Fotballens forunderlige historier

Alvin Martin (West Ham) Mark Hughes (Manchester United)

Verden er full av merkelige hendelser, og fotballen er intet unntak. Også i forbindelse med verdens vakreste sport finner man fantastiske historier og fakta om man tar seg tid til å lete litt. Vi har lett litt og funnet gull. Dette er noen av fotballens forunderlige historier.

Tåkelur

Arsenal tok imot Dynamo Moskva til en vennskapskamp i 1945. Kampen ble spilt på White Hart Lane, Tottenhams hjemmebane. At kampen ble spilt på rivalens bane er forunderlig, men sammenlignet med resten av historien blekner det.

Denne dagen var det tykk tåke på stadion, og selv om spillerne ba om å utsette kampen bestemte dommeren at den skulle fortsette. Tåken var så tykk at selve kampen utviklet seg til å bli en farse.

De to lagene spilte med særdeles tøyde regler, da dommeren umulig kunne ha kontroll på alt som foregikk. Han kunne knapt se spillerne nærmest seg. Dette kunne selvfølgelig de begge lag utnytte seg av.

Arsenal tok imot Dynamo Moskva til en vennskapskamp på en tåkelagt White Hart Lane i 1945.

På et tidspunkt gjennomførte Dynamo et bytte uten å ta en spiller av banen, og fansen på tribunen mente at russerne hadde så mange som 15 spillere på banen ved enkelte anledninger.

Arsenal tok seg også friheter, og en spiller som hadde blitt utvist snek seg inn på banen igjen i ly av tåken og spilte resten av kampen. En som ikke fullførte kampen var Arsenals keeper. På grunn av den elendige sikten sprang han inn i stolpen og slo seg bevisstløs. En tilskuer skal visstnok ha tatt på seg hanskene og voktet Arsenal-buret resten av kampen.

Den som venter på noe godt venter sjelden forgjeves

At kamper blir utsatt på grunn av dårlig vær, ulykker eller dårlige baneforhold skjer fra tid til annen, men de kan ikke sammenlignes med oppgjøret mellom Lincoln City og Coventry City i 1963. Kampen skulle egentlig spilles 5.januar, men på grunn av fryktelig dårlig vær ble kampen utsatt et par dager.

Så ble den utsatt. Igjen og igjen og igjen.

Hele 15 ganger ble dette oppgjøret utsatt før man endelig fikk spilt kampen, over to måneder etter den egentlig skulle finne sted. Heldigvis ble det litt av en kamp, og Coventry slo Lincoln 5-1.

Coventry Lincoln 1963

Tidenes comeback

Når elleville snuoperasjoner på fotballbanen er tema havner man som oftest på Liverpools mirakelkamp i Champions League-finalen mot AC Milan i 2005. Men det finnes faktisk en snuoperasjon som kan måle seg.

I 1957/58-sesongen møttes Charlton og Huddersfield til det som sannsynligvis er en av historiens villeste kamper. På denne tiden holdt man ikke på med innbyttere, så da Charltons kaptein, Derek Ulton, måtte på sykehus for å få en skulder ute av ledd tilbake på plass ble Charlton redusert til ti mann. Ulton måtte av etter 27 minutter, og Huddersfield med en spiller mer tok raskt ledelsen.

Huddersfield fortsatte å pøse på, og med 27 minutter igjen av kampen ledet de komfortabelt 5-1. Så begynte ting å skje.

På to minutter scoret Charlton to ganger, og plutselig var stillingen 5-3. Charlton fikk åpenbart blod på tann, for i det 78.minutt sto det 5-5 på resultattavla. Dette resultatet ville i seg selv være ganske utrolig, men Charlton ga seg ikke med det, og i det 81.minutt scoret Johnny Summers sitt femte mål for kvelden og Charlton var i ledelsen.

Johnny Summers scoret fem mål og assisterte to for Charlton.

Johnny Summers scoret fem mål og assisterte to for Charlton.

Det var ikke helt tomt i Huddersfield, og med fem minutter igjen av ordinær tid satte de inn 6-6. Tomt var det nesten på tribunen, for de aller fleste av hjemmefansen hadde forlatt stadion da laget deres lå under 5-1 med en mann mindre. Og synd var det, for da gikk de glipp av at Johnny Ryan satte inn 7-6 med hodet i kampens siste sekund.

Det sikret seieren for Charlton, og et av tidenes comeback på en fotballbane var et faktum.

Goalgetter

Om en spiller scorer fire mål i en og samme kamp bør man kunne si seg ganske fornøyd med egen innsats, men når kampen ender 2-2 er det kanskje ikke like gjevt.

Denne bragden klarte Aston Villa-forsvarer Chris Nicholl i mars 1976, i kampen mellom Aston Villa og Leicester.

Chris Nicholl for Aston Villa mot Leeds i 75/76-sesongen.
Nicholl ga Leicester ledelsen 1-0, før han utlignet for Aston Villa rett før pause. Etter hvilen ga han Leicester ledelsen igjen med en fantastisk stupheading, før han sikret ett poeng for sitt Villa sent i kampen.

