Nå forsvinner Coutinho fra Liverpool

Med Neymar sin overgang fra Barcelona til PSG i boks starter nå katalanerne jakten på en erstatter. Mye tyder på at den spilleren heter Philippe Coutinho, kommer fra Brasil og spiller for Liverpool.

Medaljer definerer en karriere

Liverpool sin største stjerne har etter flere gode sesonger vist at han nå er klar for større oppgaver enn de han møter i Liverpool. På døren banker de spanske gigantene Barcelona. Et lag som kan lokke med et behageligere klima, et språk nærmere morsmålet, men viktigst; reelle muligheter til å vinne noe.

For hos Liverpool har det vært magert med pokalfangst de siste årene, og en spiller av Coutinho sitt kaliber fortjener medaljer rundt halsen. I Liverpool-karrieren har det kun blitt nesten for brasilianeren. Nærmest kom han, og resten av Liverpool-laget, med andreplassen i ligaen sesongen 2013/14. Det så lenge ut som De røde skulle vinne pokalen, men så gikk kapteinen på snørra og gulldrømmen braste.  Dermed endte det med å bli en «nesten-sesong» for De røde fra Merseyside.

I 2015/16 ble det to tapte finaler og igjen nesten for Pool. Laget spilte seg helt til den siste kampen i både Europa League og Ligacupen, men til slutt ble de et nummer for små i begge oppgjør. Etter endt spillerkarriere er det ingen som vil huske tapte finaler. Suksess måles i kun en ting; medaljer. For en spiller i ypperste verdensklasse holder det ikke å være i en «nesten-klubb» som hvert annet år «nesten» lykkes.

Fargen i et tidvis grått Liverpool

Helt siden overgangen fra Inter har den brasilianske ballmagikeren vært en åpenbaring for Liverpool. Tidvis har han vært det eneste lysglimtet i et grått og kjedelig lag. Brasilianeren har tjent klubben godt i sin tid på Merseyside, men med flørten fra Barcelona er tiden inne for at Liverpool tilbakebetaler tjenesten ved å la Coutinho få reise sørover.

En spiller med Coutinho sitt talent fortjener nemlig muligheten til å kjempe om ligatitler og troféet i Champions League. Selv om Liverpool har tatt steg under Jürgen Klopp er det likevel ikke til å stikke under en stol at de er langt fra det nivået som Barcelona besitter.

Siden Coutinho kom til Liverpool i januar 2013 har Barcelona høstet troféer som gress. Av store titler har de vunnet La Liga tre ganger, den spanske cupen tre ganger og Champions League én gang. I tillegg har de også vunnet supercupen i Spania to ganger, VM for klubblag én gang og UEFA sin supercup én gang.

Det er en imponerende rekke resultater, men troféer vinner ikke seg selv. Barcelona har en spillertropp som er av et helt annet kaliber enn hva tilfellet er for Liverpool. Troppen til katalanerne er spekket med verdensstjerner. Gallionsfigurene er Coutinho sine potensielle angrepsmakkere, Luis Suarez og Lionel Messi. Det finnes ikke en spiller med hånden på hjertet som kan si at han ikke ønsker å spille på lag med den fryktinngytende angrepsduoen. Ei heller Coutinho.

Ikke råd til å si nei

Med lommene fulle av euro kan den spanske storklubben legge nok sedler på bordet til at Liverpool faktisk ikke har råd til å takke nei. Det må sies å være et ironisk scenario etter all den tid Liverpool selv har mislykkes i sin jakt på Naby Keita. Til tross for gigantiske bud sendt i retning Tyskland har de ikke fått tilslag på spilleren fra Guinea.

For sannheten er at situasjonen til Liverpool og RB Leipzig er totalt forskjellige. Liverpool sine eiere FSG, med John W. Henry i spissen, har aldri lagt skul på at de ser på Liverpool som et business-prosjekt. De skal tjene penger, og bygge opp verdi, ved å selge når de må. Leipzig har ikke det kravet. Med Red Bull-konsernet i ryggen har de uante midler. For de er markedsverdien av å komme til Champions League, og gjøre det godt der, langt større enn verdien av et salg av Naby Keita.

Det gjør at forutsetningene for de to klubbene er vidt forskjellige. For selv om Liverpool-manager Jürgen Klopp gjentatte ganger har hevdet at gullkalven Coutinho ikke er til salgs kan eierne sørge for at pipa får en annen lyd.

Historien har vist igjen og igjen at for spillere fra Sør-Amerika finnes det ikke en større drøm enn å spille for en av de to toppklubbene i Spania. Coutinho kommer garantert til å legge press på styret i Liverpool om å la en overgang gå igjennom hvis Barcelona opprettholder interessen. Da skal det bli vanskelig for Liverpool å holde på brasilianeren.

Coutinho er på det perfekte tidspunktet i karrieren til å ta steget videre. Nå gjelder det kun for klubbene å bli enige om pris.

Comments

comments

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner