Kjempen Leeds våkner fra dvalen

Leeds United Burnley

Det er fjorten år siden Leeds United rykket ned fra Englands øverste divisjon, og siden den gang har det vært langt mellom høydepunktene for Yorkshire-klubben. Økonomiske problemer, administrativt kaos, utallige managere og ikke minst dårlige resultater har vært en rød tråd for den gamle storheten i lang tid, men har Leeds endelig funnet saksen som kan kutte denne tråden og føre dem tilbake til en ny storhetstid?

I fotball-Englands skyggedal

Det er lenge siden ”Dirty Leeds” herjet på 60- og 70-tallet under Don Revie, men vi skal ikke lenger tilbake enn tidlig 2000-tallet før Leeds slo godt fra seg i både hjemlig serie og i Europa. I 2000/01-sesongen var de i semifinalen i Champions League hvor de røk ut mot Valencia og året etter var de topp fem i Premier League for femte året på rad. Så begynte problemene. Laget rykket ned i 2003/04-sesongen og hadde store økonomiske problemer med en gjeld på om lag 100 millioner pund. Hjemmebanen, Elland Road, ble solgt for å holde hodet over vannet, men før nest siste serierunde i 2007 satte Leeds seg under administrasjon med en daværende gjeld på rundt 35 millioner pund. Dette ga automatisk 10 minuspoeng, noe som førte dem helt nederst på tabellen og nedrykket fra The Championship var et faktum. Det var helsvart for den tradisjonsrike klubben. Leeds ble på Englands tredje øverste nivå i tre sesonger før de rykket opp igjen i 2009/10-sesongen, mye takket være trener Simon Grayson og stjerneskuddet Jermaine Beckford. Et håp var tent i Leeds igjen, men The Championship skulle bli alt annet enn et springbrett for de hvite.

Vladimir Smicer blir taklet hardt av Leeds’ Eirik Bakke en vårdag i 2000 – da alt så rosenrødt ut på Elland Road.

Finansverdens kasteball

Tidligere Chelsea-eier, Ken Bates fikk full kontroll over Leeds United da han i 2011 kjøpte klubben tilbake fra KPMG (administrator) for ca. 1,5 millioner pund, da klubben ble regnet som gjeldfri. Bates hadde siden 2005 hatt en 50% eierandel men fikk nå styre skuta fullt og helt, noe som var svært upopulært blant store deler av Leeds-fansen. Bates ble sett på som en gjerrig eier som heller ville selge spillere enn å kjøpe dem, noe det ikke ble et spesielt godt lag av. I november 2012 solgte Ken Bates seg ut av klubben og GFH Capital, et privat investorselskap basert i Dubai, tok over kontrollen. Det tok ikke mer enn halvannet år før Leeds igjen gjennomgikk et eierskifte da GFH Capital solgte 75% av aksjene til den italienske investoren Massimo Cellino, en mann som tidligere hadde styrt italienske Cagliari.

Det var heller ikke denne mannen som skulle skape ro og stabilitet i Leeds. Mannen som hadde fått kallenavnet Il mangia-allenatori, eller på engelsk, ”The manager eater” etter å ha sparket 36 managere på 22 år i den italienske klubben, hadde en historie som ikke var forenlig med den engelske ligaens regler. Siden Cellino var kjent skyldig i skattesvindel i Italia, ble han utestengt fra aktivt styre i Leeds i tre måneder, en straff som senere ble forlenget ut sesongen. Den kontroversielle klubbeieren ble i september 2016 eneeier etter å ha kjøpt ut GFH, men i 2017 var det igjen klart for et nytt eierskifte. I sine tre år som sjef hadde Cellino allerede rukket å spise opp åtte managere i Leeds, og mange var glade da 50% av klubben ble kjøpt av landsmann Andrea Radrizzani i januar 2017. Radrizzani ble fire måneder senere eneeier i klubben. Cellinos siste ord til Leeds-fansen kom på klubbens hjemmeside hvor han takket fansen og sa: ”If you can survive working with me, you can survive anything.” Ærlige ord fra en noe uærlig mann.

Sesongen 2017/18

Etter det siste eierskifte er historien i Leeds en helt annen enn det den har vært de siste årene. Etter én måned som eneeier gjorde Radrizzani det eierne før han hadde lovet men ikke gjort, nemlig å kjøpe tilbake Elland Road. Leeds har igjen et hjem de kan kalle sitt eget, og stadionet de har spilt på siden 1919 er igjen i ferd med å bli et fort. En annen mann som har kommet inn dørene er manager Thomas Christiansen. En ukjent mann for mange men en som har imponert stort så langt. Den dansk-spanske treneren har hentet 16 nye spillere til Leeds i sommer og har satt sammen et lag som så langt har slått godt fra seg i både cup og serie. Etter 6-2-1 og 17-5 i målforskjell på de ni første kampene i Englands tøffeste liga, troner Leeds nå helt øverst. I Carabao Cup sendte de Burnley ut etter straffekonk og er nå klare for 4. runde.

Den største forskjellen mellom dagens Leeds og Leeds de senere år er forsvarsspillet. Robert Green ble byttet ut med tyske Felix Wiedwald som holdt nullen i seks strake seriekamper før 1-0 tapet mot Millwall for to runder siden! Dette er mye takket være backrekken foran han, bestående av Luke Ayling, svenske Pontus Jansson, kaptein Liam Cooper og nysigneringen fra Newcastle, Vernon Anita. Etter at Kyle Bartley ble hentet tilbake til Swansea etter låneperioden har disse gutta virkelig stått frem og minsket savnet av den store stopperen betraktelig. Men det er ikke bare den bakre rekken som skal ha æren. Midtbanen jobber knallhardt for at de bakerste skal få lite å gjøre, hvor terrieren Kalvin Philips tar mye av støyten. Forover på banen har Leeds hentet noen spennende spillere i Samuel Saiz og Ezgjan Alioski. Disse to sammen med den tidligere Valencia-spilleren Pablo Hernandez har skapt mye svimmelhet for motstanderne så langt. En som også har tatt ansvar etter at toppscoreren Chris Wood forsvant er Kemar Roofe. Engelskmannen har vist at han kan bekle spissrollen så vel som en kantrolle. Nysigneringen Pierre-Michel Lasogga fra Hamburg har også fått en god start med to mål i debuten sin i 5-0 seieren over Burton. Stuart Dallas må også nevnes som en solid midtbanespiller som kan komme inn og avgjøre kamper, noe han senest gjorde mot Birmingham forrige uke. Det er rett og slett et solid lag Thomas Christiansen har satt sammen, og et som byr på luksusproblemer før hvert laguttak.

Hvorfor i år er året

Å karre seg ut av gjørma er det mange lag som prøver på. Englands lavere divisjoner er proppfull av en gang store fotballklubber som Nottingham Forest, Coventry, Blackburn, Bolton, og Derby for å nevne noen. For Leeds har det kanskje vært mer kvikksand enn gjørme, men så er kanskje viljen og styrken til de rundt klubben desto større. Det som skiller Leeds fra mange andre er supporterne. De utgjør en stor forskjell i det å oppføre seg som om Leeds fortsatt er en toppklubb i Premier League. Kanskje er de fortsatt i benektelsesfasen etter 2004. Dette er uansett attraktivt for spillere, trenere og eiere. I midtukekampen mot Birmingham for to uker siden var det over 31.000 på tribunen som så Leeds vinne 2-0. Dette er eksepsjonelle tall for The Championship, og i hvert fall for en tirsdagskamp. En annen viktig faktor som gjør at Leeds er blant favorittene til et opprykk i år er den nye eieren, Andrea Radrizzani.

Tidligere eier Massimo Cellino og nåværende eier Andrea Radrizzani

Dette er en mann med en sunn forståelse for økonomi og en som ser ut til å ha funnet balansen mellom inntekter og utgifter. Den hodeløse pengebruken på tidlig 2000-tallet vil ikke gjenta seg, den gjerrige kjøpspolitikken til Ken Bates blir gjort til skamme, og den utålmodige fremgangsmåten til Cellino er borte. Nå har Leeds United den roen og stabiliteten de trenger for å endelig ta steget tilbake til det gode selskap. Den siste avgjørende faktoren er at Leeds har fått en bredere stall enn de har hatt på lenge. I The Championship spilles 46 kamper pluss cup-kamper og man er avhengig av å ha konkurranse om plassene. Nå har de god dekning på de fleste plasser og matchvinnere på både banen og benken.

Om Leeds vil oppnå en ny storhetstid i nærmeste fremtid gjenstår å se. The Championship er lang og brutal og hindrene er mange. Det som er sikkert er at Leeds ser friskere ut enn på lenge og at klubben selv er overmoden for å flytte opp en etasje. Det er jo der de hører hjemme. Først skal de opp det som kan kalles et toppoppgjør mot Cardiff tirsdag kveld. Kanskje er det nettopp denne matchen som gir Leeds en luke på topp.

Cardiff City - Leeds United

26.09.2017 | 20:45

Event is not available

Bet on upcoming events
Kan Leeds United sparke fra seg ytterligere i toppen av The Championship og samtidig sende Cardiff nedover tabellen? Velg ditt tirsdagsbet!

 

Skriv gjerne en kommentar under. Er Leeds United på vei tilbake til det gode selskap og Premier League? 

 

 

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Torgeir Johansen

banner