Hvor går veien for King?

Tekst av: Niclas Kjøde

Etter utallige år med prøving og sleiving har det endelig løsnet for Joshua King. Spissen med det brutale rykket og fengende etternavnet har plutselig funnet ut hvor målet står. Med skarve én kamp igjen av Premier League-sesongen står han bokført med 16 scoringer, bare to mål bak Ole Gunnar Solskjærs norske rekord satt i 1996/97-sesongen.

For ordens skyld; disse 18 målene scoret Solskjær for et Manchester United som vant Premier League med god margin. King har scoret sine 16 for et Bournemouth som ser ut til å havne et sted rundt 10.plass. Hvorvidt King har hatt en forrykende sesong for sitt Bournemouth er det ingen grunn til å stille spørsmålstegn ved, for det har han. 16 mål for et lag som havner omtrent midt på tabellen står det respekt av i England, og rykter skal ha det til at større klubber finsikter King til overgangsmarkedet åpner i juli. Man skal ikke se bort ifra at King går og nynner på en gammel klassiker av The Clash i disse dager; Should I stay or should I go?

Solskjær mener King bør bli

– Akkurat nå passer det bra for ham å være fast i Bournemouth. Der spiller han alle kampene, og kan senke skuldrene uten å prestere på topp hver eneste kamp. Det er noe annet å være én av fire klassespisser som roterer på plassene i en større klubb, sa Solskjær til Romsdals Budstikke.

Hovedpersonen selv har sagt at han ikke kan love å bli værende i klubben fra Englands sør-kyst. Det spekuleres i at klubber som Tottenham, Everton og West Ham er interessert i å kjøpe King for så mye som 450 millioner kroner i sommer. Kanskje i overkant mye, men en sum mellom 200-300 millioner kroner er slett ikke utenkelig, det er tross alt mye penger i engelsk fotball i disse dager. I følge Transfermarkt.com er Kings markedsverdi 4,5 millioner pund, omtrent 50 millioner kroner, men vi har tidligere sett storscorere fra mindre klubber bli solgt for store penger til større klubber. Andy Carroll sin overgang fra Newcastle til Liverpool på tampen av januarvinduet i 2011 er et godt eksempel på dette. Om noen skulle finne på å bla opp over 200 millioner kroner for nordmannen ville det i så fall være rekord for en spiller med norsk pass. Enn så lenge er det Tore André Flo som er tidenes dyreste norske spiller. Stryningen ble som kjent solgt fra Chelsea til Rangers i 2000 for 131 millioner kroner.

Spillere skolert i England er verdt sin vekt i gull

Apropos pass; King er nordmann, spiller landslagsfotball for Norge og har norsk pass. Men, på grunn av at han spilte for Manchester United i mer enn tre år før han fylte 21 år regnes han for å være ”homegrown” i England. ”Homegrown” er et begrep for spillere som er utviklet i England. En spiller kan altså ”være engelsk” uten å være født på balløya. Dette er viktig for engelske klubber, for i den 25 mann store troppen man kan registrere for spill i Premier League må minst åtte være ”homegrown”. Attpåtil foregår det diskusjoner om å på sikt øke antallet fra åtte til tolv, og da skjønner man kanskje litt hvorfor King potensielt kan bli solgt for svimlende summer.

Det er svært få andre spisser i Premier League som både er ”homegrown” og har scoret ti mål eller fler. Disse er; Theo Walcott (28), Troy Deeney (28), Jamie Vardy (30), Jermaine Defoe (34), Harry Kane (23) og Romelu Lukaku (24). Med andre ord er King med i en svært eksklusiv klubb. Når vi ser på de andre medlemmene er det snakk om litt eldre karer, veldig dyre karer, eller en kombinasjon av disse. Her er King med sine 25 år i en slags særstilling. Han har bevist at han kan score mål i Premier League, han er ”homegrown”, og han har mange år igjen på toppnivå. Alle tre er faktorer de store klubbene legger vekt på når de priser potensielle signeringer.

– Kult at jeg blir lagt merke til

Det er lett å forstå at King kan la seg friste av en overgang til enn større klubb enn hva Bournemouth er, med større stjerner og større lønningspose. Inntil videre tar King overgangsspekulasjonene med knusende ro.

– Kult at jeg blir lagt merke til, men jeg har bare fokus på de tre siste kampene, fortalte den norske landslagsspissen, sa King til Nettavisen for to uker siden.

Det er lett å forstå at King kan la seg friste av en overgang til enn større klubb enn hva Bournemouth er, med større stjerner og større lønningspose. Vi i Toppkamp mener bestemt at King bør gi seg selv enda en sesong i Bournemouth. Begrunnelsen er enkel og kan gjentas til det kjedsommelige; en spiss trenger selvtillit for å score mål, og selvtillit er lettere å rive ned enn å bygge opp. Om King eksempelvis tar turen til Tottenham for å spille andrefiolin bak Kane er det ikke godt å si hvor mange sjanser han får, og ville han i så fall ha utnyttet de få sjansene?

I dag er det Vincent Janssen som har den rollen i Spurs, og han har bare notert seg for to mål på 25 opptredener i Premier League denne sesongen. Risikoen for å rive ned selvtilliten han har brukt en hel sesong på å bygge opp er stor, skulle King bytte beite og bli et andrevalg. Gjør han som en god skomaker, og blir ved sin lest, er han førstevalg i et Bournemouth som godt kan slå enda bedre fra seg i neste sesong. Fortsetter King flyten kan han fint slå både Solskjærs scoringsrekord og Flos overgangsrekord med fenomenale prestasjoner i neste utgave av Premier League.

I hvilken klubb tror du King spiller neste sesong?

Comments

comments

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner