Statistikken har talt: Rashford knuser Liverpools stjernekjøp

  • Home
  • Fotball
  • Statistikken har talt: Rashford knuser Liverpools stjernekjøp
Rashford v Salah

Til helgen er det klart for det som tradisjonelt sett har vært den største kampen i Premier League; lokalderbyet mellom Liverpool og Manchester United.

Sesonginnledningen har fortegnet seg svært forskjellig for de to klubbene. Lørdagens bortelag, Manchester United, har hatt en fantastisk start på sesongen. Laget ligger for øyeblikket på andreplass i ligaen med utrolige tjueen mål fremover og bare to bakover. Den portugiskse ringreven, Jose Mourinho, kan glise bredt over seks seiere og bare ett uavgjort så langt denne sesongen.

En som ikke har like mye å juble over er Liverpool sin manager Jürgen Klopp. For Liverpool har nemlig ikke spillet stemt like godt denne sesongen som i forrige. Laget som tok en oppløftende fjerdeplass i fjorårets sesong har ikke maktet å bygge videre på optimismen og de lovende taktene som ble vist da. På syv kamper står klubben igjen med bare tolv poeng. Det holder til en syvendeplass på tabellen så langt, syv poeng bak lørdagens motstander. Både poengfangst og tabellplassering er nok langt lavere enn det manager Jürgen Klopp hadde håpet på før sesongen. Likevel har det vært et lysglimt for Merseyside-laget; Mohamed Salah.

Champions League offer

Salah stjeler overskrifter og Rashford flyr under radaren

Egypteren har vært fyrverkeriet på en for det meste grå Liverpool-himmel denne sesongen. På mange måter har han blitt redningen i en sesongåpning preget av Coutinhos “ryggskade” og Mané sin suspensjon etter karatesparket på Ederson under kampen mot Manchester City.

Som takk for innsatsen har Salah blitt kåret til månedens spiller hos Liverpool i både august og september av klubbens egne supportere, men skyldes skryten først og fremst gode prestasjoner, eller det at han er minst dårlig på et lag i motvind?

En spiller som ikke får i nærheten av like mye skryt, men som har prestert bedre enn egypteren i sesonginnledningen, er Manchester United-spilleren Marcus Rashford.

Tallens tale fra nettstedet WhoScored.com er nemlig klare når vi tar en titt på spillernes statistikk.

La oss ta et dypdykk ned i tallene som forteller om deres involveringer i Premier Leagues syv første kamper.

Mohamed Salah Liverpool

Rashford lager flere målpoeng per spilleminutt

Så langt denne sesongen har Mohamed Salah spilte 515 minutter for Liverpool. Disse minuttene er fordelt på seks kamper fra start og ett innhopp. Angriperen har notert seg for fire mål og én målgivendepasning. Med det trenger han i snitt 103 minutter på banen for å være involvert i ett mål.

Til sammenligning har Marcus Rashford også startet seks kamper og fått ett innhopp, men han står igjen med færre spilleminutter enn sin egyptiske rival. Den engelske unggutten har fått 473 minutter på banen så langt denne sesongen. I likhet med sin angrepskollega har Rashford vært involvert i fem mål. United-spilleren har scoret to mål selv, og i tillegg har han vært nest sist på ballen ved tre anledninger. Det betyr at han er involvert i ett mål omtrent hver 94. minutt han er på gresset.

I mål og assist målt opp mot spilletid trenger altså Rashford ni færre minutter på banen for å involvere seg. Likevel er det Salah som har stjålet overskriftene for sitt offensive spill så langt denne sesongen, men målpoeng opp mot spilletid er jo ikke alt. Vi fortsetter derfor vårt dykk ned i tallmateriens verden.

Marcus Rashford Manchester United Premier League

United-spilleren dominerer de offensive tallene

Ser vi på andre offensive involveringene taler også disse tallene i favør av United-spilleren.
Riktig nok vinner Salah statistikken over “sprinter per kamp”. I snitt gir Salah full gass 3.4 ganger per kamp, mens Rashford “bare” sprinter 2.7 ganger i snitt.

Etter seier til Salah i første duell tar Rashford totalt over. Når det kommer til nøkkelpasninger per kamp vinner United-spilleren duellen med 1.3 nøkkelpasninger i snitt mot 1.1 for Salah. Rashford sine driblinger har også vært mer vellykket så langt denne sesongen. Han har driblet motspillerne 2 ganger i snitt hver kamp så langt. Salah kan bare slå i bordet med 1.4 suksessfulle driblinger hver kamp. Det gir en dominerende seier til vingen fra Manchester.

Det er da lett å tenke at de forrige tallene skyldes at motstanderne benytter ulovlige midler for å stoppe Salah i hans dribleforsøk, men statistikken tyder på at dette ikke er tilfellet. I snitt må motspillerne ty til ulovlige midler for å stoppe Mourinhos mann 1 gang per kamp. Salah er hakket bak. I snitt blir han felt 0.9 ganger ulovlig per kamp. Ikke noe klart skille der altså, men likevel en duell Salah taper.

Marcus Rashford Manchester United

Videre statistikk tyder ytterligere på at Rashford rett og slett er bedre med ballen enn sin konkurrent fra Liverpool. Per kamp mister nemlig spilleren fra Egypt ballen 2.3 ganger på grunn av dårlig ballbehandlig. Og Rashford? Kun 0.9 ganger. Det er tall som uhyggelig langt fra hverandre om du ser på dem med Liverpool-øyne.

Så langt har Rashford kommet bedre ut av det på samtlige oversikter bortsett fra sprintstatistikken. At den den hurtige og angrepsvillige Salah er glad i løpe fort er neste talldata bevis på. Klopps førstevalg på høyrevingen blir nemlig i snitt avblåst for offside 0.9 ganger i hvert oppgjør. Rashford klarer å holde seg vesentlig kaldere. Han blir bare avblåst i snitt ved 0.4 anledninger. En ny duell som går i favør spilleren fra De røde djelvene.

Tallenes tale for det offensive er altså klare på at United-spilleren har hatt en bedre sesongstart, men kanskje kan de defensive tallene være hyggeligere lesning for Liverpool-supporterne?

Champions League offer

Salah er også defensivt underlegen

Det starter i alle fall bra. I snitt gjør den 25-årige afrikaneren 0.4 taklinger per kamp. Med det tar han en knepen seier. Rashford kan nemlig bare skryte av at han er nede og sklir ved 0.3 anledninger i hvert oppgjør.

Begge lager frispark etter felling av motspiller 0.7 ganger. I luftdueller er det også dødtløp mellom spillerne. Begge vinner i snitt 0.6 hodedueller per kamp, men så kommer tallene som skiller de to.

For etter tap i den første duellen, og uavgjort i de to neste, gjør Rashford så rent bord sammenlignet med lørdagens motstander. Når det kommer til å bryte ballen gjør Rashford det i snitt 0.4 ganger per kamp. Salah sitt tall er 0.3.

Men nå kommer tallene som virkelig skiller de to. For der bare Salah rydder unna med en klarering 0.1 ganger per kamp gjør Rashford det 0.4 ganger. Likevel er tallet som viser klasseforskjellen defensivt oversikten over hvor ofte spillerne blir driblet. I snitt blir Salah driblet 0.6 ganger per kamp. Til sammenligning blir Rashford kun passert ved hjelp av en dribling 0.1 ganger i snitt. Et tall som burde få United-supporterne til å glise og Liverpool-supporterne til å rive seg i håret.

Manchester United Marcus Rashford

Er Rashford en bedre spiller?

Tallene så langt denne sesongen kan i alle fall tyde på det, men sesongen er enda ung. Med bare syv kamper spilt er det for tidlig å gjøre en endelig konklusjon av hvem som er den beste spilleren.

Likevel, ingen kan benekte at tallene taler i en favør av Marcus Rashford så langt.

Selv om vi ikke våger å komme med en konklusjon på hvem som er best skal vi komme med en annen; Kravene for å være en stjernespiller på Liverpool om dagen er langt lavere enn hva tilfellet er hos Manchester United.

For mens Liverpool-supporterne har utkåret Salah til en ny Messias, har Rashford sine prestasjoner for United så langt ikke vært i nærheten av å få like mye oppmerksomhet.

Det sier noe om hvor stor forskjellen er på klubbene om dagen. En forskjell som bare vil vokse om Jürgen Klopps gutter ikke skulle vinne lørdagens uhyre viktige oppgjør. For om Liverpool allerede åtte kamper inn i sesongen befinner seg ti poeng bak Manchester United, da kan Merseyside-laget allerede i midten av oktober også denne sesongen vinke farvel til håpet om seriegull.

Det vil være en enorm nedtur både for Klopp, Salah og samtlige med et hjerte som banker for Liverpool.

Klikk her for å lese mer om våre tanker rundt Premier League så langt denne sesongen!

[sportsbook id=”3845″ title=””]

 

Hvem mener du har vært best i sesonginnledningen, og hvem tror du vil gå seirende av banen på lørdag? Fortell oss hva du mener på Facebook eller i kommentarfeltet under!

 

 

Tags:

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner