NBA har noen av sportsverdens høyeste lønninger

Antetokounmpo Bucks

De siste sesongene har det vært en ekspolsjon i spillerlønningene i NBA.

Vi har tatt en titt på den vanvittige pengegaloppen, og her er de to beste kontraktene per posisjon. Siden sommeren 2016 har det blitt delt ut ekstreme mengder med penger til alle mulige spillere, og NBA-ekspert Tommy Surland-Hansen forklarer hvordan lønnsstrukturen i den amerikanske basketligaen fungerer;

– NBA har et lønnssystem, såkalt cap, som er likt for alle lagene i ligaen. I år er cap’en på rett under 100 millioner dollar. Det betyr at lagets 15 spillere skal lønnes innenfor dette beløpet.

Enorm TV-avtale

Så hva er årsaken til at det ble delt ut så mye penger sommeren 2016? TV-avtalen som ble signert i 2014 er en av hovedgrunnene til de enorme lønningene. Høsten dette året kunne nemlig NBA-sjef Adam Silver smile fra øre til øre etter at han hadde skrevet under på tidenes TV-avtale i idrettssammenheng på vegne av NBA.

Fra starten av 2016/17-sesongen har rettighetene blitt lagt i hendene til TV-gigantene ABC, ESPN og TNT. De tre stasjonene la 202 milliarder kroner på bordet for å få lov til å vise NBA frem til 2024/25-sesongen.

Det er derfor viktig å ha lavkostnads-kontrakter med best mulig verdi. Det får man gjerne med rookiescale-kontrakter, kontrakter som inngås med de yngste spillerene som klubbene velger i den årlig draften. Det velges 30 spillere i første runde av draften, hvor førstevalget får ca. 7 millioner dollar årlig, til 30.valget venter det ca. 950 000 dollar. Disse kontrakten har en prosentvis økning og varer i 4 år, men gir en forutsigbar og generelt sett rimelig verdi.

Welcome Offer McGregor

Dette er de ti beste kontraktene i NBA

Point Guard:

Kemba Walker, Charlotte Hornets (12 millioner dollar)
Det er vanskelig å finne verdensklasse pointguards som enten ikke er på rookiekontrakt eller makskontrakt er vanskelig. Kemba Walker er et unntak. Den lynhurtige pointguarden signerte for 48 millioner dollar over 4 år før 2014-15-sesongen, og var en All Star i 2017. Han bærer Charlotte Hornets på sine egne skuldre og snitter så langt denne sesongen på 22.3 poeng og 6.2 assists.

Kommentar fra Surland-Hansen: Walker er den drivende og kreative kraften for et Hornets-lag som leter litt etter identiteten sin. Sett i det lyset er 12 millioner dollar i året de neste to sesongene et kupp. Etter det blir det dyrere, men Hornets kan tilby mer penger enn andre klubber. Siden de vil slite med å signere en bedre spiller, tror jeg han blir.

Kemba Walker Hornets

Ben Simmons, Philadelphia 76ers (6,1 millioner dollar)
Store forventninger var stilt til fjorårets førstevalg i draften, men en skade ødela hele sesongen. I år har han levert fra første match og leder an i kampen om “Rookie of the Year”. Han har spilt gnistrende godt de første kampene. Kombinasjonen høyde, spilleforståelse og ballbehandling gjør Simmons unik i dagens NBA. Snitter så langt denne sesongen på 18.5 poeng, 9.1 returer og 7.7 assists, rimelig unike tall for en 20-åring.

Kommentar fra Surland-Hansen: Andreårsspiller på en rookiescale-kontrakt. Med tre år igjen på rookiekontrakt har Philly mye fleksibilitet til bygging rundt den unge stjernen.

Shooting Guard:

Gary Harris, Denver Nuggets (2,5 millioner dollar)
Harris har allerede blitt enig om en forlengelse på fire år verdt 84 millioner dollar, men den kontrakten går først i gang fra neste sesong. 2,5 millioner dollar denne sesongen må være et skup for Nuggets, som har flere andre unge spillere også på gode kontrakter. Harris snitter på 14.1 poeng og 44.9 % fra trepoengslinja, scoret 20+ i tre av de siste fem.

Kommentar fra Surland-Hansen: Spiller shooting guard, som er en posisjon Nuggets er tynt besatt. Det var nok en av grunnene til at klubben ga han såpass mye penger. Synes kanskje han får i overkant betalt for prestasjonene han har vist til nå, men kan fort få et oppsving de neste sesongene inn i sin karriereprime. Har også satt en standard for andre free agents på den plassen, som helst sikkert vil kreve noe av det samme.

Welcome Offer McGregor

Tyreke Evans, Memphis Grizzlies (3,2 millioner dollar)
28-åringen har vært skadet i knær, ankler og hæler, og har ikke nådd sitt fulle potensiale enda. Ble “Rookie of the Year” i 2010, men har slitt siden. Nå har han imponert stort fra benken hos Grizzlies til sin billige kontrakt å være på bare 3.2 millioner dollar denne sesongen. 18+ poeng i tre av de fire siste, og han snitter på 41.3 % fra trepoengslinja så langt i år.

Kommentar fra Surland-Hansen: Han er en spiller som kan levere det helt store, men er for ujevn til at han blir møtt med den helt store interesse hos de beste lagene. Har hatt en bra sesongstart i Memphis og er absolutt verdt de 3,2 millionene (dollar) han lønnes i år. Kanskje det er nok til en multi-year kontrakt neste sommer?

