Hva skjer nå, Roma?

Etter en meget sterk fjorårssesong har sommeren hittil vært tung å svelge for mange Roma-supportere. Både trener Luciano Spalletti, samt Mohamed Salah, Leandro Paredes og Antonio Rüdiger har forsvunnet ut porten. Kan klubbens nye trener Eusebio Di Francesco og sportsdirektør Monchi ta laget videre?

Laget havnet kun 4 poeng bak Juventus, og plukket hele 87 poeng i løpet av sine 38 kamper i 2016/17. I mange tilfeller er det nok poeng til å vinne Lo Scudetto. Juventus vant ligaen med samme poengsum i 2012/13 og 2014/15. Til tross for den gode sesongen forsvant Romas trener Luciano Spalletti til en av rivalene, Inter Milan. Trenerjobben i Roma er kjent for å være en meget tøff stilling. Både pressen og supportene i Roma krever sitt, on ting ble ikke noe enklere av at Totti spilte sin siste av 25 (!) sesonger i Roma-trøyen.

Fansen krevde spilletid for Roma-legenden, men for Spalletti var det naturlig nok enda viktigere å sikre Roma en topp 2-plassering, noe som ville gi klubben direkte kvalifisering til gruppespillet i Champions League. Spalletti virket enkelt og greit lei av dramaet i Roma, og til tross for at klubben ville ha han med videre, bestemte den tidligere Zenit-treneren seg for å forlate hovedstaden.

Det er med andre ord et lag med mange endringer som nylig har tatt fatt på pre-season i forkant av det som fort kan bli en av de beste Serie A-sesongene på lenge.

Hvem kan ta over etter Totti? 

Det enkle svaret er «ingen». Totti er den største spilleren i klubbens historie, og er en isolert sett en uerstattelig spiller. Det betyr ikke at Roma ikke kan ta positive steg nå som Totti ikke lenger er aktuell for laget. Det er liten tvil om at Totti var en dominerende skikkelse både på banen og i garderoben, og selv om han etter alt å dømme fremdeles vil bli å finne i klubben fremover som Technical Director, vil nok Romas nye trener Eusebio Di Francesco få jobbe under noe roligere omstendigheter enn Spalletti gjorde mot slutten av sin andre periode i klubben.

Diego Perotti kan bli å se i en mer sentral rolle på banen for Roma nå som Totti er borte. Argentineren er en nytelse å se på når han er i form. Til tross for en noe ustabil 2. sesong i klubben, viste den elegante angriperen i sin første sesong for Roma hvor mye talent han innehar. Dzeko leverte en strålende sesong og ble toppscorer i Serie A.

Bosnieren vil fortsette som Romas sentrale angrepsvåpen i det som sannsynligvis blir en 4-3-3-formasjon under Eusebio Di Francesco. Kan Perotti finne tilbake til storformen fra våren 2016 og sørge for enda flere magiske øyeblikk på Stadio Olimpico, slik han gjorde det i Tottis avskjedskamp? På overtid satte han til øredøvende jubel inn seiersmålet og sikret laget 2. plass i ligaen, og direkte plass i Champions League.

Rüdiger og Salah ut – hvem kommer inn?

Salgene av Salah og Rüdiger, til henholdsvis Liverpool og Chelsea, var vanskelig å akseptere for mange. Samtidig nærmest umulig for Roma å unngå. Klubben måtte enkelt og greit selge for å unngå søkelyset tilknyttet FFP (FIFA Fair Play). Med salgene av de to overnevnte og Leandro Paredes til Zenit St Petersburg satt Romas nye sportsdirektør Monchi igjen med over €100 millioner. Alt dette kan neppe reinvesteres i nye spillere, så det hele handler om å handle smart, og det er akkurat dette Romas supportere nå håper Monchi er i stand til.

Hittil har spanjolen hentet inn Lyon-kaptein Maxime Gonalons, en meget solid midtbanespiller med over 200 kamper for Lyon, samt en håndfull landskamper. Franskmannen må konkurrere med spillere som Radja Nainggolan, Kevin Strootman, Daniele De Rossi og Lorenzo Pellegrini om en plass i startoppstillingen. Strootman har nylig signert en ny kontrakt med klubben, og det ryktes at også Nainggolan er nære kontraktsfornyelse. Belgieren leverte en strålende sesong. Det har resultert i at han har vært ryktet både hit og dit denne sommeren. Lorenzo Pellegrini kom tilbake igjen til Roma etter to år i Sassuolo, da Roma benyttet seg av tilbakekjøpsklausulen på den meget lovende unggutten i sommer.

Spillere inn:

Rick Karsdorp har ankommet fra Feyenoord, og kommer til å konkurrere med Bruno Peres om en plass på høyrebacken. Dette betyr sannsynligvis også at Alessandro Florenzi vil bli benyttet som ving eller sentral midtbanespiller når han returnerer fra langstidsskade. Roma og Monchi hentet også Héctor Moreno fra den nederlandske ligaen. Den meksikanske midtstopperen kom fra PSV, og kommer til å konkurrere med spillere som Manolas og Fazio om en plass i midtforsvaret. Her er det også forventet at Roma kommer til å hente ytterligere et alternativ. På venstrebacken er fantastiske Emerson Palmieri fremdeles ute med korsbåndskade, mens Mario Rui forsvinner til Napoli. Her må Roma også forsterke før sesongen starter.

Riyad Mahrez til den italienske hovedstad?

Det siste store ryktet er at Roma er ute etter Leicesters Riyad Mahrez. Spilleren, som vant PFA Player’s Player of the Year i Premier League da Leicester vant seriegullet, hadde ingen stor fjorårsesong. Allikevel ville han på mange måter vært en ideel erstatter for Salah. Roma har vært i kontakt med agenten til algerieren, og Mahrez har siden bedt klubben om en overgang. Leicester vil neppe selge til en rival i Premier League, og interessen fra de virkelige storklubbene har nok dabbet kraftig av etter en relativt svak 16/17-sesong. Dersom Roma faktisk henter Mahrez kan det fort ende opp med å bli den dyreste overgangen til Roma noensinne. Rekorden er fremdeles €32,5 millioner for Gabriel Batistuta i 2000.

Kan Mahrez gi sin egen karriere en boost i Italia? 

2016/17 – jevneste Serie A på lenge?

Det er liten tvil om at Serie A har vært langt svakere enn de sterkeste ligaene de siste par årene. Det er likevel tegn som tyder på at ting er i ferd med å endre seg noe. Juventus har vært suverene i ligaen de siste sesongene. Milano-klubbene Inter og AC Milan ser dog ut til å mene alvor i forkant av neste sesong. Sistnevnte har hentet inn spillere som Hakan Calhanoglu, André Silva, Mateo Musacchio, Franck Kessié og Ricardo Rodriguez. Inter har på sin side sikret seg Milan Skriniar, Borja Valero og en ny trener i Luciano Spalletti. Napoli har også lyst til å forbedre fjorårets 3. plass. Kampen om topplasseringene kommer dermed til å bli tøffere enn på lenge.

Kan den tidligere Roma-spilleren Eusebio Di Francesco ta dette Roma-laget videre til nye høyder?

Comments

comments

Skrevet av: paris

banner