Holder Guardiolas overgangsfest til seriegull for City?

Benjamin Mendy Manchester City

Tre klubber er unnagjort i vår gjennomgang av transfervinduet, og tre klubber gjenstår. Vi starter med det laget i Manchester som i forrige sesong ble best i byen, Manchester City. Kan deres innsats under overgangsvinduet sørge for at de beholder plassen som byens beste lag? Her er vår vurdering av forretningene Pep Guardiola har gjort i sommer.

Pengegalopp i den blå delen av Manchester

Ingen brukte mer penger i sommerens overgangsvindu enn Manchester City. Laget ledet av Pep Guardiola gikk helt amok med kredittkortet. Shoppingrunden tok ikke slutt før kvitteringen viste like under 2,2 milliarder kroner som sluttsum.

Den største overgangen var signeringen av Benjamin Mendy fra Monaco. Venstrebacken byttet klubb for cirka 520 millioner norske kroner. Det gjør han til tidenes dyreste forsvarsspiller. Det må sies å være en hissig sum for en spiller som ikke har spilt på høyeste nivå i mer enn drøyt én sesong. Mange spør seg nok om spilleren forsvarer overgangssummen. Riktig nok var Mendy strålende forrige sesong, men det er likevel en voksen sum. På 24 kamper i Ligue 1 var venstrebacken nest sist på ballen fire ganger. Innsatsen ble belønnet med 7.25 i gjennomsnittlig børskarakter. I Pep Guardiola sin debutsesong i Premier League var forsvarsspillet til City lagets største ankepunkt, men med Mendy på backen er det bedringer i sikte.

En annen som skal hjelpe til med å få skikk på de defensive problemene er Kyle Walker. Engelskmannen ble kjøpt fra tittelrivalen Tottenham for vanvittige 460 millioner. En sum som gjør han til tidenes nest dyreste forsvarsspiller. Toppkamp-redaksjonen er enstemmig enig om at det var et ran på åpen dag. Kyle Walker er for all del en habil fotballspiller, men han er ikke i nærheten av å gjøre seg fortjent til den prislappen. Walker er en taktisk begrenset spiller som først og fremst har sin styrke i fysikken. En vanvittig fart gjør han i stand til å rydde opp i egne feil. Det skal han være takknemlig for, for disse feilene skjer farlig ofte. Heller ikke offensivt har Walker alt for mye å vise til. Høyrebacken er knapt i stand til å slå et presist innlegg. I likhet med Danny Drinkwater sin overgang til Chelsea må det her kunne sies at det engelske passet har ført til flere hundre millioner ekstra i overgangssum.

Bli derfor ikke overrasket om det er Danilo som får mest tillit på høyrebacken. Pep Guardiola har nemlig ikke kjøpt mindre enn tre backer i overgangsvinduet. Den brasilianske landslagsspilleren kom fra Real Madrid for 270 millioner kroner. Sammenlignet med Walker sin prislapp er det et kupp. Så langt har Champions League-vinneren fra forrige sesong hatt en god start på karrieren i Manchester. Han har spilt to kommer fra start og slått én målgivende pasning. Det blir nok en hard kamp om å bli førstvalget på høyrebacken på sikt, men vi tror det er en kamp hvor Danilo trekker det lengste strået. Han er rett og slett en bedre spiller.

Det hjelper dog ikke med et godt forsvar om du har en keeper som er lekk som en sil bakerst, slik tilfellet var i fjor. Derfor la City over 350 millioner kroner på bordet for å lokke Benfica til å skille lag med Ederson. Keeperen er kun 23 år og har fremtiden foran seg. Spilleren kan vise seg å bli en kjempeinvestering for Manchester City. På 27 kamper fra start i den portugisiske serien for Benfica i fjor fikk målvakten 6.85 i snittscore hos WhoScored. Unggutten har en tendens til å slippe inn noen enkle mål, men får han luket bort keepertabbene vil City ha en solid førstekeeper i potensielt femten år fremover. Det må sies å være god butikk av De lyseblå.