Tyreke Evans Grizzlies

Small Forward:

Kyle Anderson, San Antonio Spurs (2.1 millioner dollar)
Ser kanskje litt giddeløs ut når han spiller, men faktumet er at han er svært solid, både offensivt og defensivt. Han sitter på en forholdsvis liten kontrakt og kan både spille defense samtidig som han kan skyte trepoengere og drive til kurven.

Kommentar fra Surland-Hansen: Ble møtt med store forventninger etter en god rookie- sesong, men har ikke helt klart å følge opp. Viser glimt av potensiale, men har også kamper langt under pari. Er fortsatt på rookie-kontrakt og gir god verdi for Spurs av den grunn. Har kommet til qualifying offer-delen av kontrakten neste år, og det er spennende om Pop har overbevist nok til å matche et tilbud Anderson får. Han har denne sesongen på seg til å fjerne all enhver tvil.

Welcome Offer McGregor

Jason Tatum, Boston Celtics (5,6 millioner dollar)
Tatum var tredjevalget i årets draft. Han har fått mye spilletid og tillit etter at stjernespiller Gordon Hayward ble skadet i første periode i første kamp. Tatum har tatt store steg og ser allerede nå ut som en velfungerende NBA-spiller med et “smud” touch rundt kurven og en god evne til å spille bra forsvar. Jeg blir ikke bli overrasket om Tatum velges til “All-Star” i februar.

Kommentar fra Surland-Hansen: Tatum har tatt nivået på en imponerende måte. Skyter nesten 50 % fra 3, noe som var et spørsmålstegn før sesongen. han har et stort potensiale og er selvsagt gull verdt på en rookie-kontrakt.

Tatum Celtics

Power Forward:

David West, Golden State Warriors (2,3 millioner dollar)
West er inne i sin 14. sesong, men er fortsatt et solid tilskudd fra benken for Golden State Warriors. Han har et mid-rangeskudd som «alltid» går inn. Han vet også å spille bra i forsvar. Gjør akkurat det Steve Kerr og resten av Warriors-organisasjonen vil at han skal gjøre når han er på banen, nemlig å sette screens, treffe skudd og spille forsvar. Snitter på imponerende 66.7 % fra gulvet.

Kommentar fra Surland-Hansen: West har de siste sesongene blitt beskyldt for “ring-chasing” etter å ha takket nei til større kontrakter hos mindre lag for å godta veterans minimum hos blant annet Spurs og Warriors. En rutinert spiller som kan sin rolle og bidrar med 15-20 solid minutter fra benken. Absolutt verdt den lave prisen, som jo er det minste et lag kan tilby han.

Giannis Antetokounmpo, Milwaukee Bucks (22,4 millioner dollar)
Sitter på den desidert største kontrakten på listen, men allikevel føles det ut som det kanskje er den beste. Giannis har tatt enorme steg det siste året og er en av NBAs beste spillere for øyeblikket. Når han utvikler et bra trepoengsskudd – hva er da svakhetene hans? Kan spille flere posisjoner og er nesten ustoppelig for øyeblikket. Snitter på 29.5 poeng, 10.5 returer og 55.2 % fra gulvet.

Kommentar fra Surland-Hansen: Han kan spille i alle posisjoner og er fortsatt et stykke unna sitt fulle potensiale. Ydmyk og treningsvillig. Er verdt sin vekt i gull. Det var ingen tvil om Bucks ville forlenge kotrakten før qualifying offer-perioden kom. En morsom spiller jeg gleder meg til å følge videre.

Center:

Clint Capela, Houston Rockets (2,3 millioner dollar)
Sveitseren ble draftet som nummer 25 av Rockets i 2014-draften og har blitt en stor trussel for motstanderne offensivt med Chris Paul og James Harden rundt han. 10+ returer og 10+ poeng i fire av de fem siste kampene, og snitter på 67.1 % fra gulvet, høyest av samtlige spillere i ligaen.

Kommentar fra Surland-Hansen: Capela er på rookie-kontrakt med qualifying-offer som kommer på neste år. Han er Rockets ubestridte førstevalg som center og vil bli bli matchet neste år. Spørsmålet er hva han blir tilbudt? Det kan bli dyrt for klubben totalt sett, spesielt med tanke på om man gir Chris Paul makskontrakt. Men, for tiden er han på en meget god kontrakt i forhold til hva han bidrar med både offensivt og defensivt.

Welcome Offer McGregor

Nikola Jokic, Denver Nuggets (1,4 millioner dollar)
Serberen ble valgt i andre runde i draften 2014 og har vært et skikkelig “steal” for Nuggets. Er 208 centimeter høy, er en god passer, kan treffe på trepoengere og er en av de mest intelligente spillerne i ligaen. Den defensive biten har blitt bedre og han er med i kampen om å bli en All-Star i februar 2018. Snitter på 16.3 poeng, 11.2 returer og 40.9 % fra trepoengslinja. Med Paul Millsap ute i tre måneder, må Jokic ta enda mer ansvar.

Kommentar fra Surland-Hansen: Jokic tjener nesten ingenting av capen i år, og Nuggets har team option på 1,3 millioner dollar neste år, noe de selvsagt gjennomfører. 22-åringen er inkarnasjonen av hva en moderne “Big” er i NBA om dagen – med spilleforståelse som sitt store fortrinn. Han kommer til å bli meget dyr om et par år, så Nuggets har noen avgjørelser å ta i forhold til hvilke spiller man skal satse på rundt Jokic når den tiden kommer.

 

Tags:

Skrevet av: Even Lübeck

banner