Dette er de fem dyreste januarsigneringene gjennom tidene

  • Home
  • Fotball
  • Dette er de fem dyreste januarsigneringene gjennom tidene

Barcelona gjorde Phillippe Coutinho til den dyreste januarsigneringen gjennom tidene i fotballhistorien da de tidligere i januar betalte hele 142 millioner euro for brasilianeren, som fra 2014 til januar 2018 hadde spilt i Liverpool.

Men Barcelona er ikke den eneste klubben som virkelig har åpnet pengepungen i januarvinduet. På listen vi nå skal presentere, hvor vi tar en titt på de fem dyreste januarsigneringene gjennom tidene, ser vi at engelske klubber er involvert i samtlige avtaler, enten det er en Premier League-klubb som har kjøpt spilleren, eller en Premier League-klubb som har solgt spilleren.

Denne artikkelen ble skrevet før Aymeric Laporte ble klar for Manchester City.

5. Fernando Torres – Liverpool til Chelsea i januar 2011 – 50 millioner euro

Spanske Fernando Torres spilte gnistrende godt i Liverpool og han startet Premier League-sesongen 2010/11 med 9 mål og 4 målgivende før nyttår. Det gjorde at Roman Abramovich, Jose Mourinho og Chelsea kjøpte den spanske angriperen for 50 millioner euro. På den tiden hadde Torres virkelig alt – hurtighet, styrke, god feilvendt, god i boksen, og ikke minst; en naturlig målscorer som var en trussel for ethvert motstanderlag hver eneste runde.

Derfor var salget av Torres tungt å svelge for Liverpool-fansen. For Chelsea scoret han blant annet et svært viktig mål i Champions League-semifinalen mot Barcelona i 2012, en turnering de vant på straffespark over Bayern München i finalen (Torres scoret på straffe i straffesparkskonkurransen). Likevel ble han ikke den store spilleren Chelsea håpet på – det ble med bare 20 mål på totalt 110 kamper for spanjolen i Chelsea.

Etter fire år i Chelsea ble det et kort opphold i AC Milan for Torres. Til slutt endte han opp i barndomsklubben Atletico Madrid, der alt startet i 1995. Torres spiller den dag i dag i Atletico.

4. Diego Costa – Chelsea til Atletico Madrid – januar 2018 – 57 millioner euro

Den brasilianskfødte spissen, som nå spiller for det spanske landslaget, skrev under for Chelsea – fra Atletico Madrid – i 2014. I løpet av de tre årene med «The Blues» var han med på både oppturer og nedturer med London-klubben. På sitt beste banket han inn mål på mål for Chelsea, spesielt i 2016/17-sesongen, da Chelsea vant Premier League. 20 mål på 35 PL-kamper var faktumet for Costa i 2016/17-sesongen, fryktelig sterke tall.

Likevel slet han med relasjonene til trener Antonio Conte, og det toppet seg da Conte hadde sendt en tekstmelding til Costa sommeren 2017 om at spissen ikke var i fremtidsplanene til Conte og Chelsea. Conte anbefalte også Costa å finne seg en ny klubb, for noe spilletid i Chelsea var det ikke snakk om. Costa ble værende i Brasil mens høstsesongen pågikk i England. Til slutt var det gamletrener Diego Simeone og gamleklubben Atletico Madrid som kjøpte tilbake Costa for spinnville 57 millioner euro. Men siden klubben ble straffet av FIFA og hadde overgangsnekt, ble Costa først klar i januar 2018. På en drøy måned har Costa spilt fem kamper, scoret tre mål og attpåtil blitt utvist. I tillegg til å nå være skadet.

3. Oscar – Chelsea til Shanghai SIPG – januar 2017 – 60 millioner euro

Mange hevet øyenbrynene da den brasilianske teknikeren Oscar i januar 2017 ble klar for den kinesiske «storklubben» Shanghai SIPG. Prislappen? Skyhøye 60 millioner euro. Oscars avgjørelse om å forlate Chelsea til fordel for den kinesiske superligaen viste hvor mye pengene har å si  i fotballverden for tiden, for Oscar fikk mye spilletid og var en viktig spiller i Chelsea-mannskapet i flere år – i en alder av bare 25 år. Likevel – Oscar skrev under på en avtale som ga han 350 000 euro – i uken. Da har han nok råd til… Det meste.

Chelsea-trener Antonio Conte snakket etter stund ut om overgangen, da han sa at penger i det landet kunne bli «a danger to everyone». Arsenal-trener Arsene Wenger la til følgende:

  • It could become [a problem]. When you’re a football player, you want to combine the quality of the competition with the quality of your wages – and the quantity. It is a surprise to me.

Siden overgangen i 2017 har Oscar spilt 40 kamper. Hans siste landskamp for Brasil kom forøvrig 26.mars 2016, så det er ikke sikkert at landslagstrener Tite liker at Oscar, som har 47 kamper for Brasil, spiller i bakgårdsligaen Chinese Super League like før VM i Russland til sommeren.

2. Virgil van Dijk – Southampton til Liverpool – januar 2018 – 75 millioner euro

75 millioner euro? For en midtstopper som ikke engang hadde spilt fast for Southampton det siste året? Det stemmer.

Liverpool brukte hele sommervinduet i 2017 til å skaffe seg den nederlandske landslagsstopperen, som til og med selv leverte inn en søknad om overgang. Men Liverpool måtte vente helt til januar for å få tak i van Dijk, som kostet klubben hele 75 millioner euro. Overgangen knuste Liverpools tidligere overgangsrekord på omtrent 40 millioner euro som ble betalt for Andy Carroll samme år som Torres forsvant til Chelsea. I følge rapportene fra England hadde van Dijk hadde blitt enige om betingelsene for en overgang allerede før det sto 1.januar 2018 på kalenderen. Han debuterte med scoring og seier i Merseyside-derbyet, ikke helt feil det.

1. Philippe Coutinho – Liverpool til Barcelona – januar 2018 – 142 millioner euro

Ikke overraskende er det brasilianske Philippe Coutinho som topper listen over den dyreste fotballspilleren i et januarvinduet gjennom tidene. Også denne overgangen var noe lik van Dijk sin – Barcelona jobbet lenge for å få tak i Coutinho i sommervinduet. Coutinho leverte også inn en overgangssøknad, men det var ikke før i januar 2018 at Coutinho offisielt var klar for Barcelona.

Han kostet den brasilianske klubben elleville 142 millioner euro, som gjør han til den 3. dyreste spilleren gjennom tidene – uansett overgangsvindu. Han signerte for fem og et halvt år med den spanske giganten, og fikk sin debut mot , bare fem dager etter at han ble klar for klubben.

Coutinho troner rimelig alene på listen, og ble kjøpt for nesten dobbelt så mye som nummer to på listen. En ting er sikkert – pengene sitter løst hos storklubbene, og man kan nesten ikke bli overrasket om overgangsrekorden knuses allerede januar 2019.

Comments

comments

Tags:

Skrevet av: Even Lübeck

banner