Halvspilt NBA-sesong – dette er favorittene til å vinne prisene

Kevin Durant LeBron James

Vi er rundt halvveis i årets NBA-sesong, med samtlige lag nærmer seg 40 spilte kamper av totalt 82 i grunnserien. I denne artikkelen har vi tatt en prat med tre norske eksperter på NBA – Arnstein Friling, Stig Omland og Frederik Gnatt. Vi har hørt hvem de mener er Most Valuable Player, Rookie of the Year, Sixth Man of the Year, Defensive Player of the Year, Coach of the Year og Most Improved Player så langt i år.

Most Valuable Player

Friling: Kevin Durant, Golden State Warriors

Ut fra hvem som har betydd mest, burde det være enten Milos Teodosic eller Nikola Mirotic! Lagene deres bare taper når de er ute, og vinner når de er med! Men den reelle konkurransen kan bare stå mellom stålmannen LeBron James, scoringsfantomet James Harden og den nylig så allsidige Kevin Durant. Og mitt valg faller på Kevin Durant så langt. Golden State er fortsatt ligaens beste lag, og han er deres viktigste spiller.

Omland: LeBron James, Cleveland Cavaliers

Så langt denne sesongen så har det primært handlet om to kandidater; James og Harden. Jeg mener sistnevnte så absolutt snuser på ledelse her, men når jeg setter meg ned og virkelig tenker meg om, så er James MVP. Harden spiller på NBA sitt mest stats friendly lag, og hans defensive kvaliteter og lederegenskaper er for svake. Lebron James er selve definisjonen på å bære et lag på skuldrene. Med Isaiah Thomas tilbake nå så tror jeg,  sakte men sikkert, at vi får se en bedre LeBron og et mye bedre Cavs. Lebron bygger opp medspillerene, og sørger for at alle er på samme side til sluttspillet. Detaljene han ser i spillet er helt unik, og gjør at Cavs er en utfordrer til tittelen, selv med et mediokert lag på papiret.

Gnatt: LeBron James, Cleveland Cavaliers

Synes denne er litt vanskelig, men ender opp på LeBron James. Jeg så den komme litt før sesongen. Det jeg elsker er effektiviteten i måten han gjør det på. Blitt en god trepoengsskytter (skyter nesten 40%), snitter på nesten 28 poeng, 9 assists og 9 returer. Og for meg virker det litt som han vinner når han vil fortsatt. Han spiller på ett annet nivå enn resten av ligaen i mine øyne. Mange snakker om Kevin Durant som en som pusher King James, Giannis som nærmer seg osv. Men James er ikke bare den mest fysisk dominerende. Han har funnet ut av basketball på en annen måte enn resten av NBA. Og i år har han klart å få i gang Kevin Love. Det betyr mye for meg. For at Cavs skal ha sjans i sluttspillet, må han ha med seg Love. Det blir også spennende å se hvordan laget nå forandrer seg når Isaiah Thomas er tilbake. Jeg tror det funker fint og at det letter byrden til James noe. Verdt å nevne James Harden her, jeg synes det står mellom de to. Men James er for meg ganske klar som nummer 1.

LeBron James Kevin Durant

Rookie of the Year

Friling: Jayson Tatum, Boston Celtics

Mange gode kandidater i år. Donovan Mitchell scorer mest, Kyle Kuzma har overrasket mest og Ben Simmons styrer alt i Philadelphia. Selv finske Lauri Markkanen har markert seg glimrende. Men så langt er Jayson Tatum i Boston årets beste. Han har vært dønn solid for et av ligaens beste lag, og spiller og skyter som om han har vært i ligaen i årevis, og alle kan se at hvis Boston skulle be ham om å bære et tyngre offensivt lass, kunne han lett ligget på et poengsnitt på 20 per kamp.

Omland: Ben Simmons, Philadelphia 76ers

I en sesong med potensielt flere fremtidige All Stars, og til og med Hall of Famers, blant rookiene, så er Simmons soleklar. I starten av sesongen var han MVP-kandidat, men roet seg betraktelig i desember. Han mangler totalt et trepoengsskudd, noe som må utvikles om han skal få full nytte av sine andre egenskaper. Sixers har lagt mye av ansvaret i angrepet på Simmons, og det er enormt vanskelige oppgaver å holde lagkamerater fornøyd, lese forsvar på vegne av femmeren ute på gulvet og samtidig finne sine egne skudd. Måten han kan dominere kamper med returtaking og ballfordeling er på et skyhøyt nivå. Ligaen er hans den dagen han får et distanseskudd.


