Premier Leagues farligste menn

Toppscorer Kane

Premier League er tilbake i kveld og Toppkamp har tatt en liten titt på noen av spillerne som for alvor bør bidra til fotballfesten, nemlig spissene til topplagene.

Ingen spiller på en fotballbane er like myteomspunnet, utskjelt, elsket og beundret som spissen. Han, helt der fremme, hvis ene oppgave er å tuppe, snuble, knalle, dunke og rote ballen i mål. Helst så mange ganger som bare mulig.

Premier League har huset mang en storscorer; Alan Shearer, Thierry Henry, Robbie Fowler, Andy Cole, Didier Drogba, Luis Suarez, Matthew Le Tissier og mange, mange flere.

Hvem de respektive klubbene har på topp er ofte en svært avgjørende faktor for hvordan sesongen går. For det lønner seg alltid å ha mann som kan sørge for 20+ mål.

Denne målgarantisten koster penger, og før sesongen 2017/2018 har flere av toppklubbene i Premier League øset ut en vill mengde millioner pund for å forsøke å sikre seg den neste toppscoreren. I denne artikkelen skal vi ta en kikk på de nye spissene, i tillegg til de vi kjenner fra før. Hvem er de, hva kan de og hvor farlig kan klubben bli dersom de får alt til å stemme!

Vi begynner med en av de nye gutta:

 

Alexandre Lacazette

26-åringen skrev under for Arsenal i sommer, etter å bli linket til ”halve Europa” i flere år. Han kommer fra Lyon, hvor han har vært så og si fast i angrepet siden 2011/2012. De siste sesongene har han notert seg for over 20 ligascoringer hvert år, og har scoret over 100 mål for Lyon. Prøvelsene blir dog av en annen karakter nå som han skal bryne seg på Ryan Shawcross, Jan Vertonghen, Robert Huth og resten av gutta med de skarpe jernknottene og taklinger i knehøyde i de bakre rekker på balløya.

Lacazette er med sine 175 cm ingen fysisk skremmende skikkelse, men så er han heller ikke hentet til Nord-London for å dele ut blåmerker og sugende taklinger. Lacazette skal danne angrep sammen med Alexis Sanchez og Mesut Özil, og med hans enorme avslutningsegenskaper skulle en tro at det har potensiale til å bli en uhyre effektiv trio. Særlig Özil kan dra nytte av å kunne sikte inn pasningene sine på Lacazette. Tyskeren er nemlig absolutt best når han kan spille bak en hurtig spiss, noe han ikke har gjort når Arsenal har spilt med Giroud.

Forrige sesong prikket Lacazette inn hele 37 mål i alle turneringer for Lyon. Disse var en fin miks av sjanser alene med keeper, fisking i feltet, langskudd, straffer og to(!) headinger. Hvorvidt han får ta straffene i Arsenal gjenstår å se, men ellers skal det være gode muligheter for at det blir mange mål fra franskmannen.

Spill på Lacazette som toppscorer i Premier League til 12,00 i odds.

Romelu Lukaku

Nestemann på lista er et velkjent navn i Premier League. Mange trodde den enorme belgieren skulle reise ”hjem” igjen til Chelsea denne sommeren, men en liten portugiser og veldig mange hundre millioner kroner ville det annerledes. Lukaku tar over plassen helt fremst i United-angrepet etter den svenske legenden med hestehalen, en oppgave Lukaku etter alle solemerker kommer til å løse med bravur. Han har over flere sesonger vist seg som en målgarantist, som på ukentlig basis mer enn gjerne bryter, slåss og løper fra forsvarsspillere. Skulle den tidligere Chelsea- og Everton-spilleren notere seg for 15 mål eller mer denne sesongen, så vil han ha passert 100 scorede mål i Premier League. Noe som er ganske så imponerende, tatt i betraktning av at han knapt har fylt 24 år.

Ikke nok med at han scorer mye mål, han er nesten aldri skadet. På de tre siste sesongene har Lukaku kun stått over fire(!) kamper, og han er ikke spesielt utsatt for karantener.

I den belgiske landslagsspissen har Manchester United skaffet seg nok en sjeldent bra brikke i Mourinhos dyre og fryktinngytende puslespill. I sin nye klubb er Lukaku omgitt av verdensstjerner, med innlegg og pasninger på et høyere nivå enn i Everton, noe som skulle tilsi at alt ligger til rette for at Lukaku skal notere seg for godt over 20 mål. Noe annet vil være både sjokkerende og skuffende.

 

Alvaro Morata

Chelsea har hatt veldig mange store navn på topp opp igjennom årene. Store navn som sjelden har klart å leve opp til forventningene. Vi kan nevne bl.a. Andriy Shevchenko, Hernan Crespo, Claudio Pizarro og – den mugne rosinen i den råtne pølsa – Fernando Torres.

Diego Costa, der i mot, må sies å være en av de spissene som har fått ting til å stemme i Chelsea. Men, en SMS-utveksling (og sannsynligvis mye mer) har sørget for å sette en stopper brasilianeren med spansk pass, sin videre karriere på Stamford Bridge.

Inn på topp kommer en ny spanjol som også har fortid i Atletico Madrid, men der stopper også Alvaro Moratas (som har vært tilknyttet junioravdelingen til Atletico Madrid) likheter med Diego Costa.

24-åringen har allerede vunnet det meste som klubbspiller for sine forhenværende klubber. Han har dannet angrep med spillere som Ronaldo, Bale, Carlos Tevez og Paulo Dybala. Nettopp fordi han har spilt i Real Madrid og Juventus, har konkurransen om spilleminutter vært beinhard. Forrige sesong var han involvert i 26 LaLiga-kamper, og klarte å notere seg for hele 15 scoringer. Morata er god i luften, han kan score både i og utenfor boksen og han beveger seg svært intelligent. Juventus-manager Max Allegri har tidligere sagt følgende om den unge spanjolen: ”han er en av få spillere som kan spille sammen med hvilken som helst type angriper”. Noe som kan tegne et bilde av et fremtidig svært godt samarbeid med f.eks. Eden Hazard?

Ting tyder på at Morata vil trenge tid på å komme seg i form og venne seg til det engelske spillet. Conte valgte å plassere sin nye spiss på benken under Charity Shield-finalen mot Arsenal, og spanjolen så ikke 100 % ut da han kom inn. Det gjorde ikke ting bedre at han også brente et straffespark. Han er hentet til Chelsea for å spille fast, noe han ikke har gjort før. Slikt tar tid å venne seg til. Men, når det toget først begynner å rulle, så kan det blir veldig, veldig vanskelig å stoppe!

Morata Toppscorer

 

Harry Kane

Tottenhams egen gullgutt er klar for nok en sesong helt fremst i det svært så effektive angrepet manager Mauricio Pochettino har satt sammen. Engelskmannen har lagt lista svært høyt for seg selv, og skal følge opp to sesonger på rad som toppscorer. Før foregående sesonger har det blitt spekulert om Kane skulle vise seg å ”bare ha vært et blaff”, men han har gang på gang motbevist kritikerne, og er i ferd med å meisle navnet sitt inn blant de aller fremste måljegerne som har trippet rundt på engelske fotballbaner.

Totalt har Kane smått fantastiske 78 scoringer på 116 kamper i den øverste divisjonen, hvor 29 av dem kom i fjor da han – som sagt – tok sin andre, strake, toppscorertittel. Og mye ligger til rette for at den godeste Kane skal kunne gjenta den bedriften en tredje gang. Tottenham har behold Kanes offensive kompiser i Dele Alli, Christian Eriksen og Son Heung-Min, som sto for mye av spillet bak Kanes scoringer forrige sesong. I tillegg har Kane hatt en etterlengtet fotballfri sommer, hvor han – følge Instagram – har spilt golf, kost seg på en båt og ikke minst fridd til kona si. Han bør altså ha fått lada batteriene.

Så, er det ingen minus i margen på Tottenhams nummer ti? Ingen fare på ferde? Ingen skjær i sjøen? Jo, selvsagt er det det. Fotball hadde ikke vært fotball om vi ikke hadde usikkerhetsmomenter. For, det er et aldri så lite aber som gir Tottenham-fansen grå hår og mareritt nå før seriestart.. Deres kjære White Hart Lane er jevnet med jorden, og Spurs skal denne sesongen spille hjemmekampene sine på Wembley. Enkelte supportere, av pessimistisk natur, påstår t.o.m. at de har bortekamp hver helg denne sesongen.

For faktum er at Tottenham har slitt på nasjonalarenaen. Forrige sesong ble den brukt i Champions League, hvor Tottenham sto igjen med bare en lusen hjemmeseier i gruppespillet. I tillegg tapte de for Chelsea på samme arena i FA-cupen. Faktisk har Spurs kun to seiere på de siste ti kampene på deres midlertidige hjemmebane.

Det er et lite spøkelse vi absolutt skal ta på alvor, og det blir svært spennende å se hvordan Tottenham, og Harry Kane, takler å ikke lenger spille på White Hart Lane. Men, den engelske landslagsspissen innehar såpass mye kvalitet, at vi i Toppkamp har ståltrua på at målene kommer til å pøse inn. Dersom vi skal ta poenget om at Tottenham spiller bortekamp hver helg denne sesongen på alvor, så svarer vi med at Kane scoret hele 12 mål borte forrige sesong. Tallene er, og trua, er på Harry Kanes side.

