Historien bak Wolves utrolige forvandling

Ulvene uler, og mener alvor! Wolverhampton er tilbake i toppen av engelsk fotball.

Fem sesonger etter at de oransjekledde sist takket for seg i Premier League har klubben vært igjennom enormt mye. Via en mørk heistur ned i League One, ett oppkjøp og samarbeid med superagent Jorge Mendes, er det nå et svært spennende lag vi aner konturene av.

Etter 43 spilte Championship-kamper står Wolves med imponerende 29 seire, og bare 6 tap. I tillegg en småpen målforskjell på +42. Mye av æren for den gode sesongen må tilskrives “frelseren fra Portugal”.

Ikke tipp på dårlig odds! Trykk på banneret for å se økt odds fra Betsson.

Hellig trenerhånd

Portugisiske Nuno Santo er mannen som har styrt klubben til opprykk. Og for de av oss som tror på “noe mer mellom himmel og jord, er det verdt å merke seg at mannens fulle etternavn er Espírito Santo (portugisisk for Den hellige ånd).

TRENERSTJERNE: Neste sesong skal Premier League stifte bekjentskap med Nuno Santo.

Men, før man forklarer Wolves sitt opprykk i et religiøst bilde, ser vi på hvordan Santo fikk jobben.

Etter en keeperkarriere hvor han stort sett var reserve, har Santo trent Rio Ave, Valencia og Porto. Uten nevneverdige resultater noen av stedene.

Han tok over Wolves sommeren 2017, seks måneder etter at Premier League-kjenning Paul Lambert fikk jobben. Det første han uttalte til pressen var følgende:

– Jeg håper jeg kan bygge en ny fremtid her. Jeg tror på dette prosjektet.

Pengene og Mendes

Med prosjektet, siktet han nok til det kinesiske forretningskonglomeratet Fosun International, sine ambisjoner for klubben. Investeringsselskapet har interesser i blant annet moteindustrien, matproduksjon, turisme og nettopp fotball.

DOLLARGLIS: Superagent Jorge Mendes (til høyre) koser seg på kamp med direktører i investorselskapet Fosun.

Superagent Jorge Mendes, som representerer blant andre Christiano Ronaldo, José Mourinho og Diego Costa, har sterke bånd inn til styret i Fosun. Det er en kjent sak at Mendes bidro til at oppkjøpet fant sted, og ikke minst at han trekker i mange tråder når det kommer til spillerlogistikk. Dette har klubben selv benektet, men mye taler for at agentens ord veier tungt i møterommene på Molienux.

Foruten å være agenten til Santos selv, representerer Mendes hele seks Wolverhampton-spillere. Flere av disse seks har vært svært utslagsgivende for Wolves sin gode sesong.

Trykk på banneret for å se Betsafes ville utvalg av boostet odds!

Overraskelsen Neves

Nøyaktig 50 % av Wolverhamptons 72 ligascoringer så langt, er puttet i nettet av Mendes-klienter. I tillegg har de stått for en god porsjon av assistene.

Toppscoreren er Diogo Jota, som var utleid fra Atletico Madrid, men tidligere i år ble det annonsert at Jota nå er Wolverhampton-spiller på permanent basis.

Supertalentet Ruben Neves har vært en viktig brikke for Wolves.

Bak Jota, og det øvrige offensive arsenalet til Wolves, lurer en annen portugiser. Nemlig Ruben Neves. Mange vil huske navnet han fra utallige ryktespalter, som har linket han til omtrent det som kan krype og gå av storklubber. At han nå spiller i Championship skyldes på ingen måte en Freddy Adu-aktig utvikling – Neves var nemlig fortsatt ønsket av de store kanonene da han i fjor sommer valgte å signere for Wolves.

Den 21-årige midtbanespilleren ble hentet for den nette sum av 165 millioner kroner – ny overgangsrekord for klubben. Den forrige rekorden – på 135 millioner kroner – hadde vinteren i forveien blitt brukt på en annen portugiser, og Mendes-klient, nemlig Helder Costa.

Sparker de fra seg?

Etter forrige runde i Championship sikret altså Wolves opprykket, og skal den kommende sesongen spise alskens bær og frukter med de aller beste. Så hvordan kommer de til å bite fra seg når Ipswich, QPR og Barnsley byttes ut med Manchester City, Tottenham og Arsenal?

De siste sesongene i Premier League har flere nyopprykkede lag prestert forholdsvis godt. Og det har vist seg å ikke være særlig stor forskjell på bunnen av PL mot toppen av Championship. Men, Wolves har store ambisjoner, og de har penger og kontakter til å oppnå det.

Santos har allerede bygd et forholdsvis ung og spennende lag, og med Jorge Mendes på lag vil det garantert vanke nye supersigneringer i løpet av sommeren. Wolverhampton kan vise seg å bli et riktig så spennende “gammeltnytt” bekjentskap i Premier League.

 

Tags:

Skrevet av: Vegard Sørholt

banner