Kampen om Baskerland

Real Sociedad vs Athletic Bilbao. På søndag er det “årets kamp” for de to Baskerlagene.

Vertene Real Sociedad har vært best denne sesongen, men erkerival Athletic Bilbao ligger ikke langt bak på tabellen.
Selv om klubbene ikke nevnes i samme åndedrag som de aller største spanske klubbene har gjestene Athletic holdt til i Primera División helt siden starten i 1928. Det er en bragd klubben kun deler med FC Barcelona og Real Madrid. Klubben er kjent for sin cantera-policy, som går ut på å fostre opp spillere fra egen juniorstall.

Rasistisk eller ikke?
Men Athletic har dratt politikken enda litt lenger, og i stallen deres finner man kun spillere med baskiske røtter. Dette har gjort Athletic til en klubb som er elsket og hatet i Spania. De har et av verdens beste ungdomssystem, men kritiske røster hevder at politikken deres er rasistisk.
Blant dagens profiler finner vi spillere som Aymeric Laporte, Iker Munain og Inaki Williams som alle har gjort seg bemerket i den spanske toppdivisjonen til tross for relativt ung alder.
Her vil nok snart større klubber lokke med et saftig sjekkhefte, og Athletic har de siste årene solgt profiler som Javi Martinez til Bayern München og Ander Herrera til Manchester United.
For Football Manager-fans, så kan vi trygt anbefale å teste trenerjobben i Athletic Bilbao. Det er en skikkelig utfordring der du må prioritere å slippe frem ungdommen. Her finnes det veldig få spillere å kjøpe.

To nordmenn
Real Sociedad har ikke like strenge regler. Klubben kommer fra byen San Sebastián i den baskiske provinsen Gipuzkoa. Klubben er kjent under kallenavnet txuri-urdin (baskisk for «de hvite-blå») og spiller sine hjemmekamper på Estadio Anoeta. Klubben vant ligaen i 1981 og 1982, og cupen i 1909 og 1987. Med mer og mer penger inn i fotballen, så har det blitt vanskeligere og vanskeligere å høste triumfer for andre spanske lag enn Madrid-klubbene Atletico og Real samt Barcelona. Real Sociedad har faktisk hatt noen nordmennen i spillerrekkene tidligere. Det begynner å bli noen år siden, men både Bjørn Tore Kvarme og Vadim Demidov fått spilletid.

Statistikken viser at derbykampene ofte er jevne. Dette gjelder både i poeng og mål de siste 25 årene. Disse oppgjørene har endt med 12 seiere til Sociedad, 17 uavgjort og 12 Bilbao-seiere. Ser man på hele statistikken, fra første derby i 1909,  så er det gjestene Athletic som kommer best ut i «Basque Euskal Derbia». Athetlic har vunnet 64 kamper mot 52 for Real Sociedad. 42 oppgjør har endt med broderlig poengdeling.

Søndag smeller det igjen.
Det blir garantert saftige taklinger, masse følelser og stor stemning på tribunen, men hvem får mest å juble for?
De blåhvite eller de rødhvite?
Dette er årets kamp for de to klubbene. Et oppgjør som betyr på atskillig mer enn bare tre poeng!
Med kampstart allerede 12:00 kan søndags morgen by på skikkelig bakrus for taperne.

Foto: Getty Images

Comments

comments

Skrevet av: paris

banner