Spill på den høyeste oddsen!

Målfarlig type, denne Chris Nicholl.

Et skikkelig ekte hattrick

Hattrick er når en spiller scorer tre mål i samme kamp, ekte hattrick er når disse tre målene kommer i samme omgang av kampen. Hva man kaller tidligere West Ham-spiller Alvin Martin sin prestasjon er heller uklart, men det er så ekte som man kan få det.

I West Hams 8-1-seier over Newcastle i april 1986 maktet Martin å score tre mål på tre forskjellige målvakter. Og det er jo intet annet enn utrolig.

Forsvarsspilleren Martin scoret sitt første mål på målvakt Martin Thomas, som kort tid etter måtte gå av med skade. Inn kom Chris Hedworth, og Martin overlistet også ham. Mot slutten av kampen måtte utespiller Peter Beardsley ta på seg keeperhanskene, og sannelig min hatt, Alvin Martin scoret på Beardsley også.

Med det ble han den første, og hittil siste, som noen gang har scoret tre mål på tre forskjellige keepere i en og samme kamp. Rett og slett en sensasjonelt god dag på jobben for Martin.

Alvin Martin, her i en kamp mot Paul McGrath og Manchester United i FA-Cupen i 1986, scorer tre mål på tre forskjellige keepere i en og samme kamp dette året. 1985/86 er en av de mest suksessrike sesongene i West Hams historie med en tredjeplass i ligaen.

Tannløst

Fotball spilles også i Danmark, ikke uten forunderligheter og morsomme historier.

Norager tok imot Ebeltoft til kamp en vårdag i 1960. Helt på tampen av kampen er stillingen 4-3 til Norager, og dommer Henning Erikstrup ser på klokka og bestemmer seg for å blåse av kampen.

I det Erikstrup tar fløyta til munnen og blåser, faller gebisset ut, og uten tennene får ikke dommeren lyd i fløyta. Mens Erikstrup leter etter tennene sine stormer Ebeltoft i angrep og setter inn målet som gir 4-4.

Slik ville riktignok ikke dommeren ha det, og da han til slutt får tennene på plass igjen annullerer han Ebeltofts scoring og blåser sluttsignalet.

Dette var selvsagt Ebeltoft misfornøyde med, og de klagde saken inn for det Danske fotballforbundet. Den kom de ingen vei med og kampen endte med 4-3 og seier til Norager.

Verdens minste liga

Noen mil ut i havet, vest for Syd-vestspissen av England ligger Scillyøyene. Disse øyene huser et par tusen innbyggere, samt verdens minste fotballiga; Isles of Scilly Football League. I den spiller det to lag.

WOLLPACK WANDERERS GARRISON GUNNERS

De to lagene kaller seg Garrison Gunners og Woolpack Wanderers, og de møter hverandre til ligakamp hver uke for å avgjøre hvem som vinner ligaen. Sesongen varer fra midten av november til slutten av mars, og i løpet av sesongen spiller lagene mot hverandre 17 ganger.

I tillegg deltar de to lagene i hele to cuper, The Wholesalers Cup og The Foredeck Cup, der begge cupene avgjøres over to kamper. Før ligasesongen sparkes i gang er det selvfølgelig en Charity Shield-kamp, som for å markere startskuddet for den nervepirrende sesongen man har i vente.

Det blir altså 22 oppgjør mellom Garrison Gunners og Woolpack Wanderers i løpet av en sesong, og en kan anta at de to lagene kjenner hverandres styrker og svakheter nokså godt.

Trykk her for å se hvilken odds som er boostet akkurat nå

Straffe på straffe på straffe på straffe

Argentinsk 4.divisjon er tradisjonelt ikke dit man vender seg for å lete etter verdensrekorder, men to lag fra denne divisjonen er faktisk innehavere av en slik.

Tilbake i 2009/10-sesongen møttes Juventud Alianza og General Paz Juniors til kvalifisering i finalerunden av Apertura. Etter to ganger 90 minutter sto det 3-3, og det hele skulle avgjøres på straffer.

Og her starter magien.

Dette oppgjøret mellom to 4.divisjonslag i Argentina endte altså i 21-20 i straffesparkkonkurransen, det høyeste antallet scoringer i en straffesparkkonkurranse noensinne.

Utrolig nok resulterte alle straffene i scoring, bortsett fra den aller siste. 42 straffespark, og bare én bom. Det er smått utrolig.

Kjenner du til flere slike forundelige eller utrolige fotballhistorier? Del dem gjerne med oss på facebook!

 

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Niclas Kjøde

Niclas elsker fotball, og fotball elsker Niclas. Det er i alle fall det Niclas sier til seg selv for å legitimere all den tiden han bruker på fotball. Øvrige idretter følges også, om fotball ikke er å oppdrive.

banner