Har Rockhold lært etter ydmykelsen?

  • Home
  • MMA
  • Har Rockhold lært etter ydmykelsen?
Luke Rockhold

Luke Rockhold både ser ut som en action man og slåss som en. I fjor mistet han beltet sitt, 16. september har han mulighet til å starte ferden tilbake mot toppen. Vi har sett på hans reise til toppen, hans smertelige fall mot Bisping, og ikke minst; hans neste motstander.

“The only reason why anybody gets laid, is because Luke Rockhold didn’t get there first”

Dette er et faktisk sitat av UFC-kommentator Joe Rogan. Det siste året har Rockhold vært mest kjent for å ta på seg modelloppdrag, date superstjernen Demi Lovato og være bitter i intervjuer. Han mener Bispings seier bare var flaks. Andre vil si at han fikk som fortjent. Det var mye utenomsportslig fokus, og Rockhold så ut til å like tilværelsen som modell. Forståelig nok, det er jo tross alt mer komfortabelt å få betalt for å posere, enn å få slag og spark i ansiktet av mennesker som lever av å påføre andre skade.

Men i sommer virket han å være klar i sin sak: han var en fighter. Han likte bedre å slåss enn å posere foran et kamera. Det var en fin biinntekt, men fighting var det han gjorde best. Vi flytter fokus mot fighteren Luke Rockhold, og ser på hans reise så langt.

Conor McGregor Betsafe

Kongen av Strikeforce

Rockhold startet med kampsport i ung alder, og fikk tidlig sansen for brasiliansk jiu-jitsu. Han fikk tidlig bekreftet at han hadde et talent for det, og disse ferdighetene tok han med seg inn i en profesjonell MMA-karriere i 2007. Han ble tidlig snappet opp av organisasjonen Strikeforce, hvor han over fire år gikk ubeseiret i ni kamper, de to siste som mester i mellomvekt. Da Strikeforce ble nedlagt 2013 var han en av fighterne som ble med over til verdens største MMA-organisasjon, UFC.

Brutal start i UFC

UFCs mellomvektdivisjon var full av livsfarlige menn, og på toppen av tronen satt Anderson Silva, som på dette tidspunkt virket uslåelig og hadde forsvart beltet sitt ti ganger på rad. Det var nok dette beltet Rockhold hadde planer om å ta da han signerte kontrakten med UFC. Første hindring var brasilianeren Vitor Belfort. En skummel mann med unormalt høye testosteronverdier. Det endte raskt og brutalt, i det Belfort roterte 180 grader og plasserte hælen i Rockholds ansikt med en kraft som sendte Luke rett i drømmeland. Med det ble også drømmen om tittelen fjernere.

Overbevisende comeback

Men Luke Rockhold skulle slå tilbake med et brak. Med hans fortid i jiu-jitsu og mange seire ved submission skulle man tro at Rockhold bare kunne bryte på bakken. Dette stemmer overhodet ikke. Joe Rogan uttalte at Rockholds teknikk og kraft, når det kommer til spark, burde tilsi en bakgrunn fra karate, og ikke jiu-jitsu. Dette fikk Rockhold virkelig vist frem i sin neste kamp mot Costas Philippou. En serie med spark til leveren så kampen ende etter bare to minutter. Derfra skjøt karrieren fart for alvor. Han fulgte opp med å knuse Tim Boetsch i første runde, kvele ut den storkjefta briten Michael Bisping med en hånd, og beseire tidligere UFC-mester Lyoto Machida før to runder hadde passert. Det var tid for tittelkamp.

[sportsbook id=”3269″ title=””]

Rockhold vs. Weidman

Etter Rockholds entré i UFC hadde mellomvekt-beltet skiftet hender. Chris Weidman hadde stått for et av sportens største sjokkopplevelser, han hadde slått ut en arrogant Anderson Silva. Siden den gang hadde han forsvart beltet på mesterlig vis, og sto uten tap i hele sin profesjonelle karriere. Forventningene var store, og de fleste holdt Weidman som favoritt i forkant. De møttes til dyst ved UFC 194 i desember 2015.

De to første rundene var jevne, hvor Weidman tok Rockhold ned på bakken ved noen anledninger, men det var likevel vanskelig å skille ut noen klar favoritt. I tredje runde kom derimot vendepunktet. Weidman forsøkte seg på et roterende spark, en teknikk man ikke hadde sett Weidman bruke før. Weidman bommet, Rockhold tok ryggen hans, og ble med det den første i historien til å ta Weidman ned til bakken. Deretter fulgte Rockhold opp med heftig ”ground and pound”, og Weidmans ansikt ble etter hvert blodig. Med et nødskrik holdt Weidman imidlertid ut til bjellen signaliserte at runde tre var over. Weidman var fremdeles preget da runde fire startet, og det tok ikke lang tid før han havnet på bakken igjen. Etter en serie med slag og albuer fra Rockhold hadde dommer Herb Dean sett nok, og Rockhold ble kronet til mester via teknisk knockout.

Ydmykelsen

Etter triumfen var det vanskelig å se for seg hvem som skulle vippe Rockhold ned fra tronen. Det ble etter hvert klart at Weidman skulle få sjansen til å revansjere tapet i juni 2016. Noen uker før kampen måtte Weidman trekke seg på grunn av skade, og inn kom mannen som alltid hadde tatt hver utfordring på strak arm, Michael Bisping. Rockhold hadde triumfen mot Bisping friskt i minne, og var skråsikker på seier i forkant av kampen. Faktisk så skråsikker at det kunne virke som at han ikke tok motstanderen på alvor i det hele tatt. Kampen startet og Rockhold holdt sin fremste arm lavt, slik han alltid gjør for å lure motstanderen inn og kontre kjapt. Men det var kanskje naivt lavt denne gang. Bisping kapitaliserte tidlig i første runde på Rockholds lave forsvar, og ydmykelsen var et faktum. Rockhold hadde tapt beltet før han rakk å forsvare det en eneste gang. I tillegg kom tapet for Bisping, den siste mannen noen hadde sett for seg skulle slå han.

Risikabelt valg

Over ett år senere skulle den neste fighten bli David Branch, et ukjent, men likevel farlig navn. Fightere tenker ofte penger når de velger motstandere, og jo større navn, jo mer penger. Branch representerer derfor en risiko for både Rockholds kropp og lommebok. Branch har ikke tapt på fem år, og sitter på en seiersrekke på intet mindre enn 11 kamper. Han har aldri nådd toppen av UFC, og denne kampen representerer muligens hans siste mulighet til å gjøre det.

David Branch Luke Rockhold

Det er altså mye på spill i denne kampen. Branch er 35 år, har fått sjansen i UFC for andre gang og må vinne. Rockhold har vært borte fra buret i ett år, og har alt å bevise etter tapet for Bisping. 16. september møtes to fightere med alt å tape til kamp i buret. Begge vil være desperate etter seier, og det kommer til å komme oss seere til gode i form av rå action.

 

Tags:

Skrevet av: Torstein Sørholt

banner