Norges beste publikumslag trekker nesten halvparten av befolkningen på kamp

  • Home
  • Fotball
  • Norges beste publikumslag trekker nesten halvparten av befolkningen på kamp

Den siste tiden har det vært skrevet en del om fallende tilskuertall og laber publikumsinteresse i Eliteserien. Alt fra økende tv-dekning, kamper på ugunstige tidspunkter, laber sportslig kvalitet, høye priser og dårlig vær brukes jevnlig som forklaringer på hvorfor lagene i vår øverste divisjon ikke trekker fullt så mange tilskuere som vi gjerne skulle ønske. Tilskuersnittet for alle lagene sett under ett har falt noe siden siste halvdel av forrige tiår, men datidens Tippeliga var også i større grad enn nå preget av mer penger i omløp blant klubbene. Spillerlønningene satt løsere, og det var flere profiler og etablerte stjerner enn i dagens Eliteserie. Særlig gjaldt dette de større klubbene med størst publikumspotensial. Norsk fotball hadde nok også en noe høyere generell posisjon blant folket enn i dag, noe som selvfølgelig henger sammen med landslagets prestasjoner og mangelen på profiler. Nå er vi imidlertid ikke ute etter å fullstendig svartmale den publikumsstøtten dagens eliteserielag har, i hvert fall ikke hele Eliteserien sett under ett. Noen av lagene har i forhold til innbyggertall i sine respektive byer meget respektabelt besøkte tribuner, mens vi særlig i de største byene ser tegn til alt for stor grad av likegyldighet blant fansen. Toppkamp har sett på hvilke eliteserielag som har prosentvis størst oppslutning blant «sine» innbyggere, og avliver samtidig myten om såkalte publikumslag som Brann, Viking og Vålerenga.

De store er ikke så store som de burde være
Etter at Lyn forsvant ut av det gode selskap i 2009 finnes det ikke lenger noen oppgjør mellom to lag fra samme by i norsk toppfotball. Slike oppgjør trekker som regel automatisk mye folk, og den store geografiske spredningen på klubbene i dagens Eliteserie gjør nok at den norske serien taper noe i tilskuersnitt i forhold til for eksempel i Sverige, der storbyene i større grad dominerer – Allsvenskan har tre lag fra Stockholm som alle trekker mye folk. En slik situasjon betyr imidlertid også at samtlige norske eliteserielag har tilnærmet monopol på fotballsupportere i sine byer. Rosenborg, Brann, Vålerenga og Viking trekkes ofte frem som de store publikumslagene i Norge, men faktum er at ingen av de «fire store» er i nærheten av å være i toppen når vi ser på tilskuersnitt i forhold til antall innbyggere klubbene har «å ta av».

To klubber er suverene
Når vi ser på tilskuersnitt over 15 hjemmekamper i 2016-sesongen i forhold til innbyggertall i lagenes hjemkommuner, står vi igjen med to soleklare publikumsvinnere. Med et gjennomsnitt på 8 392 tilskuere på Aker stadion, trakk Molde imponerende 31,4 prosent av byens 26 732 innbyggere på kamp. Enda bedre er laget fra Norges fremste fotball- og saftbygd, Sogndal, som med 3 143 hadde det laveste antallet tilskuere av alle eliteserielagene i 2016, men med kun 7 839 innbyggere i Sogndal kommune betyr det at et snitt på utrolige 40,1 prosent av befolkningen møtte på Fosshaugane i hver hjemmekamp! Med tilsvarende prosentvise oppmøte i Bergen måtte Brann stadion vært bygget ut for å ta imot over 110 000 bergensere, drøyt 10 000 flere enn det er plass til på Europas største stadion Camp Nou i Barcelona. Nå er det sikkert mange Sogndal-fans som tar turen fra nabokommunene, men det samme er tilfelle også for de fleste andre klubbene.

De største byene er verstingene
Som vist i tabellen nedenfor hadde Brann, kjent som et publikumslag, faktisk Norges tredje dårligste prosentvise publikumsoppmøte i fjor, med kun 4,5 prosent – og det til tross for sportslig suksess og sølvmedaljer i serien. Viking, Tromsø og nedrykkslaget Start, som hadde en katastrofalt dårlig sesong, var nesten like dårlige, mens Stabæk og Vålerenga var enda dårligere. I Bærum var det kun 3,1 prosent av befolkningen som fant veien til Nadderud, mens pinlige 1,4 prosent av osloborgerne møtte opp for å se Vålerenga på Ullevaal. Selv om begge lag hadde middelmådige sesonger, og Vålerenga kanskje ikke er «hele Oslos lag», kan vi relativt trygt slå fast at fotballinteressen ikke akkurat står i taket i hovedstadsområdet. I Trondheim har Rosenborg noen spektakulært gode sesonger bak seg, og utmerker seg også blant storbyklubbene når det kommer til publikumsoppmøte. Lerkendal hadde Eliteseriens høyeste tilskuersnitt på 17 585, noe som utgjør 9,4 prosent av Trondheims befolkning.


Snitt på 25 000 i Bergen
Ellers kan vi, i tillegg til suverene Sogndal og Molde, se at det i stor grad er lag fra mellomstore byer, som har prestert stabilt de siste sesongene, som kan vise til høye prosentvise tilskuertall. Odd, Haugesund, Aalesund, Lillestrøm og Strømsgodset har alle et oppmøte på mellom 10 og 15 prosent, og slike tall bør storklubber som Brann, Viking og Vålerenga på sikt også ha ambisjoner om. Med dagens stadionfasiliteter burde det i hvert fall bety fulle tribuner for Brann og Viking, men med større sportslig suksess over tid burde det ikke være urealistisk med utvidelse av stadion og et tilskuersnitt på rundt 25 000 i Bergen. Vålerenga har også håp om å trekke langt flere folk så snart nytt «hjem» på Oslo øst er på plass.

Reelle publikumstall kan være enda lavere
Som tidligere nevnt kan mange av disse tallene ikke ses som absolutte. Ikke hele Oslos befolkning identifiserer seg med Vålerenga, og mange av klubbene trekker fans også fra folkerike nabokommuner. Vi kan derfor anta at Vålerengas reelle publikumsprosent er noe høyere, mens særlig Lillestrøm og Viking nok har en noe lavere reell prosent. I tillegg opererer også mange av klubbene med antall solgte billetter, og ikke faktisk oppmøte på kampene, som kan være lavere. Vi må derfor ta noen av disse tallene med en liten klype salt, men oversikten gir likevel en god indikasjon på hvordan det står til med publikumsinteressen i Eliteserien.

Større engasjement etterlyses i storbyene
Tabellen nedenfor viser fjorårets eliteserielag sortert etter publikumstall per folketall. Årets nykommere Kristiansund og Sandefjord er inkludert med tall fra fjorårets OBOS-liga, men det er realistisk å anta at disse to vil kunne oppnå et høyere publikumstall i årets Eliteserie. Kristiansund har for eksempel etter de to første hjemmekampene et snitt på 4 005, som gir et prosentvis tilskuertall på hele 16,3 prosent, riktignok mot attraktive motstandere som Molde og Brann. Det vi virkelig trenger denne sesongen er litt større engasjement rundt de største klubbene. Bare slik kan vi håpe på at tilskuersnittet igjen går opp, og at Oslo, Bergen og Stavanger på sikt kan nærme seg den prosentvise oppslutningen vi ser i Skien, Haugesund, Ålesund eller til og med Trondheim.

LagKommuneFolketallTilskuere% på kamp  
SogndalSogndal7 8393 14340,1 %
MoldeMolde26 7328 39231,4 %
OddSkien53 9528 03914,9 %
HaugesundHaugesund36 9515 21214,1 %
Aalesund Ålesund 46 7476 37013,6 %
Lillestrøm Skedsmo 52 5225 85611,1 %
StrømsgodsetDrammen 67 8956 82610,0 %
Rosenborg Trondheim187 35317 5859,4 %
Bodø/GlimtBodø50 4883 6687,3 %Nedrykk
Sarpsborg 08Sarpsborg54 6783 8777,1 %
VikingStavanger132 6448 8136,6 %
TromsøTromsø73 4804 0315,5 %
StartKristiansand88 4474 4665,0 %Nedrykk
BrannBergen277 39112 3804,5 %
StabækBærum122 3483 8093,1 %
VålerengaOslo658 3909 0741,4 %
KristiansundKristiansund24 5262 0288,3 %OpprykkSnitt i 1. div.
SandefjordSandefjord45 8202 9056,3 %OpprykkSnitt i 1. div.

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Christoffer Skjennum

Skribent hos Toppkamp, bergenser og fotballentusiast. Glad i VM.

banner