Dette er fotballstjernene som vraket Norge

  • Home
  • Fotball
  • Dette er fotballstjernene som vraket Norge
Bersant Celina Kosovo

Da Kosovo tapte 0-2 mot Island i Reykjavik i oktober var det med hele fire norske spillere i troppen. Valon Berisha, med 20 A-landskamper for Norge, og Bersant Celina, med en rekke kamper for norske aldersbestemte landslag, spilte begge hele kampen, mens Sandefjords Flamur Kastrati og Odds Elba Rashani satt på benken. I tillegg har også Avni Pepa fra Kristiansand og Herolind Shala fra Porsgrunn nylig spilt landskamper for Kosovo.

Som nytt FIFA-medlem fra 2016, var Kosovo i den unike situasjonen at de hadde mulighet til å plukke spillere som tidligere hadde spilt ikke bare aldersbestemte- eller privatkamper for andre land, men også obligatoriske kamper for andre A-landslag. Så lenge spilleren hadde familietilknytning til den tidligere serbiske provinsen, ville han være tilgjengelig for spill for Kosovo. Resultatet ser vi tydelig i Kosovos spillertropper i VM-kvalifiseringen. Hele åtte av spillerne som har vært tatt ut på laget det siste året har bakgrunn fra Tyskland, seks fra Norge, fem fra Sveits, to fra Sverige og én fra Østerrike. Det betyr at hele 22 av 37 Kosovos nylig brukte spillere er født eller oppvokst i andre land.

Kosovo national team

Finner du noen nordmenn her? Bli bedre kjent med dem lenger ned i teksten.

Kosovo er et ekstremt tilfelle, men det er ikke noe nytt at enkelte spillere har mulighet til å velge mellom flere landslag. Internasjonale profiler som Pepe (Brasil/Portugal), Joël Matip (Tyskland/Kamerun), Pierre-Emerick Aubameyang (Frankrike/Gabon), Kevin-Prince Boateng (Tyskland/Ghana), Diego Costa (Brasil/Spania), Deco (Brasil/Portugal), Mauro Camoranesi (Argentina/Italia) og David Trezeguet (Argentina/Frankrike) er alle eksempler på spillere som har gjort landslagskarriere for et annet land enn der de selv er født eller oppvokst. I tillegg har vi selvsagt amerikanskfødte Bjørn Maars Johnsen, som nylig debuterte for det norske landslaget. Vi har tatt en titt på Kosovos norske landslagspillere, i tillegg til et par andre nordmenn som spiller landslagsfotball for fremmede nasjoner.

Norske spillere for Kosovo:

Valon Berisha

24-åringen fra Egersund slo seg opp i Viking før han ble hentet til østerrikske Red Bull Salzburg i 2012. Han spilte en rekke aldersbestemte kamper for Norge, og debuterte for A-landslaget under Drillo allerede som 19-åring i 2012. Han kom opp i 20 A-kamper for Norge før han valgte å bytte til foreldrenes hjemlands landslag da de fikk FIFA-medlemskap i 2016. Lillebror Veton valgte imidlertid å fortsette å spille for Norge. Valon er i dag fast inventar på Kosovos midtbane, og står med 9 kamper og 1 mål for de blågule fra Balkan.

Valon Berisha Kosovo

Valon Berisha for Kosovo i en VM-kvalifiseringskamp mot Kroatia tidligere i år. 

Bersant Celina

Celina flyttet fra Kosovo til Drammen da han var to år gammel, og tilbragte ungdomsårene i Strømsgodset. Han ble tidlig hentet til Manchester Citys akademi, og har spilt en rekke aldersbestemte landskamper for Norge. Det var en del diskusjon rundt eventuelt spill for det norske A-landslaget, og det var mange som mente han burde gis spilletid for å binde ham til spill for Norge. Celina valgte imidlertid til slutt å representere Kosovo. 21-åringen har fått minimalt med spilletid på Citys A-lag, og har det siste året vært på utlån i nederlandske Twente og Championship-klubben Ipswich. Er fortsatt ung, og kan bli spennende å følge fremover. Står med 8 kamper og 1 mål for Kosovo.

Flamur Kastrati

Kastrati, som er født og oppvokst i Norge med foreldre fra Kosovo, startet karrieren i Skeid og reiste tidlig ut til Nederland og Tyskland, hvor han fikk en del spilletid. Han returnerte til Norge og Strømsgodset i 2013, og spiller nå i Sandefjord. Har notert en del aldersbestemte kamper for Norge, men har aldri vært inne i A-landslagsdiskusjonen. 26-åringen ble tatt ut til sin første kamp for Kosovo i 2014, og står med 3 kamper totalt.

Welcome Offer McGregor

Elba Rashani

Rashani vokste opp i Telemark, og startet seniorkarrieren i Odd. Han spilte 68 kamper og scoret 7 mål for skiensklubben, og var senere innom både Brøndby og Rosenborg før han kom tilbake til Odd denne sesongen. Har spilt en rekke U-landskamper for Norge, men takket ja da han ble tatt ut til å spille for foreldrenes hjemland i 2015. Står nå med 3 kamper og 2 mål for Kosovo.

