Her ender de største NBA-stjernene i sommer

Nå drar det seg kraftig til i sluttspillet i NBA. Den første runden er straks over, og mange hadde nok ikke trodd at det skulle bli såpass jevnt i såpass mange serier. Lag har overrasket (New Orleans Pelicans, Utah Jazz) og lag har skuffet stort (Portland Trail Blazers og Oklahoma City Thunder). Etter NBA-sluttspillet er ferdig i midten av juni, begynner både NBA-draften og sommerens overgangsvindu. For å forklare kjapt – spillere som er under kontrakt med klubber, kan bare trades til en annen klubb i bytte mot spillere og eventuelle draftpicks. Greia med det er at ingen lag skal bli loppet helt for spillere uten å få noe igjen. I tillegg er det flere verdensklassespillere som er såkalt “free agents” denne sommeren. Det vil si klubbløse etter sesongslutt og kan i teorien vrake og velge i tilbud.

Det finnes også forskjeller innad i denne Free Agent-gruppen. Vi har latt pengeekspert og alt-mulig-ekspert Tommy Surland-Hansen forklare forskjellene:

Unrestricted Free Agent er rett og slett en spiller som er ferdig med alle sine forpliktelser og kan signere fritt der han ønsker. Han er også fri til å akseptere hva slags tilbud han får, fra minimum til max. Restricted free agent har en binding til klubben han er i. Det betyr at andre lag kan tilby han en kontrakt hvor han skriver under et såkalt “offer sheet”, hvor da nåværende klubb med rettigheter kan matche dette. Da må spilleren bli hvor han er.

Player option er en avtale rundt siste året av kontrakten hvor spilleren kan velge å ta eksisterende tilbud som ligger på bordet, eller takke nei og bli unrestricted free agent. For eksempel har Carmelo Anthony en player option på 27 M$ og Enes Kanter en på 18 M$, som de antagelig opter (hopper) inn i da det ser vanskelig ut å få tilbake den typer lønnsbetingelser. LeBron James og Kevin Durant kommer til å opte ut av sine player options, da de uten problem får bedre kontrakter som free agents. På den andre siden har man “team options”, hvor klubben kan velge om spilleren skal inn i kontrakten eller ikke. Denver har for eksempel team option på Jokic, noe de selvsagt benytter seg av. Da må Jokic bli hvor han er i ett år til.

Vi tar i denne saken en titt på de beste free agentene per posisjon, og sett litt på hvordan de har gjort det denne sesongen og hvor vi tror de ender opp til neste sesong.

Isaiah Thomas

Klubb: Los Angeles Lakers

Status: Unrestricted

Snitt per kamp i 2017-18-sesongen: 26.9 minutter, 15.2 poeng og 4.8 assists

Bakgrunn: Ble skadet sist sesong da han var i Boston Celtics, og gikk glipp av de siste sluttspillskampene med klubben. Var involvert i den store traden som sendte Kyrie Irving til Celtics i bytte mot Thomas, Ante Zizic, Jae Crowder og et 1st round pick. Thomas ble ikke spilleklar før 2.januar. Mye senere enn det Cavaliers-organisasjonen hadde regnet med. Det ble 15 kamper for Cavs, 14.7 poeng og 4.5 assists før han ble tradet til Los Angeles Lakers, sammen med Channing Frye, i bytte mot Jordan Clarkson og Larry Nance Jr. Der fikk han 17 kamper, én start og snittet på 15.6 poeng og 5 assists.

Tommy: Vanskelig å ikke ha sympati for IT. Etter å ha vært i MVP-diskusjonen på denne tiden i fjor, er hele fremtiden hans i NBA ett stort spørsmålstegn. Eneste muligheten for at han resignerer med Los Angeles Lakers, er om de ikke får sine førstevalg i free agent-perioden og får en ettårskontrakt av typen Kentavious Caldwell Pope fikk i år. Ellers tror jeg han ender opp i en klubb uten mulighet for å vinne noe som helst om han vil ha betalt.

Chris Paul

Klubb: Houston Rockets

Status: Unrestricted

Snitt per kamp i 2017-18-sesongen: 31.8 minutter, 5.4 returer, 7.9 assists, 18.6 poeng  

Bakgrunn: Ble tradet til Houston Rockets i sommer, en overgang som kom som et sjokk for mange. De fleste trodde Rockets kom til å ha startvansker med to så ballkeene spillere som James Harden og Paul på samme lag, men det har gått vanvittig bra – 65 seirer og 17 tap i grunnserien er ny rekord for klubben. 33-åringen og Harden har fungert veldig godt sammen hele sesongen, og det blir spennende å se hvor langt det tar klubben i sluttspillet. “Point God” har funnet seg til rette i Houston, men blir han værende?

Tommy: Her er det mange variabler. Vinner Rockets i år? Får man ryddet en makskontrakt-plass? Har han planer med LeBron & co? Jeg synes cap-situasjonen i Houston ser vanskelig ut, men General Manager Daryl Morey har vist at han kan trylle med tall før. Jeg tipper han blir i Rockets, men er langt fra sikker på det.

Tyreke Evans

Klubb: Memphis Grizzlies

Status: Unrestricted

Snitt per kamp i 2017-18-sesongen: 19.5 poeng, 5.1 returer, 5.2 assists

Bakgrunn: En av kandidatene til Most Improved Player, spilt sin beste sesong siden Rookie of the Year-sesongen i 2009-10. Tyreke Evans slet med skader i store deler av sesongen, og gikk glipp av 30 kamper. Men på de 52 kampene han spilte snittet han på pene 19.5 poeng, 5.1 returer og 5.2 assists. Sterke tall for en spiller som har startet 32 av 52 kamper på benken. Tror ikke mange hadde forventet dette da han signerte en avtale verdt 3.3 millioner dollar før sesongen med Grizzlies. De fleste trodde han skulle bli tradet før trade-deadlinen til en sluttspillsklubb, og Grizzlies valgte til og med å sette han på benken i flere kamper. Det gikk ikke! Han avsluttet sesongen for et tankende Memphis-lag, og nå er han fri som fuglen i dette overgangsvinduet.

Tommy: Her tror jeg rett og slett han går til Portland. Kun på magefølelse. Det må jo være nok noen ganger…

JJ Redick

Klubb: Philadelphia 76ers

Status: Unrestricted

Snitt per kamp i 2017-18-sesongen: 16.7 poeng, 3.0 assists, 42 % fra trepoengeren

Bakgrunn: Vært veldig bra for 76ers denne sesongen og har gjort akkurat det han skulle for laget – sette trepoengere, score poeng og være så mye i aktivitet at spillere som Joel Embiid og Ben Simmons får mer rom å jobbe i. Bidratt som en viktig veteran i et ellers ungt lag. Var mange år i Clippers før han i sommer signerte en ettårsavtale med 76ers verdt hele 23 millioner dollar. Har scoret 24, 27 og 28 poeng i tre av kampene i sluttspillsserien mot Miami Heat, en serie 76ers vant 4-1.

Tommy: Har en vanvittig bra ettårskontrakt i år, tror ikke det er noen mulighet for å få det samme igjen. 76érs vil beholde han, men jeg regner med en stor restruktur av kontrakten om det skal skje. Redicks tjenester kan mange ha bruk for. Om han blir tilbudt mer andre steder, kan han forsvinne. Har kjøpt hus i New York. Om det har noe å si, får vi se.

Paul George

Klubb: Oklahoma City Thunder

Status: Player option

Snitt per kamp i 2017-18-sesongen: 21.8 poeng, 5.6 returer, 40.1 % fra trepoengeren

Bakgrunn: PG13 har funnet seg til rette i OKC, men kommer han til å ta ett år til i Oklahoma, som annen- og tredjefiolin bak Russell Westbrook og Carmelo Anthony? Han kommer til å jakte makskontrakt denne off-seasonen, men vil det bli i Oklahoma? I Los Angeles med Lakers? Eller en annen klubb? George har vært veldig god defensivt denne sesongen, men har ikke snittet på så lite (sett bort i fra 14-15-sesongen, hvor han spilte seks kamper) siden 2013-14.

Tommy: Her tror jeg på to utfall. Bra resultat i playoffs i år og han blir i OKC. Tidlig utslått, han er på vei til Los Angeles. Kommer til å være ettertraktet.

LeBron James

Klubb: Cleveland Cavaliers

Status: Player option

Snitt per kamp i 2017-18-sesongen: 27.3 poeng, 8.7 returer, 9.0 assists

Bakgrunn: Forventet du noe annet? Kanskje den beste basketspilleren i historien jakter nå sin åttende strake finale. Det er helt ekstremt. LeBron har selv sagt at han aldri har følt seg bedre, og det sier litt når han er i sin 15. sesong. I november scoret han 57 poeng for et Cavs-lag som har slitt i store deler av sesongen. I februar snittet han på en triple-double… som 33-åring! Han spilte alle 82 kampene denne sesongen også, bare å ta av seg hatten og nyte dette så lenge det varer.

Tommy: Den som vet hva som skjer bør overta for snåsamannen snarest. Mest penger å hente i Cleveland, men virker som han kun har tanker for sitt renome etter karriereslutt nå. Helt ut av det blå tipper jeg han blir. Eller Philly. Eller Rockets. Eller LAL. Eller…

Hvor spiller LeBron neste sesong?

Kevin Durant

Klubb: Golden State Warriors

Status: Player option

Snitt per kamp i 2017-18-sesongen: 26.6 poeng, 6.8 returer, 5.4 assists, 1.9 blokkerte skudd

Bakgrunn: Durant er nok den nest beste free agenten denne sommeren, bare bak LeBron James. Snittet på pene 26.6 poeng, 6.8 returer og 5.4 assists i 2017-18-sesongen, og vært toneangivende for et Warriors-lag som til slutt endte på 2.plass i Western Conference.

Tommy: Har allerede sagt han vil resignere med GSW. Har gitt rabatt siste par år for å gi klubben mulighet til å beholde firerbanden, men det er det slutt på nå. Blir luxury tax i Oakland. Hva det vil si for troppen for øvrig, blir spennende å se.

Mye tyder på at Durant blir værende i GSW.

DeMarcus Cousins

Klubb: New Orleans Pelicans

Status: Unrestricted

Snitt per kamp i 2017-18-sesongen: 25.2 poeng, 12.9 returer, 5.4 assists

Bakgrunn: En av ligaens mest dominerende spillere – skadefri. Han kan sette trepoengere, dominere under kurven, plukke returer og være en “Point Center”. Han ble skadet i januar, og har ikke spilt i NBA siden den gang. Derfor blir det spennende å se hva som skjer med Cousins i sommer, spesielt nå som Pelicans gjør det så bra i sluttspillet.

Tommy: Før skaden virket det som om Anthony Davis og DeMarcus Cousins fant en kjemi som hadde endt i re-signering, men nå er jeg usikker. Slik som sluttspillet går for Pelicans nå kan det være at man satser videre med det man har og fyller på med yngre spillere enn å satse max på en DMC som kanskje aldri blir den samme igjen.

Nikola Jokic

Klubb: Denver Nuggets

Status: Team option

Snitt per kamp i 2017-18-sesongen: 17.5 poeng, 10.5 returer, 6.0 assists

Bakgrunn: Den serbiske centeren har spilt veldig god basketball denne sesongen og har snittet på en double-double. Sterke tall for en spiller som store deler av sesongen har vært alene som lagets hovedspiller. Den store signeringen sist sommer i Paul Millsap har vært mye skadet. En genial big-man som har et sjeldent bra blikk for spillet til å være såpass svær. Den forrige centeren som snittet på minst 17 poeng, 10 returer og 6 assists er LA-legenden Wilt Chamberlain. Jokic blir nesten garantert værende i Denver. Om han ikke blir det, kommer det til å sende STORE sjokkbølger ut i NBA-verden.

Tommy: Denver har player option i år som de helt sikkert plukker opp. Etter det kommer man til å signere Jokic til max. Han blir i Denver i mange år fremover.

Skrevet av: Even Lübeck

banner