Kan Buffon ta opp arven fra Jasjin?

– Hvilken målvakt er en som ikke pines av målet han slapp inn? Han må pines! Og er man rolig, så betyr det slutten. Uansett hva han har gjort i fortiden, han har ingen fremtid., ordene stammer fra den sovjetiske målvakten Lev Jasjin. For han var det ingen spøk å la motstanderen sparke ballen i nettet bak seg.

Om du ikke kjenner til navnet allerede er kanskje ikke det så rart. Mannen hadde sin aktive karriere i årene mellom 1950 og 1970. Han spilte hele sin karriere for den russiske storklubben Dynamo Moskva. Til tross for at han i dag kanskje ikke er en de fleste fotballsupportere vet om er han av mange fotballkjennere regnet som tidenes beste målvakt. Kanskje har de såkalte ekspertene et poeng. Russeren er nemlig den eneste keeperen som har vunnet den mest prestisjetunge prisen en enkeltspiller kan få i fotballverden; Ballon d’Or. Gullballen.

På de 20 årene Lev Jasjin voktet buret i Dynamo Moskva spilte han utrolige 812 kamper. Han var også naturlig nok førstevalg mellom stengene på Sovjetunionens landslag, med sigd og hammer på brystet ble det 78 landskamper. Det var med Sovjet høydepunktet i karrieren kom, da Lev var med på å vinne det første EM-sluttspillet, som ble arrangert i 1960. Han fikk også med seg fem ligatitler med sitt Dynamo Moskva. Selv om det på ingen måte er noen dårlig karriere, kan vi samtidig trygt slå fast at Lev Jasjin ikke vant Gullballen på grunn av titlene, han vant den fordi han var en vanvittig god fotballspiller og målmann.

Gjennom hele sin karriere foretrakk Lev Jasjin å i kle seg ulastelig i helsort, og sammen med akrobatiske og spenstige redninger fikk russeren tilnavnet “Den sorte panteren”. Et prov på reaksjonsevnen til Lev Jasjin er at han skal ha reddet over 150 straffespark i løpet av sine år i buret. I et intervju avslørte Jasjin hemmeligheten bak hvorfor han var så god til å redde skudd fra ellevemeteren.

– Trikset er å ta en røyk for å roe nervene, og så tar du en stor slurk sterk sprit for å løse opp musklene.

At russeren virkelig hatet å slippe inn mål er det ingen tvil om. Bevis på det er at en av hans beste prestasjoner på streken kom i en veldedighetskamp. I 1963, på Wembley i London, skulle England møte “resten av verden”. I mål for verdenslaget sto Lev Jasjin. Foran 100 000 tilskuere leverte russeren en rekke spektakulære redninger. England vant kampen 2-1, men det var mannen fra Moskva som var kampens store spiller. Etter kampen fikk målvakten ett nytt kallenavn, “Den sorte edderkoppen”. Mot England var Jasjin nemlig så god at det ble sagt at han måtte ha åtte lemmer, i likhet med en edderkopp, for å kunne redde alle skuddene han stoppet.

I 54 år har russeren vært eneste keeper som har kunnet smykke seg med tittelen; vinner av Ballon o’Dor. Etter årets sesong kan han få selskap av en annen keeperlegende i den eksklusive klubben.

En ny keeperlegende kan skapes

I kveld er Cardiff scenen når Juventus og Real Madrid, to av fotballens største klubber gjennom tidene, møtes for å avgjøre hvem som kan kalle seg for den beste fotballklubben i Europa! Begge lag har et arsenal med verdensstjerner, men det er én spiller på hvert lag som ut peker seg som den store profilen, selve klubbsymbolet.
Real Madrid har den portugisiske målmaskinen Cristiano Ronaldo. En fantastisk spiller som i ett tiår har vært en av de mest dominerende spillerne i fotballen. Det har blitt fem ligatitler på Ronaldo, tre i United og to i Real. Han har også vunnet Champions League tre ganger totalt, én gang med United og to ganger med klubben fra den spanske hovedstaden. På 265 kamper for Real Madrid har spilleren fra Madeira scoret utrolige 285 mål. Portugiseren har blitt belønnet for sine prestasjoner på fotballbanen med fire Ballon d’Or.

Hos Juventus er ikke den største stjernen en offensiv spiller. Mannen flest beundrer er sisteskansen, Gianluigi Buffon. Han ble kjøpt til Den gamle dame fra Parma i 2001. På de 16 påfølgende årene har keeperen stått 488 kamper for klubben fra Torino. I sin tid i Juventus har Buffon vunnet Serie A 8 ganger, men i motsetning til Ronaldo har aldri Buffon vunnet Champions League. Nærmest var han da det ble tap for Barcelona i sesongen 2014/2015, men i år kan han få sin revansje. En annen ting som skiller de to er at det nærmeste Gianluigi har vært å vinne gullballen var andreplassen i kåringen i 2006, men skulle Juventus vinne i kveld er nok keeperlegenden nærmere enn noen gang.

Målmannen har aldri vært bedre

Ledet av sin 39-årige kaptein og målvakt vant Juventus årets utgave av Serie A. På 38 kamper ble det kun 27 baklengsmål for de sorte og hvite i ligaen. Det er imponerende tall, men enda mer imponerende er det at Juventus kun har sluppet inn tre mål på tolv kamper i Champions League! Dette til tross for dobbeltoppgjør mot både Monaco og Barcelona, to av de beste angrepslagene i verden. Buffon har naturlig nok en fantastisk forsvarsrekke foran seg, men sisteskansen spiller kanskje også sitt livs beste fotball. I flere kamper har italieneren vist at alderen ikke har satt preg på refleksene og de eksplosive byksene som må til for å holde ballen ute av nettet.

– Jeg tror det. Dette er tidspunktet tror jeg, det er riktig år., svarte midtbanemaestro Andrea Pirlo den italienske avisen Corriere della Sera på spørsmål om Buffon fortjener å bli tildelt Gullballen basert på årets prestasjoner. Pirlo er ikke den eneste superstjernen som mener at dette er på tide at en målvakt igjen blir tildelt tittelen.

– For alt hans arbeid fortjener Buffon Gullballen, men jeg tror det avhenger av Champions League-finalen. Om Real Madrid vinner, da tror jeg det blir Cristiano Ronaldo, men hvis ikke, da tror jeg det vil være bra for Buffon å vinne Gullballen., sa stjerneskuddet Kylian Mbappe til Eurosport.

Det er vanskelig å si seg uenig med Monacos gullkalv. Buffon har hatt en fantastisk karriere, men mangler Champions League-tittelen. Skulle han få løfte pokalen etter kveldens kamp er det ikke godt å komme opp med gode argumenter mot at sisteskansen skal bli den første målvakt til å vinne gullballen siden Lev Jasjin. Etter 54 år er det kanskje igjen på tide at en ny sisteskanse kan kalle seg “verdens beste fotballspiller”?

Comments

comments

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner