.

– Å vinne 3-0 over Dortmund her nede er større enn å slå Milan på bortebane. Dette resultatet er historisk, sa Eggen til VG etter kampen den gangen.

Alt gikk Rosenborgs vei.

 

 

Offsidehjelp

Jan Derek Sørensen satte tonen med 1-0, riktignok i offsideposisjon, men verken dommer eller assistentdommer la merke til det. Mens tyskerne på både banen og tribunen forbannet seg over et svaksynt dommerteam var trønderne i ekstase. Rosenborg var i føringen! Sensasjonen var på vei til å bli et faktum da Rosenborg ledet til halvtid.

De fleste forventet et stormløp av tyskerne da andre omgang startet, men Rosenborg fortsatte i samme spor som i den første halvdelen. Eggens lag var fullt på høyde, om ikke bedre enn tyskerne. Det var derfor ikke ufjortjent da Jan Derek Sørensen la på til 2-0 med et nydelig frisparkmål. Jens Lehmann i Dortmund-buret kunne ikke annet enn å se ballen suse over muren og inn i nettmaskene.

Tyskerne var rystet, men Rosenborg var ikke ferdig for dagen. I det 70. minutt punkterte Fredrik Winsnes kampen og fullførte sensasjonen.

I vår serie om store overraskelser er det mange lag som har forsvart seg til sensasjoner, men Rosenborg angrep og angrep. Tyskerne var sjokkerte og fikk sitt største tap i Europacupen på 34 år!

– Vi skal ikke flytte fokus for langt, men dette her var større enn å slå Milan. Med disse gutan her — altså ikke treneren – så sier jeg at ingen ting er umulig lenger. Måten de går til verket på er beundringsverdig, sa en stolt Eggen.

«40 000 Borussia-fans hadde tatt på seg lange underbukser for å støtte laget i null grader, og de led i 90 minutter sammen med sitt Borussia: Jøss, så sterke disse nordmennene er», skrev den tyske storavisen Bild.

Winsnes og Sørensen jubler for mål

Rosenborg i verdenstoppen

Dagen etter seieren tok CNN helt av og rangerte Rosenborg som verdens 6. beste lag. Norske medier var ikke mye dårligere. I VG fikk kampen terningkast seks. Riksavisen mente den tyske serielederen ble ydmyket av Norges beste lag.

Spesielt var avisen imponert av Bent Skammelsrud. Rosenborgs midtbanegeneral ble hyllet som banens gigant og mottok ti poeng på spillerbørsen.  Men sannheten er at alle Rosenborg sine spillerte leverte prestasjoner på helt øverste hylle. På topp var John Carew et mareritt å forholde seg til for forsvarsspillerne til Dortmund. Han rev og slet seg til rom som spesielt Jan Derek Sørensen utnyttet på strålende vis. Selv om hans første mål var klar offside ble frisparkmålet hans omtalt som “Maradona-klasse” av VG. I forsvar hadde Rosenborg god kontroll anført av blant annet en strålende Andre Bergdølmo.

Spørsmålet er om Norge noensinne vil se et så sterkt klubblag igjen. Rosenborg hadde spillere med internasjonalt snitt og klasse i alle ledd. Når Rosenborg hadde dagen var de et lag som kunne slå alle. Ikke bare på Lerkendal, men i storklubbenes egen storstue.

I Mesterliga-sesongen 1999/2000 feide Rosenborg gjennom sin første Mesterliga-gruppe. De startet turneringen med å knuse Boavista med 3-0 borte. Senere ble det uavgjort 2-2 hjemme mot både Feyenoord og Borussia Dortmund. I returkampen ble det som kjent 3-0 til RBK. Førsteplassen i gruppen ble sikret da trønderne slo Boavista 2-0 på hjemmebane. Da spilte det ingen rolle at Feyenoord vant 1-0 i siste kamp i Nederland.

I neste gruppespill fikk laget fra Trondheim verst tenkelig trekning. Laget møtte Bayern München, Real Madrid og Dynamo Kiev. Likevel startet Rosenborg godt. I første kamp ble det 1-1 hjemme mot den tyske giganten Bayern München, men så var det rett og slett tomt for bensinen. Det ble fem strake tap på de fem neste kampene for Rosenborg.

Bayern og Madrid gikk videre fra gruppen og møtes igjen i semifinalen. Spanjolene trakk da det lengste strået og gikk til finalen. Der beseiret laget fra den spanske hovedstaden Valencia med 3-0.

Selv om motstanderne var vanskelige må også tidspunktet for det andre gruppespillet ta en stor del av skylden for de svake resultatene. Første kamp ble spilt så sent som 23. november, mens den siste kampen i det andre gruppespillet ble spilt 21. mars. Altså godt utenfor den norske sesongen.

Norske lag er aldri best i januar og februar, men oktoberfest i Tyskland det fikset jaggu trønderne.
Og det var ikke den siste sensasjonen Rosenborg ordnet i Europa. Valencia, Real Madrid og andre storheter er også skalper trønderne har tatt. Sist fikk Ajax erfare at Rosenborg enda har ferdighetene til å skape magiske kvelder i Europa.

 

Se et sammendrag av kampen her:

 

 

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner