Toppkampen: Historiene som skremmer Manchester City

  • Home
  • Fotball
  • Toppkampen: Historiene som skremmer Manchester City

Etter seieren mot byrival Manchester United forrige helg virker det å være opplest og vedtatt at ligagullet havner på Etihad denne sesongen. Dog har større ledelser blitt rotet bort tidligere, så før toppkampen mot Tottenham er Pep Guardiola og Manchester City nødt til å vokte seg vel. Gullet kan nemlig ryke for de lyseblå.

Serieleder Manchester City tar imot forrige sesongs sølvvinner Tottenham til storoppgjør på lørdag. Guardiolas menn har sett skrekkelig gode ut denne sesongen, og hjemme på Etihad har de kun gått glipp av to poeng. Dette skjedde i åpningen mot Everton. Siden har de vunnet kamp etter kamp, og kan skilte med ti strake hjemmeseire i alle konkurranser. Foruten overbevisende 5-0 over Liverpool, 3-1 over Arsenal og 7-2 over Stoke er også tette kamper vunnet. Og de vinner kamper, slik et mesterlag skal gjøre, selv på dager spillet ikke sitter helt som det skal. Som da Raheem Sterling satte inn 2-1 seks minutter inn i overtiden mot Southampton for noen uker siden. Og da man snudde 0-1 til pause mot West Ham til 2-1 og seier. På bortebane har det om mulig gått enda bedre, med ni seiere på ni kamper.

David Silva og Manchester City har fått mye å juble for så langt denne sesongen.

David Silva og Manchester City flyr høyt om dagen. Mot Tottenham må de holde fokus om de skal ta nye tre poeng.

Manchester City ser uforskammet sterke ut, mens de i Tottenham møter et lag som ikke helt har innfridd forventningene så langt denne sesongen. Etter 17 runder har de sanket like mange poeng som Burnley og befinner seg på en 4.plass, syv poeng bak 2.plass Manchester United. Dette er ikke i nærheten av godt nok for et Spurs som før sesongen drømte om nok en sesong helt i toppen. Slik har det ikke utviklet seg, og ligagullet kan man se langt etter. Med mindre historien gjentar seg, nok en solid ledelse skusles bort og ligagullet glipper for Manchester City.


I et intervju gitt til BBC avviser Pep Guardiola at de allerede har startet gullfesten i Manchester.

– Enkelte tror kanskje at vi har vunnet ligaen allerede. Men det tror ikke jeg, forteller han.

Og godt er det, for det er fortsatt mange kamper som skal spilles.

Kampen spilles klokken 18:30 lørdag 16.desember og kan ses på TV 2 Sport Premium.

Hovmod står for fall

Manchester City har, med sin sesongstart, hatt den beste starten noensinne i den øverste divisjonen i England. Lørdagens motstander hadde den tidligere rekorden, med 15 seiere og én uavgjort på de 16 første. City gjorde det samme, men med bedre målforskjell, og da de moste Swansea 4-0 borte i Wales satte de ny rekord. Før helgens runde har de en luke ned til Manchester United som teller hele elleve poeng. Det virker selvfølgelig nærmest umulig å rote bort en slik ledelse, men hovmod har falt før.

Kevin Keegans Newcastle tok Premier League med storm i 1996 og tok kommandoen i kampen om ligatittelen allerede fra første spark på ballen. Spillere som Peter Beardsley, Les Ferdinand og David Ginola forbløffet hele balløya, og på det meste hadde Newcastle en tolv poeng stor luke ned til forfølgerne. Det som skjedde resten av sesongen sjokkerte såpass at det har fått tilnavnet ”The Meltdown”.

Newcastle fikk skjelven, gikk glipp av 13 poeng på de siste ti kampene og Manchester United snek seg forbi og snappet seriegullet.

En fortvilt Kevin Keegan på Newcastle-benken under "The Meltdown".

Manager Kevin Keegan skjønte ikke stort av hva som foregikk under “The Meltdown” da hans Newcastle rotet bort en ledelse på elleve poeng i Premier League.

Nevnte Manchester United har også rotet bort en luke av en viss størrelse, dog var den kun på seks poeng. Dette skjedde i 1991/92-sesongen, den siste sesongen før Premier League så dagens lys. Den gang var det Leeds som snek seg forbi på oppløpet og kunne juble for ligagull.

Selv Manchester City selv er heller ikke ufeilbarlige, tilbake i 1972 hadde de på det meste en luke på fem poeng. Fem poeng høres ikke mye ut, men på denne tiden var det bare to poeng for seier, så helt ubetydelig var det ikke. På grunn av det som er omtalt som en dårlig balansert tropp havnet Manchester City på 4.plass den sesongen, et usselt poeng bak ligavinner Derby.

Store ledelser kan rotes bort, og første steg på veien mot å sikre tittelen for Manchester City er seier mot Tottenham på Etihad. Det blir neppe en enkel oppgave.

Guardiola vs. Pochettino

Det er ikke bare to av ligaens beste lag som møtes til kamp på lørdag, det er også to av de aller beste trenerne i Premier League, for ikke å si verden. Mens Pep Guardiola har vunnet det som vinnes kan i Barcelona og Bayern München har Mauricio Pochettino tatt bakveien til toppen, via Espanyol og Southampton.

To karismatiske trenere i aksjon på sidelinjen da Tottenham vant 2-0 i oktober i fjor.

Guardiola har stort sett trukket det lengste strået i oppgjørene mot Pochettino. Her pekes og viftes det i kampen der Tottenham slo City 2-0 forrige sesong.

De møttes ni ganger i spansk fotball før de møttes igjen på britisk jord forrige sesong. I Spania har Guardiola naturlig nok hatt overtaket på sitt argentinske motstykke, men i Premier League har han til gode å slå Pochettino. Forrige sesong noterte Tottenham seg for én seier og en uavgjort mot de lyseblå.

The Harry Kane Team

Denne kampen oser formelig av toppkamp, og etter Guardiolas sleivete kommentar i oktober har bålet bare vokst seg større. At Guardiola omtalte hans Spurs som The Harry Kane Team falt ikke i god jord hos Pochettino, og argentineren hevdet at Guardiola ”sliter med å være en gentleman” etter seire, og at han burde benyttet landslagspausen i oktober til å be om unnskyldning.

Nettopp denne bemerkningen, og den omtalte Harry Kane, kan bli Manchester Citys undergang på lørdag. Kane er nemlig i flott form, og har scoret på bestilling de siste kampene. Han er dog ikke like alene som Guardiola først har trodd, for av Kanes lagkamerater er det flere som har funnet ut hvor målet står. For Christian Eriksen og Son Heung-Min har det løsnet litt de siste kampene, og det ser ut til å gå mot bedre tider for Spurs etter en periode med tap for både Arsenal og Leicester.

Harry Kane scorer på bestilling om dagen. Her fra 5-1-seieren over Stoke der han nettet to ganger.

Harry Kane har fått fart på sakene den siste tiden. Her setter han inn 3-0 mot Stoke tidligere i desember.

For Guardiola og City sin del handler denne kampen om å virkelig sette skapet på plass. Vinner de mot Spurs vil de ha tatt et kjempesteg i retning ligagullet. Om Pochettino og Tottenham tar med seg en ekstra fandenivoldskhet til Etihad har de gode muligheter til å ta med seg poeng hjem til London, og da kan luken ned til Manchester United potensielt krympe til åtte poeng. Kanskje kan det sette i gang en ny ”Meltdown” i den engelske toppdivisjonen.

Gullklumper på rekke og rad

At det ligger til rette for en innholdsrik kamp med nerve er det liten tvil om, og en fotballkamp har jo som kjent potensiale til å være innholdsrik på flere plan.

Hos vår foretrukne spilleverandør, Betsafe, er det flere gode spill på denne kampen. Her blinker vi ut de spillene vi finner mest interessante.

Begge lagene scorer
Ja – 1.57 i odds

Manchester City er ligaens mestscorende så langt, med 52 mål. Tottenham scoret flest forrige sesong, men har ikke helt klart å følge opp den. Allikevel har de scoret en hel del, og har rundet 30. De lyseblå fra Manchester har scoret tolv mål på sine siste fem i ligaen, og er målfarlige uansett hvor de spiller. Er skjenket med luksusproblemet Agüero/Gabriel Jesus, der den ene scorer om den andre tar pause. Dessuten har de Kevin de Bruyne, David Silva og Raheem Sterling som produserer målpoeng i fleng. At Manchester City går målløse av banen i denne kampen fremstår som utopi.

Tottenham har som nevnt ikke startet helt etter planen, men de har fått veldig sving på sakene i det siste, der APOEL og Stoke er slått henholdsvis 3-0 og 5-1. Selv om City har sett fryktinngytende ut er de slett ikke helt tette bakover, noe baklengs i åtte av de ti siste kampene vitner om. Med to lag som ønsker å angripe bør dette resultere i minst ett mål til hvert av lagene.

Scorer mål
Son Heung-Min – 4.00 i odds

Angriperen fra Sør-Korea har scoret fem mål i Premier League så langt denne sesongen, der tre av de har kommet i desember. Scoret også i seieren mot APOEL i siste gruppespillkamp i Champions League tidligere i måneden, og virker å ha ting på stell inn mot jul. Om Manchester City blir for opptatt av å holde Kane unna målet kan det åpne seg muligheter for Son, og da kan den fort sitte i kassa.

Seiersmargin
Hjemmelaget vinner med ett mål – 3.60 i odds

Vertskapet er et bedre lag enn Tottenham om dagen, både på papiret og i praksis. Dette gjenspeiles i den forholdsvis lave oddsen på hjemmeseier (1.55). Spiller man derimot på at Manchester City vinner med ett mål får man langt hyggeligere odds. De fire siste ligakampene har endt med 2-1-seier til City, og selv om dette blir en kamp til døra er ettmålsseier til hjemmelaget godt innenfor rekkevidde. En odds på 3.60 på at City tar en knepen seier er høyst respektabelt og vel verdt et forsøk.

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Niclas Kjøde

Niclas elsker fotball, og fotball elsker Niclas. Det er i alle fall det Niclas sier til seg selv for å legitimere all den tiden han bruker på fotball. Øvrige idretter følges også, om fotball ikke er å oppdrive.

banner