Vi setter noen kroner på at Kane blir toppscorer, til 4,00 i odds.

Og skulle han klare det, melder Kane seg med det inn i en svært eksklusiv klubb av spillere som har blitt toppscorer tre sesonger på rad. Den klubben har pr. i dag bare to medlemmer: Alan Shearer og Thierry Henry.

Roberto Firmino

På 90-tallet og litt ut på 2000-tallet huset Liverpool to storscorere i Michael Owen og Robbie Fowler. Etter dem har både Fernando Torres, Luis Suarez og Daniel Sturridge representert Liverpool høyt oppe på toppscorerlistene. Men, etter at Suarez dro til Barcelona og lyset slukna hos Sturridge har ikke en eneste Liverpool-spiller klart å komme seg opp på lista over de ti spillerne med flest mål en eneste sesong.

Forrige sesong var klubbens 78 scoringer fordelt på mange spillere, men Philippe Coutinho, Sadio Mané og Roberto Firmino scoret til sammen nesten halvparten av dem. Sistnevnte ligger an til å bli Jürgen Klopps foretrukne mann å topp den kommende sesongen, og derfor fokuserer vi på brassen.

Av Liverpools tre toppscorere forrige sesong, scoret Firmino færrest. 11 scoringer ble det til slutt, men det er verdt å merke seg at han sto for sju assist. Firmino er uten tvil en skapende spiller og en svært viktig for at de røde skal nå toppen av sitt offensive register.

Toppkamp anser ikke Firmino som en særlig het kandidat til toppscorertittelen i Premier League, men det gjør ham ikke til en dårlig spissalternativ for Liverpool. Nettopp fordi klubben har så mange potensielle målscorere, er Firmino den perfekte spiss. Han jobber beinhardt, rydder plass og spiller opp sine lagkamerater i langt større grad enn mange andre spisser i Premier League.

Hans bidrag som tilrettelegger og ballsentral i Liverpool er uvurderlig. Forrige sesong traff han på 79,4 % av pasningene sine. En treffsikkerhet – blant Firminos konkurrenter – kun overgått av Sergio Agüero.

Så selv om Firmino ikke blir toppscorer, så blir han svært viktig for at Liverpool skal få en god sesong. Vi i Toppkamp tror sjansene er gode for at Liverpool kan få en god start på sesongen, og det frister å spille på at Liverpool leder når vi skriver 25. Desember. Særlig når vi får 9,00 i odds!

 

Sergio Agüero og Gabriel Jesus

Så er vi fremme ved Manchester City og deres to sør-amerikanske superspisser.

Pep Guardiola har et aldri så lite luksusproblem når han skal plassere sine offensive brikker på taktikktavla. Kevin De Bruyne, Bernardo Silva, Leroy Sané, Raheem Sterling, David Silva og de to nevnte spissene forventer alle sammen å spille mest mulig for de lyseblå. Men, det er ikke plass til alle. Spørsmålet er da hvordan Pep løser det helt der fremme.

Over de siste sesongene har det blitt mer og mer uvanlig at topplagene spiller med to rene spisser. Taktiske løsninger med ”innoverkanter”, svært offensive sentrale midtbanespillere, falske 9’ere etc. har tatt over for den klassiske duoen på topp. Betyr det da at en av de to må vike plass? Er det noe sannhet i ryktene om at Agüero var på vei bort fra City?

Nei, er svaret fra Toppkamp. Eller, strengt tatt har Guardiola sagt det selv. Det spanske geniet er hellig overbevist om at han skal få de to til å fungere sammen. Enten i et rent tospann eller med Gabriel Jesus trukket litt ut mot venstre. Manageren er ikke ukjent med å komponere livsfarlige angrepsrekker. Under hans ledelse i Bayern Munchen scoret Robert Lewandowski og Thomas Müller mål som du knasker popcorn: fort, på høy frekvens og mange på en gang. Og skulle Pep få til noe i nærheten av det med Agüero og Jesus, så blir det svært vanskelig å hanskes med City.

Det er likevel veteranen av de to vi har mest tro på. Sergio Agüero har i en årrekke vært en av Premier Leagues aller, aller beste spillere, og det er et lite under at mannen med 122 scoringer på 181 Premier League-kamper, en toppscorertittel og fire sesonger med over 20 scoringer ALDRI(!) har vært på årets lag. Forrige sesong notert argentineren seg for 20 mål, og det til tross for at han bare startet 25 kamper.

Dersom Agüero får spilt rimelig fast med assistkongen Kevin De Bruyne bak seg på banen, er vi rimelig sikre på at han skal kunne utfordre Harry Kane om den gylne støvelen ved sesongslutt. Og til fin-fine 7,00 er det gode sjanser for å tjene en slant på å ha troen på Maradonas tidligere svigersønn.

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Vegard Sørholt

banner