Mønsterbruket Stabæk

Oddsetternes tabelltips Eliteserien 2018: Stabæk på 12.plass.

Anders Trondsen, Morten Thorsby, Birger Meling, Vegar Eggen Hedenstad, Jørgen Skjelvik, Thomas Rogne, Bjørnar Holmvik, Herman Stengel, Luc Kassi, Mande Sayouba, Mikkel Diskerud, Ola Kamara. Ikke alle har slått gjennom i Stabæk, men listen over spillere som de siste ti årene har gått fra Stabæks reservelag til å bli profiler i norsk fotball er imponerende. Og det er absolutt ingen grunn til å tro at det skal ta slutt nå. Tvert i mot, skriver NordicBets fotballekspert Jørgen Tjærnås i sin blogg, der han hyller mønsterbruket Stabæk fotball.

Stabæk er historien om guttegjengen som rykket opp til Eliteserien i 1995, som vant cupen i 1998 og ikke minst vant Eliteserien i 2008 med stjernegalleriet. Det er også historien om å drømme stort, drømme om «Blue Dream Arena» og Champions League-fotball på blått kunstgress. Men som i realiteten ble et mareritt i form av pengesluket Telenor Arena, som igjen bidro til at klubben gikk ut i økonomisk uføre.

Jørgen Skjelvik er en av spillerne som har kommet opp gjennom Stabæk-systemet. I dag spiller midtstopperen for LA Galaxy i MLS og er fast på landslaget.

Derfor er det lett å glemme solskinnshistorien om Stabæk Fotball, guttegjengen som nå også er et av Norges beste kvinnelag. Stabæk handler også om suksesshistorien med å forstre frem unge talenter på løpende bånd, i tett samarbeid med NTG siden 2009.

Totalt kan samarbeidet Stabæk/NTG vise til ni spillere som har fått a-landskamper, 43 med u-landskamper og 36 som har A-kamper for Stabæk. Intet annet enn imponerende.

Se opp for disse i 2018

Fotballekspert Jørgen Tjærnås har listet opp en rekke spillere som enten har fått eller vil få sitt gjennombrudd denne sesongen.

 * I fjor var Hugo Vetlesen en åpenbaring for Stabæk. Den kreative midtbanespilleren, som utrolig nok ikke kom med i G17-landslagstroppen til EM, var så god at Stabæk skal ha mottatt bud på tosifret antall millioner kroner i vinter. Men Vetlesen virker å ha hodet på rett plass, og valgte etter dialog med klubben å bli værende på Nadderud.

* Legg også til Andreas Hanche-Olsen og Jeppe Moe, som sømløst er løftet opp fra eget juniorlag, via spill for andrelaget, og til å bli selvskrevne, lokale brikker på laget. Nå kommer neste generasjon.

* Se først og fremst opp for Ola Brynhildsen. Den kjappe angriperen fikk fem seriekamper på slutten av 2017-sesongen, noe som ga mål både borte mot Odd og hjemme mot Sogndal. I vinter har han sett ut en YouTube-video satt på 1.5 ganger normal hastighet. Fem mål på fire kamper, sjanseskapende, bevegelig og klok. Brynhildsen har så langt vært vinterens spiller i norsk fotball (noe som rett nok ikke betyr all verden når alvoret starter i mars), og har alle muligheter til å bli en hit i år.

* Også Tobias Børkeeiet, som er oppvokst en langpasning fra Nadderud og aldri har spilt for en annen klubb, som fort hadde fått en rolle dypt på midtbanen om serien startet i morgen. En fysisk solid spiller som også kan brukes som midtstopper, og som har sett solid ut når han har fått sjansen i vinter.

* Emil Bohinen, sønn av Lars, fikk tre korte innhopp i fjor, og den kreative midtbanespilleren kan få mer spilletid i år – men må kjempe mot Vetlesen og nesten like unge John Hou Sæter.

* Breddeholder Morten Renå Olsen er en annen spiller som fort får spilletid i år, men må først og fremst utkonkurrere et par år eldre Jeppe Moe da.

* Både midtstopper Nicolas Pignatel fra Lommedalen og spissen Herman Geelmuyden er to av de mest spennende ungguttene vi har her til lands, og begge 2002-modellene er allerede en del av a-lagstroppen.

Les hele Jørgen Tjernås sitt blogginnlegg her.

Kamp om å overleve?

Hva kan vi så forvente av Stabæk denne sesongen? Med så mange unge spillere, er det ventet at laget igjen vil variere. Med en svak sesongstart, kan det bli en kamp om å unngå nedrykk, men Stabæk virker å gjøre slik tips til skamme år på år. Oddsetterne har satt laget til 12.plass, på nivå med Haugesund på plassen over. Forhåndsoddsene tilsier at det er fire lag som holdes klart lavere enn bæringene, som selvfølgelig ønsker å sikte høyere enn 12.plass denne sesongen.

Stabæk Fotball

9.plass i fjor. Seriemester i 2008. Cupmester i 1998.

Spillere inn:
Simen Lillevik (Kongsvinger, lån avsluttet)
Abdul-Basit Agouda (Strømsgodset)
Nicolas Pignatel-Jenssen (egen juniorstall)
Steinar Strømnes (Strømmen)

Spillere ut:
Morten Morrisbak Skjønsberg (lagt opp)
Ahmed El Amrani (kontrakt avsluttet)
Tortol Lumanza (Osmanlispor)
Sebastian Pedersen (Strømsgodset)
Sindre Mauritz-Hansen (Strømmen, lån)
Alex Nimely (FC Honka)
Jacob Tredal (Asker)

Slik ender Eliteserien 2018

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7. Odd  Odds magiske åpning: «– Gi meg oksygen, Egil!»
8. Start – «– Der og da var jeg sikker på at vi snøt Start for gull»
9. Tromsø – «- Han er Norges svar på Pep Guardiola.»
10. Lillestrøm – Ingen vil slå LSK på dette i 2018
11. Haugesund – VIF-legenden skrev egentlig under for en annen klubb
12. Stabæk – 100 i odds
13.
14.
15.
16.

Basert på oddslistene hos NordicBet.com. Nytt lag presenteres hver dag til og med fredag 10.mars.

 

Tags:

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner