Lukerativ kamp om spill i Premier League

Tekst av: Niclas Kjøde

Mandag 29.mai braker det løs; Huddersfield og Reading skal måle krefter på Wembley. Vinneren rykker opp til det gode selskap i England; Premier League.
Det betyr ikke bare toppkamper med Chelsea, Manchester United og de andre storlagene, men også en meget hyggelig sum inn på konto. Laget som stikker av med seieren stikker nemlig av med en enorm pengesekk.

I år er opprykket verdt minst 170 millioner pund. Og hvor mye er dette i norske kroner spør du? Intet mindre enn 1,966 milliarder. En hel del grunker der altså. For å sette dette i perspektiv har vi i Toppkamp børstet støvet av en gammel følgesvenn, kalkulatoren. Men først, noen strofer historie og fakta som kaster lys over hvor de enorme pengesummene kommer fra.

Spill i Premier League ble enda mer lukrativt før inneværende sesong, da signerte ligaen en ny TV-avtale som sikret enda mer penger i kassa. Denne summen fordeles så til klubbene, alt etter hvor mange TV-kamper klubben ender opp med og hvor klubben havner på tabellen. Det snakkes ofte om at klubbene i Premier League har fått større finansielle muskler de siste årene, og det med rette. Gevinsten for opprykk i 2015/16 var lik som i år, men rykket man opp i 2014/15 var summen ”bare” 130 millioner pund. Om man går helt tilbake til 2006 var opprykk til Premier League kun verdt 40 millioner pund, til sammenligning ikke mer enn 472 millioner NOK.

2 milliarder er mye penger, men det er kanskje vanskelig å se for seg hvor mye. Vi har derfor oversatt summene til noe pengene kan brukes til om du ikke har et sluk formet som en fotballklubb du kan putte de i. Snikksnakk til side, her er Toppkamp-redaksjonens forslag til hva man kan bruke 2 milliarder norske kroner på.

Dette kan du kjøpe for 2 milliarder kroner!

– 17.mai er unnagjort for i år, og i år som tidligere år er heliumballonger populære blant den oppvoksende generasjon. En heliumballong koster omtrent 100kr per stykk, og har du 2 milliarder, vel, da kan du klaske til og kjøpe 20 millioner slike. Det skulle gi nok løftekraft til å heve 46 666 afrikanske elefanter opp fra jordas overflate. Og det skulle gi 46 666 veldig fornøyde elefanter, da elefanter er et av dyrene i verden som ikke kan hoppe.

– Fotball spilles tradisjonelt med skotøy på bena, og de beste vil ha det beste. Nike Mercurial Superfly V AG-Pro går for å være en av de bedre fotballskoene, er du av de som ikke klarer vente på salget får du 689 655 par. Det er nok til å gi alle 375 000 aktive fotballspillere i Norge (tall fra 2014) ett par. De beste kan få to.

– På sko er det lisser, men ikke alle lisser er skolisser. Blant annet finnes det lakrislisser, et herlig stykke godteri. Investerer du dine 2 milliarder i slike sitter du med 1 million kilometer lakrisliss. Dette er nok til å runde ekvator 25 ganger!

– Mange mener fotball er best med øl og pizza, og med dine milliarder kan du kjøpe enten 16 666 666 halvlitere på Aker Brygge, eller 50 millioner Pizza Grandiosa. Eventuelt kan du investere i både øl og pizza, invitere alle du kjenner og sette Åge Aleksandersens ”Fire pils og en pizza” på repeat og la festen dure og gå i flere uker.

– Nordmenn er glade i fest og moro, og er det en ekstra flott anledning er det mange som ikler seg bunad. Skulle det friste er det ikke verre enn at du får 66 666 bunader, med sølv, stakk og det hele i bytte for alle pengene.

– Det spilles som kjent fotball i Norge også, og legger man til grunn at landets beste lag, Rosenborg Ballklubb, i sitt årsoppgjør for 2016 hadde en samlet egenkapital og gjeld på 225 millioner, har man fint råd til alle klubbene i Eliteserien. Du ville til og med hatt penger til gode.

– Er du av de som er glad i høy fart kan det opplyses om at 2 milliarder kroner gir deg 64,5 stk. Bugatti Veyron. Det med alt av moms og tøysete norske avgifter inkludert selvsagt. I stedet for å kjøpe en halv bil er det kanskje en god idé å spare de siste pengene til drivstoff.

– Skulle du plutselig snuble over en fotballklubb med behov for forsterkninger på midtbanen kan du velge å svi av alle pengene dine på Paul Pogba. To ganger. Og da har du sikkert råd til en av brødrene hans i tillegg. Særlig bedre kan vel ikke penger brukes.

– Om ingen av de ovennevnte punkter trigger kjøpelysten er du mest sannsynlig en kvinne som har forvillet deg inn på denne saken. Frykt ei, vårt siste punkt bør vekke interesse hos begge kjønn. Hva med en privatkonsert med Beyoncé? Hva med 100 privatkonserter med Beyoncé? 100 privatkonserter er nemlig det du får for 2 milliarder kroner. Disse kan du bruke til å feire alle livets store begivenheter. Bursdag? Konsert. Bryllup? Konsert. Dåp? Konsert. Våknet før vekkerklokka ringte? Konsert. Lakrislisser og Grandiosa på tilbud? Konsert. Fast avføring tre dager på rad? Konsert, konsert, konsert.

La oss håpe at dette har gitt deg en forståelse for hvor mye penger 2 milliarder norske kroner er, og at du med dette er bedre rustet til å fatte hvilke enrome summer det spilles om på mandag.

Hva hadde du gått for?

Comments

comments

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner