Når Kane er borte danser Son på bordet

Da lagets storscorer Harry Kane haltet av banen mot Bournemouth forrige serierunde rettet de fleste blikket mot Fernando Llortente. Men i stedet for å sette inn spanjolen som er hentet som back-up for nettopp Harry Kane, ble det i stedet Son Heung-min som fikk oppgaven med å erstatte Tottenhams «golden boy» på topp. Da dommeren blåste av kampen hadde sør-koreaneren notert seg for to scoringer, og han har nå et solid grep om spissplassen før London-derbyet borte mot Chelsea til helgen.

Trykk på bildet for å se økt odds hos Betsson!

At Son endte opp med å få ansvaret er selvsagt ikke noe stort sjokk. Da Harry Kane var ute med skade på slutten av fjorårssesongen ble også da sør-koreaneren flyttet fremover på banen, men den gangen het backup-spissen Vincent Janssen. Det har blitt bevist gang på gang at det ikke er noen enkel oppgave å komme som unggutt fra nederlandsk Æresdivisjon og til et topplag i Premier League. Nederlenderen hadde på ingen måte imponert de gangene han hadde fått sjansen, så da var det enkelt å satse Son som hadde bevist gjennom sesongen at han visste hvor målet stod.

En utakknemlig jobb

Og mønsteret er nokså likt nå. I fjor var Son en del av den første trioen i klubbens historie sammen med Harry Kane og Dele Alli som rundet tjue mål i løpet av en sesong. Mens Alli denne sesongen har tatt foten litt av scoringsgassen, står Son med 19 scoringer på 47 kamper. Han er med andre ord godt i rute til få sin beste sesong i Spurs-trøya.

For Fernando Llorente er historien en annen. Det er ingen enkel øvelse på være back-up for Harry Kane. Engelskmannen spiller stort sett 90 minutter, så det bli veldig begrenset med spilletid, spesielt i ligaen. Spanjolen har kun startet én seriekamp denne sesongen, og kommet inn 13. Selv om Llorente har gjort det godt når han har fått sjansen i FA-cupen (6 kamper, 3 mål), er det forståelig at Mauricio Pochettino så etter andre løsninger. Når du kjemper om topp fire er det noe vågalt å sette sin lit til en spiss som spiller 15 minutter i snitt pr. ligakamp han er involvert.

I Tottenham har det blitt mye tid på benken for Fernando Llorente.

Pochettinos gullgutt

En annen faktor som spiller inn er Erik Lamela. Pochettino har gjentatte ganger nevnt den argentinske vingen på sine pressekonferanser og er full av lovord om unggutten, både som spiller og som person. Han har nevnt at Lamela var blant de første som tilpasset seg landsmannen sine metoder da han kom fra Southampton i 2014, og har etter det forblitt en yndling hos manageren. Men i november 2016 under trening til hjemmekampen i Champions League mot Bayer Leverkusen klagde Lamela på smerter. En muskel i hofta var problemet, og det som i utgangspunktet er en liten skade holdt argentineren ute av spill i over ett år.

Han var tilbake i spill i slutten av november og har sakte, men sikkert blitt matchet tilbake i form. Men det har for det meste blitt med innhopp de siste 20 minuttene. For Lamela sin foretrukne posisjon er besatt av en sør-koreaner i storform. Av de tre kampene Lamela har startet denne sesongen har han kun én gang tatt over plassen til Son. De to andre gangene har han tatt plass på høyresiden, og Eriksen har blitt flyttet ned i toeren i midten eller Alli har blitt henvist til benken.

Erik Lamela er en favoritt for Pochettino.

Det er åpenbart på ingen måte gunstig å miste stjernespissen sin på slutten av sesongen når du kjemper på to fronter. Men når det første skjedde så har Pochettio brikkene som trengs for å fylle tomrommet. Nå kan han mønstre en treer med Erik Lamela, Dele Alli og Christian Eriksen, mens Mousa Dembélé, Eric Dier og Victor Wanyama kjemper om de to siste plassene på midten. Og på topp er de anført av en sør-koreaner som får en stadig finere nese for mål.

The fortunate Son?

Men selv om Lamela har en høy stjerne hos Pochettino skal man ikke undervurdere Son sin stadig voksende status i klubben. Det ryktes nå at han vil bli tilbudt en ny og forbedret kontrakt etter to sesonger hvor han levert på et jevnt høyt nivå. Den forrige kontrakten ble inngått i 2015 da han ble hentet fra Bayer Leverkusen for 27 millioner pund, og med det ble Asias dyreste spiller noensinne. Den kontrakten går ut i 2020, og et spekuleres i at han vil bli tilbudt en ny langtidskontrakt, så Tottenham-fansen vil nok få mye glede av Son også i årene som kommer.

Det er flere en Spurs-fansen og Pochettino som har latt seg imponere denne sesongen. Swanseas sør-koreanske midtbanespiller Ki Sung-yueng gikk i forrige uke ut og sa at landsmannen får for lite skryt for sine prestasjoner i Spurs, der den hellige treenighet blir sett på som Harry Kane, Christian Eriksen og Dele Alli, og at avisene i større grad må gi ham overskriftene. Med tanke på at Son ligger an til å runde tjue scoringer for andre sesong på rad har nok Ki et poeng, og med Chelsea, Manchester City og Manchester United (semifinale FA-cupen) på de fem neste kampene er iallfall alt lagt til rette for at han kan gjøre noe med nettopp det.

Skrevet av: Kim Midtlie

banner