Herolind Shala

Den porsgrunnfødte 25-åringen slo igjennom i Notodden, ble hentet av Odd, hvor han fikk 90 eliteseriekamper, før han reiste til Tsjekkia og Sparta Praha i 2015. Shala har siden vært på utlån i Slovan Liberec og tyrkiske Kasımpaşa før han meldte overgang til danske Lyngby tidligere i år. Fikk et par kamper for aldersbestemte norske landslag, men spilte faktisk både U21- og A-landslagsfotball for Albania, som hadde flere kosovoalbanere på laget inntil Kosovo fikk eget landslag, før han valgte å gå over til foreldrenes hjemland i 2016. Står med 4 kamper for Kosovo.

Avni Pepa

Født og oppvokst i Kristiansand med foreldre fra Kosovo, og er den eneste av de norske Kosovo-spillerne uten aldersbestemte landskamper for Norge. 29-åringen spilte imidlertid fem i sesonger i Eliteserien for både Start og Sandnes Ulf, og var innom Flamurtari Vlorë i Albania før han tilbragte to sesonger i ÍBV på Island. Pepa står med 5 landskamper for Kosovo, og spiller i dag for Arendal, som akkurat rykket ned fra OBOS-ligaen.

Welcome Offer McGregor

Norske spillere for andre landslag:

Mikkel Diskerud

Sammen med Valon Berisha er Mikkel «Mix» Diskerud kanskje den mest kjente nordmannen som har valgt et annet landslag enn det norske. Den 27 år gamle midtbanespilleren med norsk far og amerikansk mor er født og oppvokst i Oslo og gikk gradene i Stabæk, hvor han fikk 81 kamper for A-laget. I 2012 dro han på utlån til belgiske Gent før han ble hentet til Rosenborg. Mix spilte aldersbestemte landskamper for både Norge og USA, og uttalte tidlig at han gjerne ville spille A-landslagsfotball for begge land. Det var imidlertid det amerikanske forbundet som først viste interesse, og han fikk sin første kamp for USA i 2010. I 2015 dro Diskerud til nysatsningen New York City i MLS, men har i det siste slitt med å få spilletid, og har denne sesongen vært på lån i svenske IFK Göteborg. Norsk-amerikaneren står med 38 kamper og 6 mål for USA.

Mikkel Diskerud USA

Mikkel Diskerud i aksjon for USA i en treningskamp mot Tyskland i 2015.

Adam Larsen Kwarasey

Keeperen, som er født i Oslo med norsk mor og ghanesisk far, uttalte tidlig at han hadde som mål å spille for Ghana. Han startet seniorkarrieren i Strømsgodset, der han var solid i mange sesonger, blant annet som kaptein da klubben tok seriegull i 2013. Etter 2014-sesongen dro han til MLS og Portland Timbers hvor han voktet buret i 40 kamper. Etter senere opphold i Rosenborg og Brøndby er Kwarasey nå tilbake i hjembyen og Vålerenga. 29-åringen har fått 24 kamper for Ghana, og spilte blant annet i VM i Brasil for the Black Stars.

Mathis Bolly

27-åringen fra Oslo med norsk mor og ivoriansk far er, i tillegg til å være den raskeste spilleren på FIFA-spillene, i Norge kanskje mest kjent fra tiden i Lillestrøm. Midtbanespilleren var tatt ut til det norske laget som skulle delta i U21-EM i 2013, men trakk seg da han ble kalt opp til A-laget til Elfenbenskysten. Tidligere Lillestrøm-trener Henning Berg uttalte da at Bolly var et stort tap for Norge, og at han kunne blitt en viktig spiller for landslaget i fremtiden. Norsk-ivorianeren har siden det bare fått 5 kamper for Elfenbenskysten, men fikk spilletid i Brasil-VM. Han har siden 2013 spilt i Fortuna Düsseldorf og Greuther Fürth i tysk 2. Bundesliga.

Welcome Offer McGregor

 

Lars Krogh Gerson

Er kanskje noe mer ukjent i denne sammenhengen. Den tidligere Kongsvinger-spillerens far er fra Luxembourg, og har dermed vært tilgjengelig for spill for landslaget han har spilt 60 kamper og scoret 4 mål for siden debuten i 2008. Gerson startet karrieren i Kongsvinger, og fikk til sammen 57 kamper og scoret 7 mål for hedmarksklubben mellom 2008 og 2012, blant dem én sesong på øverste nivå, da Kongsvinger var oppe i det gode selskap i 2010. 27-åringen har siden 2012 spilt i Sverige, først i IFK Norrköping og nå i GIF Sundsvall.

På mandag møtes Kosovo og Latvia til privatlandskamp på Stadiumi Olimpik Adem Jashari. Blant de norske spillerne er det bare Valon Berisha og Elba Rashani som er i troppen, men det kan likevel fort bli norske scoringer under flomlysene i Mitrovica. Berisha spiller trolig en viktig rolle fra start, og Rashani er troppens toppscorer. Norske scoringer får vi også håpe det blir 13 mil unna i Skopje når Norge møter Makedonia på lørdag, før det norske laget reiser videre til Slovakia for å møte et sterkt slovakisk lag på tirsdag. Slovakene er sannsynligvis langt nede etter å ha endt som dårligste toer i kvalifiseringen, som gjorde at de gikk glipp av VM-playoff med knappest mulig margin. Det kan naturligvis slå begge veier. Vil kampene mot Makedonia og Slovakia avsløre at Norge kunne hatt bruk for noen av spillerne som har valgt oss bort?

 

Tags:

Skrevet av: Christoffer Skjennum

Skribent hos Toppkamp, bergenser og fotballentusiast. Glad i VM.

banner