Manchester United vinner Premier League!

Kanskje. Vi kan jo ikke være helt sikre, men det er i hvert fall mye som tyder på at Mourinhos andre forsøk blir lystigere for United-fansen.

Få ting er sikkert i fotball. Det er vel derfor vi elsker denne deilige sporten. Vi lovpriser dens uforutsigbarhet, dens tidvis hjerteskjærende svingninger og dens opp- og nedturer. For en fotballsupporter kan de følelsesmessige svingningene bli så ekstreme at et strikkhopp fra Eiffeltårnet blir en middels emosjonell utfordring i forhold. Det er dog noen få sannheter som er meislet inn i selve grunnfjellet av fotballen: En av de er at José Mourinho vinner ligatitler. Og José Mourinho vinner ligatitler i sesong nummer to. Alltid.

Etter regnet kommer sola

I hans første sesong med Manchester United har vi sett en ny Mourinho. Det stupende humøret fra fiaskosesongen i Chelsea har blitt verre, og det er langt mellom smilene hos den tidligere så energiske portugiseren. Tidligere hadde José alltid et glimt i øyet når han kom med tirader og syrlige kommentarer, men det glimtet har de siste årene forsvunnet. Det, kombinert med varierende resultater og surmuling grunnet hans pragmatiske og resultatorienterte fotball, har resultert i at flere med hjerte for United har mistet troen på mannen som av mange – både supportere og eksperter – har blitt sett på som verdens beste manager.

Dersom du er en United-supporter som tørster etter en annen, og kanskje mer offensivt anlagt, type fotball vil ikke resten av denne artikkelen nødvendigvis være til hjelp. Er du derimot en supporter som setter pris på god fotball, og den eneste forutsetningen for “god fotball” er at Manchester United vinner, bør du lese videre.

På søndag slukkes flomlysene for Premier League 2016/2017 – José Mourinhos første sesong som skipper, los og styrmann på ”MS Manchester United”. Kampen om den viktige fjerdeplassen ble ofret for å prioritere Europa League. Vinnes ikke den finalen vil sesongen ha vært en fiasko. Sjetteplass i ligaen holder ikke for en storhet som de røde djevlene, men vi skal nå se litt lengre frem. Vi skal se mot 2017/2018.

Har jeg en krystallkule, eller tror jeg at jeg kan se fremtiden i kaffegrut? Nei.

Vil de neste avsnittene gi deg fasit på Uniteds kommende sesong? Nei.

Men, ved å se på grepene han har tatt og resultatene han har oppnådd i sine tidligere klubber, kan vi danne oss et vagt bilde av hvordan sesongen KAN komme til å utarte seg. Det er ikke eksakt vitenskap, men det gøyal ”nerding” basert på Mourinhos historie som trener.

Spillere

Manchester United spyttet ut penger for Paul Pogba forrige sommer, og alt tilsier at pengepumpa skal gå på full guffe også den kommende sommeren. Mourinho er nemlig glad i å fornye stallen før han gyver løs på sesong nummer to. Han kvitter seg med mye, og henter desto mer. Stjernespillere som Zlatan Ibrahimovich (Inter), David Luiz (Chelsea) og Ashley Cole (Chelsea) ble alle i sin tid solgt, eller frigitt, av Mourinho før andre sesong på sidelinjen. Han vegrer seg altså ikke for å sende store navn på døren når tiden er moden. Portugiseren vil altså, tilsynelatende, ikke ha nevneverdige problemer med å be kaptein Wayne Rooney pakke gymbaggen og forlate Old Trafford.

Det mest i øyenfallende er likevel hans teft til å hente minst en spiller som blir, på en eller annen måte, viktig for klubben. Den teften demonstrerte han med å hente Benni McCarthy til Porto før sesongen 2003/2004. Sør-afrikaneren gikk hen og ble klubbens toppscorer.

Til Chelsea fikk han inn Michael Essien, som i de påfølgende årene tjente klubben på formidabelt vis. Videre har han hentet inn viktige spillere som Raphael Varane til Real Madrid, og trekløveret Fabregas, Diego Costa og Nemanja Matic til Chelsea under sin andre regjeringstid på Stamford Bridge. Det kan også nevnes at han i sin andre (andre) sesong i Chelsea også hentet Thibaut Courtois hjem fra lån, og gjorde han til førstekeeper.

Det beste eksemplet på hans evne til å hente de avgjørende spillerne finner vi likevel fra hans tid i Inter. Før sesongen 2009/2010 solgte han nevnte Zlatan, i tillegg kvittet han seg med etablerte navn som Hernan Crespo, Julio Cruz og den uforløste juvelen Adriano.

Inn kom blant andre Samuel Eto’o, Wesley Sneijder og Diego Milito. Alle ble spillere som var helt avgjørende for Inters fantastiske sesong hvor de sikret seg både ligagull, cupgull og ikke minst Champions League-trofeet. I finalen mot Bayern Munchen startet ikke mindre enn fem spillere som Mourinho hentet før sesongen, og Diego Milito scoret begge målene i 2-0-seieren. Det får man kalle valuta for pengene og teft på overgangsmarkedet!

Trofé-garantisten

Smak litt på denne: på fem ”sesong nummer to” fordelt på fire ulike klubber har Mourinho tatt fem ligagull. Mourinho vinner alltid serien i sin andre sesong i klubben. For å sukre det hele ytterligere kan vi slenge på at han i sesong nummer to med både Porto og Inter også vant Champions League, i tillegg til noen hjemlige cuper. Den statistikken skulle tilsi at staben på Old Trafford kan begynne å snekre nye hyller i premieskapet.

Skal vi tro Mourinhos statistikk kan vi altså dele ut Premier League-trofeet for sesongen 2017/18 før sesongen har startet. Heldigvis er det ikke helt slik. Til det består fotball av alt for mange variabler. Og takk for det. Noe som derimot virker sikkert er at Mourinho, og Manchester United, kommer til å bite hardere fra seg enn hva de har gjort denne sesongen. Det trenger man ingen spåkule for å forutse!

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: paris

banner