Disse NBA-lagene bør sitte stille til trade deadline

Når trade deadline nærmer seg i NBA (i år er det 8.februar, før All Star-helgen), er det mange klubber som desperat gjør et siste forsøk på å komme seg til sluttspill ved å trade til seg en spiller hos en annen klubb, i bytte mot en egen spiller og/eller ofte et draft pick i drafter flere år frem i tid.

Det å trade seg bedre, i håp om å gjøre det bra inn mot sluttspillet og eventuelle finalekamper, er inget nytt. Og ja, Cleveland Cavaliers, noe burde gjøres før 8.februar, om det skal bli en tredje strake finale.

Men hvilke lag mener vi ikke burde trade eller gjøre noe spesielt inn mot trade-deadlinen, og hvorfor? I denne saken tar vi derfor en titt på tre topplag vi mener ikke burde gjøre noen endringer med stallen før trade-deadlinen 8.februar.

Golden State Warriors

Ja, et grusomt tap mot Jazz natt til onsdag norsk tid stod ikke skrevet i boken som Warriors skriver for å vinne NBA-tittelen 2017/18. Likevel mener vi de ikke trenger å være særlig aktive frem til trade-deadlinen, selv om de “bare” har vunnet 40 av 51 kamper.

Hva er det de trenger? Skyting av benken? Der kan Nick Young og Omri Casspi bidra. Giftig forsvarsspill av benken? Andre Iguodala. De har kanskje den dypeste og beste bredden av alle NBA-lag med en David West som treffer og treffer på mid-range skuddene sine, Shaun Livingston som kan skyte over de fleste med sin turn-around jumper, og Andre Iguodala, en spiller som LeBron James ikke akkurat trives mot.

De har vært ryktet til Knicks-center Kyle O´Quinn, som godt kan være en sterk spiller av benken, men de har allerede Zaza Pachulia, Jordan Bell (for øyeblikket skadet, men har vært veldig bra) og Javale McGee som alle kan ikle seg en center-posisjon. Steve Kerr er nok lite interessert i a) trade bort en av disse centerne som alle har bidratt denne sesongen, og b) ikke trade vekk noen centere, men likevel hente inn O´Quinn, som gjør at de har fire rene centere i troppen.

Når de er så dominerende og lagkjemien fungerer så godt, hvorfor endre på noe? Det er en grunn til at Warriors ikke har foretatt seg noe de tre siste trade-deadlinene i februar måned. Og vi blir overrasket om de gjør det i år.

Houston Rockets

Chris Paul og James Harden kommer jo aldri til å fungere fra starten av, sa de fleste amerikanske journalistene og speiderne.

Å joda, det har det gjort. Begge spillerne er glade i å holde i ballen, men Paul er innforstått med at Harden er den store stjernen i Houston. De har utfylt hverandre godt, og fått god hjelp av både benkspillerne og starterne Clint Capela, Ryan Anderson og Trevor Ariza. I tillegg har ikke Rockets hatt det samme problemet i år som tidligere – når Harden sitter, kollapser det fordi deres store stjerne mangler.

Trener Mike D´Antonio har vært smart med spilletiden til begge spillerne, noe vi ser igjen nå: Harden og Paul starter kampene sammen, før Paul bytter med Eric Gordon etter rundt halvspilt første quarter. Når andre quarter starter, er Paul inne, mens Harden er på benken. Med syv-åtte minutter igjen av andre quarter er Paul og Harden inne sammen, og avslutter ofte omgangen sammen. Slik er det i andre omgang og, og det gjør at Rockets til en hver tid har en verdensklassespiller på banen, noe som gjør at de ikke sliter voldsomt når en av de hviler.

Luc Mbah a Moute og PJ Tucker har vært veldig bra av benken, mens Gerald Green har vært et friskt pust i et lag som elsker å skyte trepoengere. Vi ser ikke helt hvem som skal inn og forsterke dette laget om Rockets må gi fra seg noen spillere, for samtlige av spillerne som er på parketten for Rockets hver kamp, bidrar med sitt. Og det gjenspeiler seg i tabellposisjonen – 2.plass, kun bak Warriors. Harden og Paul har begge slitt med skader, men når de spiller sammen scorer Rockets rundt 120 poeng per kamp. Det er rimelig ellevilt, og de trenger tid til å bygge kjemi sammen før sluttspillet. Derfor tror vi at Rockets holder seg i ro før trade-deadlinen.

Boston Celtics

Mange, inkludert undertegnede, tenkte at dette aldri kunne gå for Celtics etter at Gordon Hayward, sommerens store «free transfer»-signering ble skadet etter rundt fem minutter av første seriekamp i midten av oktober. Hvordan skulle de nå klare seg mot Cavaliers, Rockets, OKC og Warriors?

Vi spoler frem til slutten av januar, og ser at rekorden mot disse lagene er 5-3. Spesielt den siste kampen mot Warriors 25.januar i Oracle Arena, var en skikkelig rysare mellom to av ligaens beste lag. Celtics spilte en svært god kamp, anført av Kyrie Irving med 37 poeng, men røk på tampen og tapte 105-109. Likevel viste det at Warriors så absolutt ikke er uslåelige, og at Celtics virkelig kan hamle mot de beste lagene i vest. De knuste Cavaliers i desember og har sett veldig sterke ut de siste månedene, og leder for øyeblikket øst.

Syntes det er vanskelig å se hva de skal trade seg til, for både førstefemmeren og benkspillerne har vært gode for Celtics så langt. Jayson Tatum har tatt store steg siden Hayward-skaden, mens Terry Rozier, Daniel Theis og Marcus Morris har bidratt med poeng, returer, trepoengsskyting og bra forsvar når Irving, Al Horford og Jaylen Brown har hvilt på benken.

I tillegg snakker ofte nye spillere om at det er vanskelig å komme inn i et system, og det er bare å se til Cleveland Cavaliers for å få bekreftet det. Isaiah Thomas har ikke funnet seg til rette i dette Cavs-mannskapet siden han kom tilbake i starten av januar etter å ha sittet ute de første tre månedene av sesongen. Har Celtics råd til å trade til seg superstjerner før trade-deadlinen i starten av februar? Nei, sier vi. Vi mener derfor at Celtics fort gjør seg best tjent av å holde seg rolig frem til All Star-helgen.

Tags:

Skrevet av: Even Lübeck

banner