Gnatt: Ben Simmons, 76ers

For en rookieklasse vi har i år. Ben Simmons starta sesongen slik Usain Bolt pleide å avslutte 100 meterløp på sitt beste, men har slitt noe mer i det siste. Simmons er den klare kandidaten likevel på grunn av sin start. Et fenomen fysisk som har ett blikk få spillere er forunt. Når han lærer seg å skyte med høyre hånd (av en eller annen grunn bruker han venstre) blir han helt ustoppelig. Noe han er når han tar ballen til kurven. Men det har tettet seg veldig til.

Jeg synes både Donovan Mitchell og Jayson Tatum må nevnes. Mitchell har virkelig satt seg i respekt denne sesongen og er blitt Utah Jazz’ sterkeste offensive våpen. I tillegg er han en god forsvarsspiller. Jayson Tatum gjør ikke like mye, snitter ikke like mye som de to andre, men er en særdeles viktig del av et av NBAs beste lag. Det er en litt vanskelig greie for rookies. Som oftest lettest å vinne for dårlige lag, fordi man får gjort mye mer. Og Tatums effektivitet er nok også et produkt av at han spiller for ett bedre lag enn de to andre. Men Tatum får også muligheten til å vinne kamper som betyr noe nå. Og jeg mener vinne betyr noe. Likevel, Ben Simmons snitter 16 poeng, 7 assists og 8 returer. Det er gærnt som rookie. Han leder, men forspranget er mindre i dag enn for halvannen måned siden. Dette blir spennende.

Ben Simmons NBA

Most Improved Player

Friling: Victor Oladipo, Indiana Pacers

Sesongen i Oklahoma City Thunder ble ikke spesielt vellykket for Oladipo, som til de grader måtte spille annenfiolin bak Russell Westbrook. Han ble sendt til Pacers i bytte med Paul George, og det har betydd en enorm oppblomstring for Oladipo. Selv om han spiller ca like mange minutter per kamp som han har gjort i hver sesong hittil, men likevel scorer han sju poeng per per kamp, har bedre skuddprosent og tar flere returer. Plutselig er Oladipo blitt en av ligaens 12-14 beste spillere. Den var det ingen som så komme!

Omland: Victor Oladipo, Indiana Paceres

Han har hatt et talent som lenge har vært snakket om. Det fikk aldri blomstre i Orlando, og var sjanseløst i backcourten med Westbrook i Oklahoma City. Enter Indiana, og vi ser nå hva scouter har snakket om i noen år. Han scorer på så mange forskjellige måter, og er totalt uredd når ansvar kreves. Oladipo har hatt flere dominerende fjerde perioder, og ikke minst tatt en bunnkandidat til foreløpig sluttspillsplass. Med noen kamper ute pga skade i øyeblikket, så ser vi også hvor viktig han er for Pacers.

Gnatt: Victor Oladipo, Indiana Pacers

Verdt å nevne at her er det flere kandidater også. Aaron Gordon og Tyreke Evans er to. Jeg lander på Viktor Oladipo. Dipo var det uforløste talentet i Magic som skulle styre second uniten til OKC bak Durant og Westbrook. Men KD stakk og Westbrook liker ikke voldsomt å dele ballen, så forrige sesong ble ett mareritt. Mange, meg selv inkludert, stusset også over traden Pacers gjorde da de sendte Paul George til Oklahoma og «kun» fikk tilbake Oladipo og Sabonis. Viser seg at Pacers management kan dette bedre enn de fleste av oss. Dipo snitter nesten 25 poeng og har pr i dag Pacers blant de åtte i sluttspillet. Det er rett og slett deilig å se Oladipo endelig bli den spilleren vi har sett for oss at han kan være. For øvrig deilig å se at Sabonis kan spille basket også.

Bilderesultat for victor oladipo

Defensive Player of the Year

Friling: Paul George, Oklahoma City Thunder

Paul George, som ligger an til personbeste når det gjelder steals og blokkede skudd, har levert glimrende forsvarsspill hele sesongen, og han har bidratt til å gjøre Thunder, som fremdeles sliter med å finne sin identitet offensivt, til et fryktinngytende lag defensivt. Paradoksalt nok er det en annen storscorer, Kevin Durant, som for meg er hans argeste konkurrent for «Årets forsvarsspiller»-tittel.

Omland: Paul George, Oklahoma City Thunder

Det er rett og slett gøy å se George spille forsvar. OKC er et elite defensivt lag med ham som limet i midten. Han gjør passningsbaner mye vanskeligere for motstandere, og får de tøffeste oppgavene. Hjelper at Kawhi Leonard ikke har vært aktuell å bedømme så langt.


Gnatt: Draymond Green, Golden State Warriors

Denne er litt vanskelig, skulle stå mellom Draymond Green, Kawhi Leonard og Rudy Gobert. De to siste har vært for mye skadet og Draymond selv mener hans lagkamerat Kevin Durant er NBAs beste forsvarsspiller. Jeg kaster inn Al Horford i diskusjonen. Celtics er statistisk sett NBAs beste forsvar. Og Horford hjertet i det forsvaret. Men det er Draymond Green som fortjener den i dag. Warriors er nummer på lista blant NBAs beste forsvar, og Draymond Green er for det forsvaret hva Steph Curry er for det angrepet. Ja, Durant tetter hull om noen av dem er ute, men han er ikke like god som Green i forsvar rett og slett. Green tar denne.

Paul George OKC

Sixth Man of the Year

Friling: Nikola Mirotic, Chicago Bulls

Sesongens rareste historie startet da de to Chicago-reservene Bobby Portis og Nicola Mirotic havnet i klammeri rett før sesongstart. Portis slo til Mirotic, som brakk kjeven, og ble satt på skadelisten de seks første ukene. Chicago tapte nesten alle kampene da. Så ble Mirotic friskmeldt i starten av desember, og etter det, har Bulls vært et av ligaens 10 beste lag, og Mirotic har spilt ca dobbelt så bra som han har gjort i sine tre foregående sesonger. Poengsnitt på 18 og retursnitt på 7 per kamp, på 25 minutter per kamp der han starter på benken, er knallsterkt. Det skal også nevnes at Portis også spiller bedre enn noensinne, og at de to, selv om de langt fra er bestekompiser, klarer å samarbeide på banen.

Omland: Eric Gordon, Houston Rockets

Står mellom to spillere, men ender opp med Eric Gordon fordi jeg synes Lou WIlliams har startet for mange kamper pga skader. Gordon er instant offence og solid begge veier.

Gnatt: Eric Gordon, Houston Rockets

Gordon er veldig viktig for Rockets. Ok, kanskje han har starta for mange kamper pga Chris Pauls skader, men Eric Gordon kommer til å være første av benken for Rockets. Gordon er perfekt for dette Rockets-laget. Tøff i forsvar, skyter bra, kan ta ballen til kurven og trenger ikke ballen mye.

Eric Gordon NBA

Coach of the Year

Friling: Dwayne Casey, Toronto Raptors

Det er som vanlig mange gode kandidater til prisen som årets trener så langt. Verken Spurs’ Gregg Popovich eller Celtics’ Brad Stevens ville vært feilvalg. Men Årets Trener så langt er Toronto Raptors’ Dwayne Casey. Ikke bare har han fått et lag som alle var semi-lunkne til før sesongen til å være helt oppe i toppen blant ligaens beste, han har inkorporert en rookie (AG Anunoby) i startoppstillingen, bygget ligaens kanskje mest effektive 2. femmer, og gjort alt dette uten luksuriøse free agent-signeringer, men han har i tillegg endret hele måten Raptors spiller på. Fra å være metodiske, og skyte få trepoengere, går det nå fort, og de skyter treere i fleng. Samtidig som de er et av ligaens beste defensive lag. Dwayne Casey har gjort alt rett, uten å lage store overskrifter.

Omland: Gregg Popovic, San Antonio Spurs

Legenden Pop fortjener ikke denne prisen noe mindre fordi han har gjort det lenge. Men Spurs har vært uten Kawhi Leonard halve sesongen ca., og sitter på en 25-12 record. Med untak av Aldridge og Gasol, så har Spurs et lag med spillere mange andre lag ville sendt til farmerlaget sitt. Satt på spissen naturligvis. Men i en liga hvor spillerene er stjerner og sjefer, så er Pop et nydelig lyspunkt.

Gnatt: Brad Stevens, Boston Celtics

Det må bli Brad Stevens. Det tok ca fire og ett halvt minutt av sesongen før de fleste Celtics-supporterne så for seg en ødelagt sesong. Gordon Hayward ute for sesongen (eller mesteparten) med skade. I år skulle Celtics pushe Cavs, men det røk med ankelen til Hayward. Eller?

Celtics topper i øst selv etter skaden og et brutalt kampoppsett. Da Celtics slo Rockets var det den niende kampen på 13 dager. Og mot Rockets lå de under med 26 poeng i første halvdel. Ligge under mye har de gjort i mange kamper så langt. Likevel klarer Stevens å få laget til å fortsette å kjempe, og de kommer seg inn i kamper igjen på en mesterlig måte. Hva Stevens får ut av rookie Tatum, ungutter som Brown og Rozier og resten av mannskapet er også Popesque. Samtidig er jeg glad i måten Celtics spiller på. Mye bevegelse med og uten ball. Stevens er blant NBAs aller beste til å makse sine spillere. Det er kun en annen kandidat i mine øyne og det er Greg Popovich. Litt fordi han bør vinne denne vært år, mest fordi Spurs har selv vunnet 25 og kun tapt 12 og ligger på tredje i vest. Og Kawhi Leonard er enda ikke skikkelig tilbake.

Tags:

Skrevet av: Even Lübeck

banner