Ederson og Danilo mot Bournemouth

Ederson, Fernandinho og Danilo i aksjon mot AFC Bournemouth i Premier League, 26. august 2017.

Fremover på banen har også City forsterket. Laget har allerede et angrep som kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på alle forsvar i verden. Det ble ikke mindre skummelt etter at Bernardo Silva byttet til den lyseblå drakten. Så langt har ikke portugiseren maktet å sette sitt preg på City etter overgangen fra Monaco, men vi tror det bare er et spørsmål om tid. I fjor var vingen brennhet for laget fra keiserdømme. 33 kamper fra start i Ligue 1 ble kronet med åtte mål og ni assists. For innsatsen fikk han 7.29 på WhoScored sin spillerbørs. Vi tror ikke det går mange serierunder før unggutten på 23 år begynner å levere målpoeng på løpende bånd i City også.

Ryddesjau av episke proporsjoner

Til sammen har 28 spillere forlatt Manchester City på overgang, utlån eller free transfer denne sommeren. Man kan trygt si at Pep Guardiola virkelig har ryddet i rekkene. City sin stall var i fjor alt for stor. Den var preget av flere spillere som ikke lengre holdt nivået som kreves for å hevde seg helt i toppen av Premier League, selv om det ble tredjeplass i serien. Det er tydelig at Pep også har gjort denne observasjonen.

De tidligere førstelagsspillerne Bacary Sagna, Gaël Clichy, Jesús Navas, Pablo Zabaleta, Joe Hart, Samir Nasri, Aleksandar Kolarov, Fernando, Nolito, Wilfried Bony og Willy Caballero har alle blitt vist døren på Etihad. Wilfried Bony var spilleren som sørget for flest penger inn på konto for City, men han ble bare solgt for 120 millioner til sin gamle klubb Swansea. Likevel, det var ikke pengene som var viktigst Manchester-klubben denne sommeren. Her handlet det om å få ut kvantitet i form av spillere som ikke holdt nivået. Det skal ikke heller undervurderes de enorme lønnsutgiftene klubben sparer på å kvitte seg med disse spillerne.

De fleste City-supportere er nok enige om at det var greit å bli kvitt de ovennevnte spillerne, men det er nok flere som er kritiske til salgene av Kelechi Iheanacho og Enes Ünal. Begge to er 20 år og store talenter. Derfor kan det sies å være merkelig av klubben å kvitte seg med to av sine mest lovende unge spillere. Salgene vitner om at klubben er mer interessert i å kjøpe ferdigutviklede spillere enn å gjøre grovarbeidet selv. Det skal likevel nevnes at City visstnok har sikret seg tilbakekjøpsklausuler på begge to. Bli altså ikke overrasket om duoen finner veien tilbake til de lyseblå i Manchester om de fortsetter fremgangen i sine nye klubber.

Mange inn, flere ut

Vi synes alt i alt at Manchester City har gjort et meget godt overgangsvindu. Etter sommerens handler står klubben igjen med en klar kvalitetsøkning i troppen. Gamle spillere på enorme lønninger uten videreutviklingspotensiale har blitt erstattet med unge spillere med sine best år foran seg. Det har riktig nok kostet City enorme summer, men det er, dessverre, slik den moderne fotballen har blitt. Man kan spørre seg om det er riktig og hva som skjedde med financial fair play, men det blir en annen diskusjon. Slik spillereglene er nå har City gjort et godt overgangsvindu, men vi trekker dem litt da vi føler de kunne fått mer valuta for pengene, spesielt i forbindelse med overgangen til Walker. Vi belønner likevel Pep Guardiola med en meget solid femmer på terningen. Dette laget er absolutt en gullkandidat.

Les også om rivalenes transfervindu her:

Nå er det krise i Arsenal

Hva tenkte Chelsea da de solgte Nemanja Matic?!

Dette kostet Liverpool terningkast seks

En serbisk puslespillbrikke fullfører gullaget

For Spurs holder ikke dette mål, Pochettino

 

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Atle Bjærsbo

banner