Nå er det krise i Arsenal

Arsenal manager Arsene Wenger

Overgangsvinduet er stengt og vi vet nå hvilke staller klubbene stiller med i kampen om Premier League-tittelen, i alle fall frem til januar. Selv om England ikke var scenen for de største overgangene denne gangen ble det likevel et vanvittig overgangsvindu. Pengebruken har overgått hva selv de med den villest fantasi kunne se for seg. Den totale summen for overganger gikk til slutt over 14 milliarder norske kroner. Noe som må sies å være en helt vanvittig sum.

Lukaku ble den dyreste spilleren. Han byttet klubb fra Everton til Manchester United for 766 millioner kroner. I 1893 var til sammenligning Willie Groves det dyreste spillerkjøpet da han ble kjøpt av Aston Villa fra West Bromwich Albions. Skotske Willie kom for £100, eller 1005 norske kroner. Vi kan trygt si at fotballen har forandret seg med årene.

Toppkamp har tatt på seg oppgaven med å se på de viktigste kjøp og salgene til de seks største klubbene i Premier League. Vi skal kåre overgangsvinneren og overgangstaperen. Vi triller terningen og begynner i alfabetisk rekkefølge med Arsenal FC.

En fransk storscorer og en bosnisk panserback

Uten Champions League-fotball lå alt til rette for at Arsenal virkelig kunne satse på Premier League i år. Med gode spillerkjøp kunne Arsenal sikret seg et glimrende utgangspunkt med et lettere kampprogram enn gullrivalene. Overgangsvinduet startet også positivt. Endelig så det ut til at Arsene Wenger hadde innsett at penger er til for å brukes.

Gunners-fansen har i flere år ropt etter en «proven goalscorer» på topp. Endelig ble bønneropene hørt da en ellers så gniende Arsene Wenger endelig bestemte seg for å åpne lommeboka. For nesten 500 millioner kroner byttet den franske storscoreren Alexander Lacazette drakt fra Lyons hvite til Arsenals røde. Lacazette er en strålende målscorer. Allerede i sesonginnledningen har måltyven vist prov på at han kan bli en nøkkelspiller for London-klubben. På 28 kamper i Ligue 1 scoret Lacazette i fjor 28 mål. Det er intet mindre enn meget imponerende. På nettstedet WhoScored.com ble han belønnet med en snittscore på 7.57 for innsatsen. Landslagsspissen er 26 år og i sin beste alder som spiss.

Signeringen av målscoreren var som sagt en lovende start på overgangsvinduet for Arsenal. Særlig med tanke på at de også hadde skaffet seg den bosniske venstrebacken Sead Kolasinac på gratisovergang fra Schalke 04. Kolasinac har av flere blitt vurdert som en av de beste venstrebackene i Bundesliga. I fjor ble det 23 kamper fra start i den kongeblå drakten. Han scoret tre mål og hadde fem målgivende pasninger. På WhoScored sin spillerbørs holdt det til 7.32 i snitt. Backen kan vise seg å være et virkelig kupp for kanonene. Han bør være selvskreven i startelleveren til Arsene Wenger denne sesongen.

En svak tropp har blitt svekket

Tidlig i vinduet så det altså rosenrødt ut for Wenger, men så startet problemene. Det kom nemlig ingen flere førstelagsspillere. Til tross for iherdige forsøk på å slå kloa i Thomas Lemar fra Monaco. London-klubben hadde til og med et akseptert bud på den franske landslagsspilleren, men midtbanemannen avslo Arsenal i håp om å gå til Liverpool. Det bør være meget bekymringsverdig for Arsenal.

Liverpool var en torn i siden på Arsenal gjennom hele sommeren. Det hele toppet seg på overgangsvinduets siste dag da Liverpool sikret seg Alex Oxlade-Chamberlain fra rivalen. Arsenals tynne tropp har ikke råd til å miste noen som er nærme startelleveren. Selv om «Ox» har svingt mye i prestasjonene er han likevel en spiller Arsenal har bruk for. Den kulørte pressen hevdet så vel at hurtigtoget avslo en kontrakt på £180 000 pund i uken fra Arsenal. I Liverpool tjener han vist nok £120 000. Det skal likevel nevnes at Arsenal fikk relativt godt betalt for «Ox». Liverpool la omtrent 350 millioner kroner på bordet for å kjøpe spilleren, men samtidig trenger ikke Arsenal penger. Det er gode spillere og en bred tropp som vinner titler. Det er det manko på i Arsenal om dagen.

En annen spiller som ikke lenger spiller for Arsenal er den polske keeperen Wojciech Szczesny. Han skal nå tre på seg keeperhanskene i Juventus. Etter strålende sesonger for Roma stusset flere på at polakken ikke fikk en ny sjanse i Arsenal. I Juventus blir han andrekeeper bak legenden Buffon. Szczesny er tiltenkt rollen som arvtager når den italienske stjernekeeperen legger hanskene på hylla om en sesong eller to. 27-åringen spilte alle 38 kamper i Serie A for Roma i fjorårets sesong. På WhoScored sin spillerbørs fikk han 6.99 i score. Til sammenligning har 35 år gamle Petr Cech 6.66 etter tre kamper i årets sesong. Vi mener det er merkelig at Arsenal velger å selge polakken når Cech begynner å bli gammel og reaksjonssvak.

Andre spillere med A-lagserfaring som har forlatt klubben er Gabriel Paulista og Kieran Gibbs. De ble solgt for henholdsvis 100 millioner og 67 millioner kroner. Med tanke på bredden til Arsenal må det sies å ikke virke veldig gjennomtenkt å selge disse heller, selv om ingen av dem er for førstelagsspillere å regne. Vi i Toppkamp mener at begge kunne spilte en rolle i løpet av en lang sesong. Arsenal har mistet viktig bredde i troppen, og det burde gi Arsene Wenger flere grå hår.

Noe annet som burde sørge for statusen som sølvrev blir forsterket hos manageren er at Oxlade-Chamberlain velger å gå til en direkte konkurrent. Det er et elendig tegn for Arsenal. De er ikke lengre like attraktive å spille for som de en gang var. Det tyder også Alexis Sanchez sitt Manchester City-frieri på. Hadde Arsenal sett superstjernen gå til konkurrenten hadde dette overgangsvinduet vært krise for Arsene Wenger. Det at manageren maktet å holde på sine to viktigste spillere, Alexis Sanchez og Mesut Özil, sørger for at det ikke ender med bunnkarakter for Arsenal.

Mageplask for Wenger

Sammenlignet med konkurrentene har ikke Arsenal benyttet overgangsvinduet til å styrke troppen. Laget fra London har derimot mistet bredde. I disse dager kan det ikke være moro å heie på de røde og hvite. Etter vår vurdering har Arsenal nå den klart svakeste troppen av de seks topplagene, derfor ender det med terningkast to for det røde laget fra London.

 

 

I vår neste artikkel skal vi se på Chelsea sitt overgangsvindu. Vi kan alt avsløre at de får et bedre terningkast enn sin nabo!

 

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner