Norges Athletic Bilbao rekker finger til toppfotballen

Eliteserien

Oddsetternes tabelltips Eliteserien 2018: Ranheim på 16.plass.

Ranheim er solskinnshistorien om en kameratgjeng fra lokalmiljøet, viser hvor langt man kan komme selv uten penger.

Budsjettet og rammebetingelsene på Ranheim holder knapt nok OBOS-liganivå. 2.divisjonsklubber som Fredrikstad og Bryne har mer å rutte med denne sesongen. Og storklubben Viking skal spille på nivå to, mens kompisgjengen fra Fjæra skal spise jordbær med de beste.

Smak litt på den.

Samarbeid med Rosenborg

Ranheim er historien om en breddeklubb i Trondheim som trakk et gullodd da Rosenborg inngikk et samarbeid med klubben i 2007. 1.divisjonsfotballen lå brakk i Norges tredje største by og RBK ville være med på å bidra med sin kompetanse og økonomi for å skape en arena der de trønderske spillerne som ikke nådde opp i Rosenborg, kunne spille på et anstendig nivå og gi et løft i trønderfotballen bak flaggskipet. Ranheim ble valgt i konkurranse med Strindheim, det som var Trondheims to beste 2.divisjonslag på den tiden, begge i aspirasjon til å bli 1.divisjonslag innen kort tid.

Med på kompetanseløftet dro Rosenborgs juniortrener Kåre Ingebrigtsen, som fikk med seg flere lokale 2.divisjonsprofiler og talenter på laget. Han klarte derimot ikke å løfte Ranheim opp til 1.divisjon før han dro til Bodø/Glimt i 2008, det var det Per Joar Hansen som gjorde året etter.

Ranheim overrasket alle med å ta en kvalikkplass. Det er noe de har klart i fem av åtte sesonger i OBOS-ligaen, med et budsjett i nedrykkssonen. I det femte forsøket skulle det endelig lykkes.

Ranheim

Lokal profil

Etter flere år med resultatjag som gikk på akkord med spillestil og ide, som selv gjorde Rosenborg skeptisk til å sende unggutter til Ranheim, har trener Svein Maalen og primus motor Frank Lidahl stått brennstøtt. Ranheim skal være et sted som realisere trønderske drømmer, med en offensiv fotball – og fire-tre-tre. Visjonen til bydelsklubben er å være et lag fullt av lokale spillere, en visjon som de ikke har vært i nærheten av å gå på akkord med, selv om det ble opprykk. I følge klubbleder Lidahl har han blitt kontaktet av 50 spillere som har tilbudt sine tjenester. Passer du ikke inn i den lokale profilen, spiller du ikke for Ranheim. Signeringen av stjørdalingen Marius Augdal, som skrev under midt av kvaliken da det var usikkert om hvilken divisjon Ranheim skulle spille i, viser noe av tankene. Resten av nysigneringene er hentet fra bydelsklubber i lavere divisjoner, i tillegg til tidligere og nåværende (Andreas Helmersen) RBK-juniorer.

Ranheim er med det Norges Athletic Bilbao. Som kun holder seg til nærmiljøet når de henter spillere

Historisk budsjett

Det er vanskelig å se for seg noe annet enn at Ranheim rykker ned denne sesongen. Budsjettet på 17 millioner kroner er uhørt på toppnivå og nesten ti millioner kroner lavere edruelige Mjøndalen hadde da de var oppe – og kvantesteg opp til Kristiansund som hadde lavest budsjett i Eliteserien i fjor med 36 millioner kroner. På Ranheim rikker de ikke fra den semi-profesjonelle modellen. Spydspiss og kvalik-helt Michael Karlsen kjører til vanlig lunsj rundt til bedrifter i Trondheim, før han trener på kvelden og spiller kamper i helgen. Bare ved å være i Eliteserien, rekker Ranheim en solid langfinger til resten av fotball-Norge – og kanskje spesielt til toppklubber som Viking og Fredrikstad. Sistnevnte hadde i fjor et budsjett på 30 millioner i OBOS-ligaen og budsjettet i 2.divisjon vil ligger på 15 millioner. Altså så å si det sammen som Ranheim har Eliteserien.

«Vi skal være best på det som er gratis», er et budskap som ofte kommer fra Ranheimsfjæra. Det kan ikke være langt unna sannheten om eventyret fra Ranheim.

PS! Ranheims samarbeidsavtale med Rosenborg gikk ut i 2012.

Ranheim Toppfotball

4.plass i Obosligaen i fjor.

Spillere inn:
Marius Augdal (Stjørdals/Blink)
Sivert Solli (Rosenborg)
Eirik Valla Dønnem (Byåsen)
Erik Tønne (Levanger)
Glenn Daniel Walker (RBK U19)
Ola Solbakken (RBK U19)
Øyvind Alseth (Toronto FC)
Andreas Helmesen (Rosenborg, lån)

Spillere ut:
Georg Flatgård (Elverum)

 

Slik ender Eliteserien 2018

1.
2.
3.
4. Sarpsborg 08 – Har tjent over 80 millioner kroner på spillersalg
5. Vålerenga – Derfor kalles Vålerenga for St.Hallvards menn
6. Brann – Frelseren fra Sotra
7. Odd Odds magiske åpning: «– Gi meg oksygen, Egil!»
8. Start – «– Der og da var jeg sikker på at vi snøt Start for gull»
9. Tromsø – «- Han er Norges svar på Pep Guardiola.»
10. Lillestrøm – Ingen vil slå LSK på dette i 2018
11. Haugesund – VIF-legenden skrev egentlig under for en annen klubb
12. Stabæk – Møsterbruket Stabæk
13. Bodø/Glimt – Historien bak Bodø/Glimts tannbørste
14. Kristiansund – Skulle Christian Michelsen blitt årets trener?
15. Sandefjord – Derfor rykker Sandefjord ned
16. Ranheim – 300 i odds

Basert på oddslistene hos NordicBet.com. Nytt lag presenteres hver dag til og med fredag 10.mars.

 

Tags:
banner